7 stvari koje treba da znate pre nego što izaberete teniskog trenera, teniski trener, dečji tenis, kako izabrati teniskog trenera

7 ствари које треба да знате пре него што изаберете тениског тренера

(преносимо занимљив текст аустралијског тренера Кејна Дјухерста, чија је порука универзална)

 

Представљамо вам 7 ствари које треба да знате пре него што изаберете тениског тренера, како не бисте губили време и новац!

 

Детаљније 7 ствари које треба да знате пре него што изаберете тениског тренера

 

Недавно сам вам послао и-мејл питајући вас, родитеље малих тенисера, која су 3 најважнија фактора која су утицала на ваш избор тренера. Био сам одушевљен бројем одговора на тај и-мејл и на текст на моме блогу са истим питањем, у којем сам навео и нека своја размишљања. Ваши одговори су ми помогли да формулишем овај текст, али су ме и навели на размишљање о још неким питањима која су веома важна за вас, родитеље малих тенисера. Али најпре, на основу ваших одговора, ево фактора које треба узети у обзир (нису поређани по важности) када

„треба да изаберете тениског тренера, како не бисте губили време и новац.“

 

 1. Квалификације и препоруке (усмене, „добар глас“)

 

Једна од првих ствари коју тренер треба да уради јесте да прође процес акредитације при Тениском савезу Аустралије и на тај начин буде тестиран и квалификован.  Такође, акредитација при ТС Аустралије тренерима омогућава прилике за даље професионално усавршавање.  Следећи ниво квалификације тренера се односи на препоруке и/или искуство у развоју играча.  Као део пројекта „Таленат“, ТС Аустралије препознаје одличне, посвећене тренере чија је специјалност развој играча млађих од 12 година.  Ови тренери су од кључне важности на путу развоја играча и сада имају прилику да буду означени као Тренери који развијају таленте.  Како тренер може да достигне ово звање?

 

 • Да буде члан Удружења тренера ТС Аустралије
 • Да има лиценцу TA/NCAS Club Professional, лиценцу Нивоа 3 или
 • лиценцу Тренера са одличним резултатима
 • Да има верификовано искуство у успешном развоју спортиста.  То се мери учешћем и резултатима спортиста на такмичењима националног ранга.

 

7 stvari koje treba da znate pre nego što izaberete teniskog trenera, teniski trener, dečji tenis, kako izabrati teniskog trenera
Бивши полазник Vida академије Ендрју Витингтон након тренинга са Лејтоном Хјуитом

 

Усмене препоруке су један од најбољих начина да сазнате нешто више о евентуалном тренеру вашег детета.  Ако тренер већ има добре резултате у развоју играча и клубова, велика је вероватноћа да ће моћи да утиче и на ваше дете.  Ово је примењиво на свим нивоима игре:

 

 • код почетника, тренер омогућава развој моторичких вештина
 • код млађих играча утиче на то да достигну такмичарски ниво на нивоу локалних клубова
 • даље утиче на то да дете може да се такмичи на турнирима различитих нивоа

 

Препоруке, друштвени показатељи и резултати друге деце су добра полазна основа за избор тренера.

 

 1. Техничко знање – Уочавање и исправљање грешака

 

Како родитељи без претходног тениског искуства могу да процене „техничко“ знање тренера, његову могућност да уочи грешке и побољша ниво игре вашег детета? Најпре морате да препознате о ком типу тренера је реч (на овом линку имате поделу на Диктатора, Дадиљу и Учитеља).

 

 • Да ли тренер спроводи прави процес обуке, да ли сав напредак приписује себи и свом тиму (на терену и ван њега)? Ко су ментори вашег тренера и како је он стекао своје знање?
 • Да ли тренер учи дете тако да разуме узроке неког проблема, како би дете онда само могло да га реши?
 • Да ли тренер користи видео-анализу и визуелна помагала као што су фотографије или поређења како би помогао детету приликом учења?

 

Не постоји један јединствени начин за учење тениса, али постоје кључни основни принципи којих тренери морају да се придржавају на свим нивоима.

 

 • Каква је филозофија вашег тренера, и да ли јасно комуницирају развојни план за сваког тенисера током њиховог развоја?
 • Да ли је тренер посвећен тенису и да ли води рачуна о индивидуалним потребама детета?

 

 1. Да ли је тренеру стало до мог детета?

 

Однос између тренера и тенисера је веома важан за избор тренера.  Потребно је да се дете осети комфорно, добродошло и сигурно у интеракцији са тренером и другом децом.  Одличан начин да препознате да ли је ваше дете у правом окружењу јесте да имате бесплатни пробни тренинг или да посматрате неколико тренинга у клубу.  Такође можете да поразговарате и са другима у клубу док гледате тренинг.

 

7 stvari koje treba da znate pre nego što izaberete teniskog trenera, teniski trener, dečji tenis, kako izabrati teniskog trenera

 

Када дете достигне такмичарски ниво, да ли тренер иде на такмичење да га гледа како игра? Деца потпуно различито играју на тренингу и на мечу, и веома је важно да тренер види како се дете понаша у различитим ситуацијама са различитим нивоом притиска.  То је такође прилика да тренер види да ли дете примењује све исправке у игри на којима је рађено на тренингу.

 

 1. Да ли је тренер добро организован, професионалан, поуздан и достојан поверења?

 

Ови квалитети се састоје од малих ствари које би требало да приметите први пут када будете у прилици да формирате мишљење о тренеру.  За родитеље, то су следеће ствари: лакоћа комуникације, приступ информацијама, организација тренинга, стални квалитет и посвећеност тренера. Остале ствари које можете да приметите везано за тренинге су:

 

 • колико деце има на једног тренера
 • да ли су тренери у клупској опреми, да ли изгледају и понашају се као професионалци
 • да ли знају име сваког детета
 • да ли су спремни за почетак тренинга
 • да ли имају план обуке играча
 • да ли тренер почиње и завршава тренинге на време

 

Ово су неке мале ствари које нећете приметити само ви као родитељ, већ и ваше дете, и које ће утицати на дететов укупни утисак.

 

 1. Да ли ће тренер представљати узор за моје дете?

 

Улога тениског тренера није само да научи дете како да удари лоптицу, већ има много других нивоа и константно се мења како дете постаје старије и напредује у тенису.  Неке од кључних улога тренера су:

 

 • Повећава самопоуздање код играча
 • Помаже детету да буде самосталније
 • Учитељ / Тренер / Мотиватор
 • Учи дете дисциплини
 • Пријатељ / Особа од поверења
 • Узор

 

 1. Како тренер комуницира са дететом и са вама као родитељем?

 

Комуникација је оно што издваја тренере у свим спортовима, на свим нивоима. Ефикасна комуникација има много елемената, али пре свега, тренер треба да има способност двосмерне комуникације.  То значи да треба да слуша и да говори, као и да цени невербалну комуникацију.  Ви као родитељ треба да препознате да ли у комуникацији тренера ка вашем детету постоје следеће кључне ствари:

 

 • Да ли дете разуме сврху поруке
 • Да ли је порука потпуна
 • Да ли је порука конзистентна
 • Да ли је комуникација правовремена
 • Да ли тренер има позитиван, а не осуђивачки приступ
 • Да ли пошиљалац поруке разуме ко је прималац
 • Повратна информација (слање и примање – двосмерна комуникација)

 

7 stvari koje treba da znate pre nego što izaberete teniskog trenera, teniski trener, dečji tenis, kako izabrati teniskog trenera

 

Други аспект комуникације са тренером је његова комуникација са вама као родитељем.  Она треба да буде отворена, искрена и реалистична.  Који је најбољи облик и време за комуникацију између вас и тренера? Ако нисте сигурни, питајте, будући да је током тренинга тренерима потребно време да би утицали на дете.

 

 1. Да ли су тренинзи забавни и да ли су у охрабрујућем окружењу?

 

Ово је нешто што ћете моћи да приметите одмах, чим стигнете у просторије клуба.  Како тренери комуницирају са децом пре почетка тренинга? Да ли су деца укључена у дешавања на терену како би се њихова стимулација наставила кроз забаву? Играч ће увек научити више и напредовати брже када ужива у времену које проводи на терену.  Ово је још једна област у којој добар глас и искуства других играју важну информативну улогу.

 

Кејн Дјухерст

 

Директор

Vida Tennis

 

Master Club Professional Talent Development Coach

 

 

Извор:

www.kidstennislessons.com.au

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *