Deca teniseri, dečji sport

Писмо малог тенисера родитељима

Као тренер и родитељ малог тенисера, често имам прилике да видим родитеље тенисера како се чудно понашају када њихово дете игра. Вичу, сугеришу да је лоптица пала у аут, покушавају да буду тренер, не говоре с другима, итд.

 

 

 

Прошле недеље сам седео поред родитеља који су ме натерали да замислим шта би се десило када би дете могло да им одговори на исти начин као што осваја поене на терену? Шта би дете рекло? Ево шта сам замислио…

Детаљније Писмо малог тенисера родитељима

 

Мама и тата,

 

Желим да вам кажем 10 ствари које треба да имате на уму:

 

1. Схватате ли да је тенис један од најмање „фер“ спортова који постоји? Дођемо на турнир, и од нас тридесет двоје, само једно ће бити победник. Моје шансе да победим су 1:32. Израчунајте сами, молим вас.

 

2. У тенису, што даље стигнем, то се чешће дешава да исход целог меча буде одлучен у свега неколико поена. Схватате ли колико то утиче на живце? Јесте, нервозан сам.

 

3. Притисак да победим не долази од вас, ако желите да победим. Он долази од моје унутрашње жеље да будем шампион. Ни ваше, нити било чије викање неће успети да активира ту жељу у мени. А шта ако ја не поседујем ту жељу?

 

4. Ја желим да се забавим, али ви вршите притисак да победим и због тога забава нестаје. У чему је проблем? Викенд је!

 

5. Ја сам дете, а не мали човек, и направићу стотине луцкастих грешака. Зашто морам да слушам о њима од вас, након што сам урадио оно што је природно да урадим – да погрешим. Резултат ми говори да сам направио те грешке. Свестан сам њих, верујте ми.

 

Deca teniseri, dečji sport

 

6. Да ли сте ви икад били изложени оволиком притиску, и како сте реаговали? Ваша питања и говор тела ми говоре да нисте. Да јесте, оставили бисте ме на миру.

 

7. Након што победим или изгубим, можемо ли да не разговарамо о томе, ја сам само желео да играм.

 

8. Молим вас схватите како се броји резултат у тенису. То је једини спорт у којем може да се догоди да освојиш већину поена у једном мечу, а да опет изгубиш тај меч. Схватате ли?

 

9. Правићу двоструке сервис грешке, јер једноставно то не тренирамо довољно.

 

10. Волим вас, али схватите да је ово само игра. Није одраз ваших прихода, ваших фрустрираних снова, вашег лошег познавања спорта или било чега другог. То је начин да се забавим. Изгуглајте тај термин, молим вас. Хвала вам.

 

Од сада, правила су следећа: ако победим, ја бирам где идемо на клопу. Ако изгубим, ви бирате. То је све што желим, и да проведем викенд са вама.

 

Хвала.

 

 

Хавијер Паленкве

 

 

 

 

Извор:

tennisconsult.com

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *