Tužna srednjoškolka, dečji sport

Одустати или наставити: Када треба да дозволите детету да одустане?

Како да дете заинтересујете за музику или спорт тако да оно не одустане?

 

 

Аутори: Редакција GreatSchools

 

Ваша 10-годишња ћерка не жели више да иде на балет, након што сте уложили неколико година вежбања, а и редовна пролећна представа се приближава. Ваш 12-годишњи син жели да престане да свира виолончело и моли вас да почне да учи да свира гитару. И ви се питате да ли би требало да извршите притисак на дете да издржи, или да му допустите да одустане?

Детаљније Одустати или наставити: Када треба да дозволите детету да одустане?

И док не постоји један универзални одговор који се може применити на свако дете, постоји неколико фактора које треба размотрити, без обзира на активност којом се ваше дете бави. Наши стручњаци – професор музичког васпитања, специјалиста за физичко васпитање, директор школе пливања и директор школе балета – сви се слажу у једном: када дете почне да се бави неком активношћу, створите у кући окружење које ће га подржавати у томе. То може да помогне да интересовање детета не ослаби.

 

Када је реч о томе да ли треба одустати или издржати, одлука зависи од једног до другог детета, нивоа његовог талента, дужине времена које је провело бавећи се том активношћу и од разлога зашто жели да одустане.

 

 

Спорт и ваше дете

 

„Нема тачних или погрешних одговора када је у питању одустајање од бављења неким спортом,“ каже Ејми Кајзер, наставник-консултант у GreatSchools и добитница награде Наставник године у области основног физичког васпитања у Минесоти за 2005. годину. Али, она наводи неколико смерница које могу да олакшају доношење одлуке:

 

  • Разговарајте са својим дететом пре него што га упишете на неки спорт.
  • Да ли жели да се бави тим спортом?
  • Који су мy циљеви за ту сезону?
  • Да ли разуме да то захтева време и новац?
  • Покушајте да изгурате целу сезону.

 

У почетку, неки тренинзи могу да буду тешки, или се дете може осећати неугодно са новим тренером или у новој ситуацији, зато што су другачији. Помозите детету да преброди проблеме и покушајте да изгурате целу сезону. Саиграчи, тренери и распоред такмичења рачунају на целу сезону. Након завршетка сезоне наступа право време да разговарате о разлозима „за“ и „против“ и да одлучите да ли дете жели да настави и наредне сезоне. Ако успете да прегурате тешку сезону, то позитивно утиче на изградњу карактера и доприноси учвршћивању радне етике.

 

Ако дете инсистира да одустане, сазнајте све разлоге због којих се тако осећа. Можда ће разговор са тренером или екипом решити конфликте и умирити страхове. Упознајте своје дете, одржавајте отворену комуникацију и помозите му да донесе најбољу одлуку са највећом количином информација.

 

 

Комуникација је кључна

 

Када приметите да интересовање детета за одређену активност почиње да слаби, кључ је у комуникацији са дететом, каже Кармела Питер, уметнички директор Professional Ballet School and Young Artists Ballet Theatre у Белмонту у Калифорнији. „Ако се дете осећа несрећно и не жели да иде у плесну школу, разлози за то могу да буду многобројни. Можда би она једноставно више волела да се у том тренутку игра, или јој је можда неко рекао нешто ружно у свлачионици,“ каже Питерова. „Суштина је, ако не желе да иду, сазнајте зашто. Ако је због тога што се не слажете са филозофијом плесне школе, увек можете да пређете у другу школу.“

 

 

Сазнајте каква је филозофија школе или инструктора

 

Питерова такође предлаже да се распитате о филозофији самог програма пре него што упишете дете. Иако њена школа обучава полазнике који желе да постану професионалци, такође обучавају и све остале, и према полазницима се односе са поштовањем, посвећујући им пажњу и указујући им на грешке. Свесни су да неће сви полазници постати професионални играчи, али сматрају да сви полазници треба да буду срећни, да уче, уживају и напредују.

 

Питерова такође предлаже да дете додатно охрабрите ако приметите да његово интересовање почиње да бледи. „Реците детету ‘што више радиш, постаћеш све боља и биће ти све забавније’“, каже она. „Али, у неком тренутку не можете једноставно да их натерате, већ је потребно да их охрабрите да заврше годину и учествују на завршној представи пре него што одустану.“

 

 

Омогућите детету да се испроба у различитим активностима

 

„Ако детету од раног узраста омогућите читав низ искустава, лакше ћете открити у чему је дете добро,“ каже Ајрин Колбисен, сувласница школе пливања La Petite Baleen у месту Хаф Мун Беј у Калифорнији и један од оснивача Америчког удружења школа пливања и организације World Aquatic Baby Congress.

 

„Желите да откријете дететове таленте и да мy омогућите да се развија. Приметите шта је то у чему je добрo, а са чиме има потешкоћа. Обратите пажњу на начин на који дете учи: да ли је он аудиторни (слушни) или кинестетички (заснован на покрету)? Да ли, када се сусретну са изазовом, одмах желе да побегну од њега?“

 

У том случају, примећује она, успостављање минималног временског периода који ће бити посвећен тој активности може да буде добар начин да охрабрите дете да се суочи са изазовом. „Реците детету да сте се договорили да ће се тиме бавити Х месеци, и након што тај период истекне, извршићете поновну процену ситуације.“

 

Колбисенова каже да, када дете почне да се жали, треба да будете свесни тенденција у његовом понашању: да ли су жалбе детета основане, или оно једноставно има тенденцију да одустаје када ствари постану мало теже? При томе не дозволите да ваше склоности и жеље искриве ту слику, и немојте претерано да верујете у таленат свога детета. „Не дозволите да вас ‘упеца’ ваша сопствена сујета и да говорите ствари попут ‘кад сам ја био у твојим годинама…’ Сетите се шта вам је прече – ваше дете или ваш спортиста,“ додаје Колбисенова. „На крају крајева, ви желите да та активност буде нешто што ће детету бити забавно и што ће му пружити радост.“

 

Fudbal, dečji sport

 

 

Активности које се преклапају

 

Понекад дете изгуби интересовање за неку активност због тога што има превише захтева који се временски преклапају: фудбал, тенис, виолончело, домаћи задаци – покушаји да се све то уклопи могу бити претешки. Неколико наших стручњака се слаже да, када је потребно да се елиминише једна или више активности, избор треба препустити детету, осим ако је у питању тимски спорт, у ком случају треба охрабрити дете да заврши започету сезону и испоштује обавезе према тренеру и саиграчима. „Немојте да се одлучите за само једну активност до узраста од 10 година, или дотле док не будете у стању да увидите у чему је ваше дете добро,“ препоручује Колбисенова.

 

 

У одређеном тренутку, можда ћете једноставно морати да допустите детету да одустане

 

Одустајање може да буде прави избор за дететово здравље, нарочито ако дете има потешкоћа да испуни све задатке који су везани за активност којом се бави. У једном извештају објављеном 2007. године у журналу Psychological Science, канадски научници Грегори Милер и Карстен Врош су открили да „људи који могу да одустану од неостваривих циљева живе у већем благостању… и имају мање симптома свакодневних обољења у односу на људе који имају потешкоћа да одустану од неостваривих циљева.“ Открили су да су нарочито тинејџерке које нису успевале да одустану од тешко остваривих циљева имале повишен ниво упалног молекула познатог као Ц-реактивни протеин (C.R.P.), који је код одраслих повезан са дијабетесом, болестима срца и прераним старењем.

 

„Постоји тренутак у којем постаје окрутно да терате дете да настави,“ каже Кутиета. „Касније ћете можда пожалити што дете није наставило, али све се своди на постављање циљева и подршку породице од самог почетка.“ Колбисенова додаје: „Када осетите да се дете спрема да одустане, време је да напишете лепо писмо тренеру и завршите ту причу на леп начин.“

 

 

Извор:

GreatSchools

 

 

 

Надамо се да вам је овај текст био користан и да сте у њему пронашли савете које ћете моћи да примените. Ускоро вам доносимо текст који ову ситуацију осветљава из другог угла – искуство једне маме која каже да јој се живот променио набоље откад су њена деца престала да се баве организованим спортом.

 

Останите уз Мале играче!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *