Дугорочни развој спортиста (LTAD) – Тренирајте да бисте се такмичили (6. део)

Ове среде ћемо писати о петој фази у оквиру метода Дугорочног развоја спортиста, коју су аутори назвали Тренирајте да бисте се такмичили. У овој фази, као што су то аутори овог метода рекли, „ствари постају озбиљне“.

 

Тренирајте да бисте се такмичили

У фази Тренирајте да бисте се такмичили (девојке од 15-21 године, младићи од 16-23 године), спортисти бирају један спорт који ће да тренирају и у којем ће да постигну одличне резултате. Спортисти тренирају да би утврдили вештине специфичне за одређени спорт или за одређену позицију у тиму, као и све своје физичке способности. Ови спортисти имају за циљ да се такмиче на државним и међународним такмичењима.

Детаљније Дугорочни развој спортиста (LTAD) – Тренирајте да бисте се такмичили (6. део)

У фази Тренирајте да бисте се такмичили, у оквиру метода Дугорочног развоја спортиста, такмичење постаје „озбиљно“. Спортисти улазе у ову фазу ако су решили да се специјализују за један спорт и да постигну добре резултате на највишим нивоима такмичења.

Dečji trening

Треба да буду спремни на велики број тренинга високог интензитета током целе године. Упутства из области као што су исхрана, спортска психологија, опоравак и регенерација, спречавање повреда и опоравак од повреда такође постају веома важна.

У годишњим плановима тренинга, такмичења и опоравка, званична такмичења почињу да заузимају важније место, и ти планови у себи садрже сва битнија државна и међународна такмичења.

Спортисти у овој фази нису више нису обични рекреативци. Они су посвећени спортисти чији је таленат препознат и који су изабрали пут којим иде мали број људи.

Фаза Тренирајте да бисте се такмичили је генерална проба за фазу Тренирајте да бисте победили. Током фазе Тренирајте да бисте се такмичили, максимизирају се сви физички, ментални, когнитивни и емоционални капацитети спортисте. Током ње, спортисти такође уче како да се носе са свим изазовима врхунског спорта, као што су путовања, временске прилике, различита места на којима се такмичења одржавају, медији, публика и тешки противници.

Током фазе Тренирајте да бисте се такмичили, главни фокус је на побеђивању. Међутим, тренери би требало да помогну спортистима да изаберу специфична такмичења која помажу њиховом стратешком развоју. Учење и развој који се дешавају током ових такмичења ће припремити спортисте за следећу фазу у њиховом спортском развоју, фазу Тренирајте да бисте победили.

Dečji trening

 

Опште смернице током фазе Тренирајте да бисте се такмичили

  • Потребно је током целе године имати тренинг високог интензитета, прилагођен појединачним такмичењима и позицији у тиму.
  • Спортисти би требало да своје вештине покажу у различитим такмичарским условима током тренинга.
  • Посебан нагласак треба ставити на оптималну припрему тако што ће се обезбедити висок ниво компетитивности током тренинга.
  • Наставите да прилагођавате и унапређујете индивидуалне кондиционе програме, програме опоравка, психолошку припрему и развој технике.
  • Нагласите индивидуалну припрему која обухвата јаке и слабе стране сваког појединачног спортисте.
  • Спортисти морају да настоје да имају конзистентне добре резултате и на тренинзима и током такмичења.
  • Тренери и спортисти морају да направе такве планове да врхунац форме буде достигнут током такмичења, како би се издржао нагли пораст у интензитету тренинга.

То подразумева да се и интензитет и број тренинга смањује како се приближава датум великих такмичења. Тиме се обезбеђује да се врхунац форме достигне током великих такмичења, што значи да ће спортисти на њима постићи најбоље резултате.

 

Наредне среде сазнајте шта се дешава у последњој фази оног дела метода Дугорочног развоја спортиста који се односи на високе перформансе спортиста. У фази Тренирајте да бисте победили, нагласак је на постизању резултата који обезбеђују место на подијуму и освајање медаља.

 

Останите уз Мале играче!

 

Извор:

http://canadiansportforlife.ca/ltad-stages/train-compete

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *