Teniserka Divna Ratković, Crna Gora
Лични Подаци

Дивна Ратковић (2004)

Место Рођења: Бар
Место: Бар
Држава: Црна Гора
Клуб: ТК Бар
Користи руку: Десну
Tренер: Војислав Добрковић
Тениски Узор: Новак Ђоковић
Хоби / интересовање: Атлетика, шах
Омиљена Књига/Књиге: „Доживљаји Тома Сојера“, „Мали принц“
Турнири:

Дивна Ратковић

Портрет Малог Играча


Дивна Ратковић (ТК Бар, Црна Гора, 2004. годиште) је пре неколико дана освојила ETA U16 турнир 3. категорије KVARNER OPEN у Ријеци. Прошле године је на 3 ETA U14 турнира играла у финалу: у Никшићу, Улцињу и у Тирани, а двапут је играла у финалу дубла: у Тирани и на Развојном турниру ITF у Анталији. Запажене успехе и титуле на ЕТА турнирима постизала је и 2015, 2016. и 2017. године.

Дивна је вишеструка првакиња Црне Горе у тенису, али је шампионка Црне Горе и у атлетици за млађе јуниоре, и то у 6 дисциплина! У 3 дисциплине је рекордер, а има 20 титула првакиње Црне Горе! Одлична је и шахисткиња, и једна од најталентованијих ученица у Црној Гори, за шта је добила и награду од Министарства просвете. Са великим задовољством представљамо ову вишеструко надарену девојчицу из Бара!

 

 

 

❓ Дивна, честитамо ти на првој ЕТА титули у конкуренцији до 16 година! Јеси ли очекивала овај успех, и ко је најзаслужнији за твоје успехе?

Прво да се захвалим „Малим играчима“ на честиткама и на томе што сте ми овом приликом пружили шансу да кажем нешто о себи. Морам признати да сам се потајно надала освајању ЕТА турнира у Ријеци. Пошто сам током  фебруара играла на два јака ЕТА турнира у Холандији на којима сам стигла до полуфинала у сингл и дубл конкуренцији, знала сам да могу сада да стигнем и до титуле. Турнир се играо у изузетно јакој конкуренцији, самим тим ова титула има још већи значај за мене. Могу да истакнем да су поред мене, најзаслужнији за мој успјех моји родитељи који ми пружају безрезервну подршку у свему и мој тренер Војислав Добрковић, који стицајем околности већ неколико мјесеци није у Бару, већ живи и ради у Београду.

 

Divna Ratković, KVARNER OPEN Rijeka U16, TK Kvarner, Tennis Europe Junior Tour
Дивна Ратковић са победничким пехаром у Ријеци

 

❓ Када си почела да тренираш тенис и које досадашње резултате би издвојила као најважније у својој такмичарској каријери (вероватно смо неке прескочили у најави)?

Тенис сам почела да тренирам са непуних шест година. То је била игра коју сам обожавала. У почетку су то били тренинзи у групи два пута недељно и нека врста моје разоноде. Са осам година почела сам да играм прве националне турнире. Брзо су почели да се ређају и успјеси. Тако је тенис већ десет година саставни дио мог живота. Што се резултата тиче истакла бих да сам шест пута освојила титулу Државног првака Црне Горе у различитим категоријама и седам пута завршне Мастерс турнире. Освојила сам преко 60 националних турнира у различитим категоријама. За јуниорску репрезентацију Црне Горе наступала сам од 2015. године у категоријама до 12 и до 14 година. Што се међународних турнира тиче истакла бих учешће на Smrikva Bowlu 2014. године и учешће на Dubrovnik DUD Bowlu 2015. године. На Tennis Europe турнирима учествујем од 2014. године, на којима сам више пута играла полуфинала и финала у сингл конкуренцији и неколико пута освајала турнире у дубл конкуренцији. Са наступима на ITF турнирима почела сам прије двије године, а прошле године сам успјела да освојим прве бодове на ITF листи. Током протеклих година добила сам низ признања од ТСЦГ. Тако сам 2014. године проглашена за најбољу тенисерку у категорији до 10 година. 2015. године за најбољу тенисерку у категорији до 12 година. 2016. године за најбољу тенисерку у категорији до 12 и до 14 година. 2017. године за најбољу тенисерку у категорији до 14 година и за најбољи ЕТА ранг у категорији до 14 и до 16 година.2018. године за најбољу тенисерку са ЕТА рангом у категорији до 14 и до 16 година. Издвојила бих и то, што сам током 2018. године изабрана да  наступам за ITF тим Европе U14, под надзором сјајних тренера Дарије Дешковић Мишковић и Горана Шевченка. Такође, посебно бих истакла и прошлогодишњи наступ за FED Cup репрезентацију Црне Горе. Припала ми је част да тренирам и наступам са најпознатијом црногорском тенисерком Данком Ковинић. Успјела сам да остварим једну побједу чиме сам постала 25. најмлађа тенисерка у историји Fed Cup такмичења и најмлађа тенисерка у историји црногорског тениса која је остварила побједу у FED Cup такмичењу. И ове године добила сам позив да наступам за FED репрезентацију Црне Горе на такмичењу које ће се одржати у периоду од 15. до 22. априла 2019. године. Искрено се надам, да ће наша селекције ове године направити добар резултат и успјети да се пласира у виши ранг такмичења. Истакла бих да сам у децембру 2018. године за одличан успјех у школи и резултате које постижем у спорту добила награду од Министарства просвјете ЦГ из Фонда за квалитет и таленте.

 

Divna Ratković, Najbolji teniseri Crne Gore u 2016. godini, Teniski savez Crne Gore
Дивна Ратковић са својим тренером Војиславом Добрковићем, најбоља у Црној Гори до 14 година 2016. године

 

❓ Можеш ли да нам представиш свој тениски клуб, тренера и клупске другарице?

У мом родном Бару већ дужи временски период не постоје адекватни услови за бављење тенисом. Сигурно ће звучати невјероватно, али морам да кажем да већ више од двије године не постоји мој матични клуб ТК „Бар“. Није у функцији ни један отворени терен на којем бих могла да тренирам, а сезона играња турнира на отвореном траје од марта до октобра. Због такве ситуације, принуђена сам да свакодневно путујем у друге градове: Подгорицу, Будву и Улцињ. Већ неко вријеме тренирам у Тениском клубу „Еминент“ у Подгорици, са тренером који се зове Havier de Castro Palomino. Он је из Шпаније и привремено ради у Црној Гори. Све то изискује додатне финансијске трошкове, а и одузима ми пуно времена.

 

Teniserka Divna Ratković, Crna Gora

 

❓ Колико је тенис популаран у Црној Гори, има ли довољно саиграчица и саиграча са којима можеш да спарингујеш и да се такмичиш?

У цијелој Црној Гори постоји само неколико тениских клубова. Ситуација је генерално лоша. Популарност, масовност и такмичарски ниво тениса је на незавидном нивоу. Можда је на то додатно утицала и економска ситуација јер је  тенис спорт који изискује велика финансијска улагања. Нисам се никад обесхрабрила јер сам одавно научила да у тенису ништа није лако. Да бих превазишла такву ситуацију, принуђена сам да повремено идем у друге државе да бих имала квалитетне тренинге и добре спаринг партнере. Често долазим у Београд да бих тренирала са својим тренером из Бара, Војиславом Добрковићем. Такође, у Београду имам много различитих и квалитетних спаринг партнера.

 

Teniserka Divna Ratković, Crna Gora
Дивна са заставом Црне Горе и медаљама које је освојила

 

❓ Учествујеш на многим турнирима у државама бивше Југославије. Шта мислиш, где се игра најквалитетнији тенис? Ко су твоје најбоље другарице из других држава?

Тачно је да често играм турнире у државама бивше Југославије. Сматрам да у свим тим државама има много квалитетних и талентованих младих тенисера и тенисерки. Током трајања турнира има доста момената када се међусобно дружимо и тренирамо. Често сам на турнирима са Фатмом Идризовић, Саром Микачом, Суаном Туцаковић, Марјаном Мајетић, Саром Светац, Емом Бубало… Такође, имам много другарица из цијеле Европе.

 

Teniserka Divna Ratković, Crna Gora
Дивна као чланица ITF тима Европе U14 и са тренерима Даријом Дешковић Мишковић и Гораном Шевченком

 

❓ Веома успешно наступаш у дублу. Због чега волиш да играш тенис у паровима, и са којом тенисерком најрадије играш дубл?

Волим да играм у дублу јер ми то дође као релаксација. Нисам сама на терену и много сам опуштенија него у сингл мечу. Такође, у дублу могу више да играм поене на мрежи које изузетно волим. Много пута сам играла финала и освајала титуле у дубл конкуренцији. Два пута сам освојила титулу у пару са Александром Симевом али и са другим тенисеркама. У последње вријеме волим да играм у пару са неким са ким никад раније нисам играла. Моје дубл партнерке су из разних европских држава.

 

Teniserka Divna Ratković, Crna Gora

 

❓ Чули смо да осим у тенису, вансеријске резултате постижеш и у школи, атлетици и у шаху. Као и сви ми остали, и твој дан чине 24 часа. Откриј за наше читаоце у чему је тајна добре организације?

Од својих родитеља сам научила да је добра организација кључ сваког успјеха. Самим тим што имам свакодневне обавезе у школи и тренинге због којих морам да путујем, морам признати да је мој дан у потпуности испуњен. Морам унапријед, заједно са својим родитељима, да испланирам сваки свој наредни дан да бих све постигла. После наставе у школи и ручка одмах се спремам за тренинг. Након повратка са тренинга завршавам домаће задатке и учим. Често поред тениског тренинга одем и на кондициони тренинг. Када је лијепо вријеме и када уграбим волим да одем на атлетску стазу која се налази поред самог мора. Нажалост, све мање имам времена за атлетику, тако да се дешава да по мјесец или два не одем на стазу. Партију шаха одиграм понекад викендом. Највише волим да играм са својим дједом, који ме је научио да играм шах, још док сам била веома мала. У свим мојим активностима највише ми помажу моји родитељи и старији брат Александар. Они ме након свакодневних обавеза које имају на послу и брат на факултету, возе на тренинге, чекају, организују и воде на путовања и на турнире.

 

 

Teniserka Divna Ratković, Crna Gora
Дивна на атлетској стази, такође „на свом терену“

 

❓ Које атлетске дисциплине ти највише „леже“, и има ли уопште потребе да радиш и тениску кондицију?

Највише ми леже спринтерске дисциплине: 100 м, 200 м и 300 м. Моја омиљена дисциплина је 200 м. У тој дисциплини сам оборила свој први атлетски рекорд. Али исто тако обарала сам рекорде и у дисциплинама 300 м на отвореном и у дворани, као и у скоку у даљ. Атлетски тренинг и тениска кондиција имају неких заједничких елемената али се и разликују. За такмичарски ниво тениса неопходна је тениска кондиција, па тако и ја повремено идем на тренинге кондиције. Ипак, морам признати да имам добру генетику, а самим тим добре физичке предиспозиције и урођену издржљивост.

 

 

❓ Има ли неких сличности између тениса и шаха?

У шаху, пред сваки потез, имате времена бар мало да размислите и да наредним одиграним потезом донекле предвидите и потез противника. Код тениса нема времена да се много размишља. Мора брзо да се реагује, а и реакција противника тј. шта ће он одиграти је непредвидива. Међутим, морам признати да ја тенис донекле играм на начин као што играм шах.

 

Teniserka Divna Ratković, Crna Gora
Дивна на турниру у шаху

 

❓ Омиљени тенисер/атлетичар/шахиста (тенисерка/атлетичарка/шахисткиња) Дивне Ратковић?

Мој омиљени тенисер је наравно Новак Ђоковић. Фасцинантна ми је снага његовог ума. Од тенисерки волим да гледам Марију Шарапову. Мој омиљени атлетичар је спринтер Усеин Болт. Код атлетичарки узор ми је моја мајка, која је у младости била сјајна атлетичарка. Још увијек нисам успјела да оборим неке њене рекорде. У мојој породици имам неколико веома добрих шахиста и била бих веома задовољна када бих временом достигла њихов ниво шаховског умијећа.

 

Teniserka Divna Ratković, Crna Gora
Најмлађа тенисерка у историји црногорског тениса која је остварила победу у FED Cup такмичењу – Дивна Ратковић

 

❓ Где видиш себе за 5-6 година – у тенису, атлетици, шаху или у нечем четвртом?

У том неком периоду, себе дефинитивно видим у тенису. Свакако, пошто сам одличан ђак, желим да упоредо наставим и са својим образовањем. Мислим да је образовање веома важно за сваког младог човјека. Вјероватно ћу, у том периоду, живјети негдје ван граница Црне Горе. Жељела бих само да ме и у будућности, као и увијек до сада, моји родитељи, брат, дјед, баба и друга баба дочекују здрави, срећни и задовољни.

 

Teniserka Divna Ratković, Crna Gora
Награда Министарства просвете Црне Горе за најталентованије ученике у 2018. години

 

❓ Која књига је оставила највећи утисак и на тебе, и имаш ли омиљеног писца?

Моја омиљена књига из млађих дана је „Алиса у земљи чуда“ али сам заиста уживала и док сам читала „Доживљаји Тома Сојера“ и „Малог принца“. Како сазријевам, све више волим да читам дјела Ива Андрића.

 

 

 

Дивна Ратковић - Повезани Чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *