Dečji sport

Четири знака да ваше дете није тако добар спортиста као што мислите

Сви ми мислимо да су наша деца најбоља. То је родитељски инстинкт. И, будимо искрени, ми и треба да будемо пристрасни када је реч о нашој деци. Али, постоје тренуци када треба да превазиђете своје предрасуде и суочите се са реалношћу, а један од таквих тренутака је када посматрате спортски таленат свога детета.

 

Детаљније Четири знака да ваше дете није тако добар спортиста као што мислите

 

Веома мали број родитеља је у стању да објективно сагледа спортске могућности свог детета, осим ако се сами нису бавили тим спортом у својству играча или тренера. У нама је усађен порив да емоционално потпуно другачије реагујемо на учинак свог детета него на учинак друге деце.

 

Понекад је истина у чињеници да тренутни ниво игре није прави показатељ будућег нивоа игре. Многи мали спортисти се издвајају због тога што су мало старији, јачи или бржи од својих вршњака.

Након пубертета, ове разлике имају тенденцију изједначавања, и многа деца која су сматрана врхунским талентима више немају оне предности које су их чиниле супериорним када су имали 11 или 12 година.

 

Проверите ове знакове – да ли прецењујете таленат свога детета?

 

  1. знак: Ваше дете се константно мучи и веома споро напредује. Ако ваше дете редовно тренира али је његов напредак спор, или га уопште нема, то не значи да оно не би требало да се бави спортом, већ то једноставно значи да оно можда није толико талентовано колико сте мислили. Да бисте стекли јасну слику о томе колико ваше дете напредује, мерите његов напредак конкретним методама.

 

Dečji sport

 

  1. знак: Не слажете се са тренерима свог детета о његовим могућностима. Када више од једног или два искусна тренера закључи да ваше дете не поседује неопходне спортске могућности да игра на одређеној позицији, или чак да избори место у тиму, то је због тога што они виде нешто што ви не видите.

 

  1. знак: Ни други родитељи се не слажу са вама. Мени је било тешко да признам да моје дете није добро у спорту, али сам био прилично објективан када су у питању други, и имао сам снаге да признам када је неко друго дете нарочито талентовано. Ако је ваше дете талентовано, гарантујем вам да ће вам други родитељи то споменути a да ви не изговорите ниједну реч.

 

  1. знак: Другари из клуба то не препознају. Ако је ваше дете добар спортиста, његови клупски другови ће то највероватније потврдити. То да ли ће га поштовати је сасвим друга ствар. Поштовање мора да заслужи сам.

 

Ако прецењујете могућности свог детета када је реч о дечјем спорту, то и није баш толико лоше. Али ако вас та погрешна процена наведе да притискате, контролишете и манипулишете бављењем свога детета спортом зато што вам се чини да према њему не поступају на фер начин, онда је можда време да поново размотрите ситуацију, али овај пут без розе наочара за улепшавање стварности. Ако мислите да је ваше дете нешто заиста посебно, обратите се квалификованом и независном проценитељу (не свом приватном тренеру) да вам каже истину.

 

Џенис Мередит

мама малих спортиста и жена тренера, пише блог о спортском родитељству под називом JBM Thinks и аутор је серије књига „Водич за преживљавање родитеља малих спортиста“.

 

 

Извор:

http://blog.coachup.com/2015/01/07/4-signs-your-child-is-not-as-good-as-you-think-he-is-in-youth-sports/

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *