Nikola Obradović, Teniski klub Topako Beograd, Teniski klub Topaco Beograd

Београдски ТК Топако спреман за нову сезону

Мали тенисери Тениског клуба Топако последњих година постижу феноменалне резултате на турнирима на државном и регионалном нивоу, посебно у конкуренцијама до 10 и до 12 година. О томе и о другим актуелностима у клубу, разговарамо са главним тренером у ТК Топако Николом Обрадовићем.


Видели смо да је у 2019. години било много пехара, медаља и лепих вести у ТК Топако. Које резултате бисте издвојили као најзначајније?

 Било је доста запажених резултата.

Теодора Влајић је освојила 3 турнира до 12 година, прва је на ТСБ ранг-листи и на ранг-листи ТСС је на 9. месту.

Хелена Влајић је прва на ранг-листи до 10 година у Србији, освојила је 4 зелена турнира. На свом првом турниру до 12 година је играла полуфинале са 9 и по година.

Драгица Стевановић је освојила 4 наранџаста турнира и одиграла неколико финала на зеленом нивоу.

Обе су требале да представљају Србију на овогодишњем Смриква болу, који је нажалост отказан због Ковида-19.

Јанко Перишић је освојио у августу наранџасти турнир, а уз то је играо и неколико финала на том истом нивоу. Зоја Грбић је одиграла 2 финала наранџастог нивоа. Никола Станојевић, Павле Потпарић су такође остварили запажене резултате у претходних годину и по дана.

Никола Јотић је освојио чак 3 црвена турнира.


Детаљније Београдски ТК Топако спреман за нову сезону

Знамо да су деца која постижу резултате које помињемо, поникла у школи тениса ТК Топако, да сте са њима радили од самог почетка њиховог бављења тенисом. У чему је специфичност рада са децом старости 7-8-9 година у ТК Топако; у чему је тајна успеха школе тениса ТК Топако 🙂 ?

Тако је. Сваки тренер ће рећи да је најслађи успех када дете које тренира од првог дана оствари неки леп резултат на турнирима. У тениском клубу Топако имамо изузетан колектив (запослени, тренери, деца, родитељи). Сви заједно радимо једни за друге. Тимски рад је на првом месту.  Нагласак у нашем клубу је на групним  тренинзима, јер делимо мишљење да деца треба  да „гурају“ једни друге, да тренирају са онима који су мало слабији и са онима који су мало јачи од њих. То је оно што их стално покреће, константно имају жељу за доказивањем, како себи тако и тренерима. Свако дете изискује посебан приступ јер као и сви ми, деца се разликују. Сваки тренинг је посебно испланиран, сходно потребама одређене групе. Наравно, индивидуални тренинзи су изузетно важни, како би се одређени  елементи додатно дорадили, поправили. Групни тренинзи су сваког дана, тако да за свако дете можемо да пронађемо адекватну групу, адекватног нивоа.

Закључак  је да je кључ успеха тимски рад и однос, поверење на релацији родитељ – тренер – дете.

Nikola Obradović, Andrija Pavićević, Teniski klub Topako Beograd, Teniski klub Topaco Beograd
Чланови ТК Топако са тренерима Николом Обрадовићем и Андријом Павићевићем

Знамо да у ТК Топако ради тим младих тренера – уз Вас, ту су и Андрија Павићевић и Алекса Мартинов. Мислите ли да је младим тренерима лакше да успоставе прави контакт са децом, и на којим све сегментима радите са такмичарима клуба?

Не мислим да је лакше. Све је ствар тога колико је тренер заиста посвећен свом послу, са колико страсти приступа тренинзима.  Јако је важан тај „клик“ између  тренера и играча, да дете верује тренеру. То је посебно видљиво у женском тенису, али је такође важно и у мушком.

Са такмичарима радимо на 4 сегмента:
1. Ментална припрема, која је можда и најважнија у тенису.

2. Техничка припрема, превасходно на индивидуалним тренинзима. (идеално кроз видео-анализу)

3. Тактичка припрема, користимо разне шаблоне, снимке.

4. Физичка припрема кроз кондиционе тренинге и тренинге моторике.

Дете мора да разуме где греши, да схвати зашто нешто мора да се мења. 

Мислим да је од изразите важности да тренер испрати што више турнира јер је то најбољи начин да се увиди шта су деца усвојила, на чему додатно треба да се ради. Да не помињем од колике важности су тренери деци. Деца кроз потпуно другачији „филтер“ схватају речи тренера у односу на речи  родитеља. Зато често виђамо на турнирима родитеље који чине „медвеђу услугу“ деци тиме што их грде, исправљају технику итд. Тренери неретко иду сами са децом на турнире, што и треба што чешће да буде пракса.

Nikola Obradović, glavni trener u TK Topako, Teniski klub Topako Beograd, Teniski klub Topaco Beograd
Никола Обрадовић, главни тренер у ТК Топако

По извештајима са турнира, видимо да се и деца из клуба и њихови родитељи друже, често заједно путују; знамо да за њих понекад организујете „веселе суботе“, када тренирају и проведу у клубу читав дан и ноћ заједно. Мислите ли да таква атмосфера погодује остваривању поменутих резултата?

Апсолутно. Тренутно у нашем клубу тренира преко 85 деце различитих нивоа и узраста, скоро сви се међусобно познају преко неке од многобројних наших вантренажних  активности. Правимо веселе суботе, клупске турнире, водимо децу на летње кампове (прошле године у бању Врујци, ове године их водимо на Букуљу). Имамо одличну сарадњу са неколицином клубова, па им често организујемо и таква дружења. Међу децом и међу родитељима не постоји икаква сујета. Сви се друже, бодре једни друге на турнирима.

Nikola Obradović, Teniski klub Topako Beograd, Teniski klub Topaco Beograd

Какви су планови ТК Топако у 2020. години, на такмичарском плану и у погледу организације клуба?

У плану имамо организацију 2 летња кампа у јуну и јулу. На такмичарском плану смо имали зацртан Смриква бол, као највећи догађај ове године. С обзиром да је он отказан окренути смо припреми и подизању форме за Куп Нада и Куп Србије до 10 година, као и добар резултат на државним првенствима до 12 и 14 година. У последњој реченици бих само додао да сам изузетно поносан на сву децу у клубу, оне које сам споменуо и оне о којима ће се тек причати.

Teniski klub Topako Beograd, Teniski klub Topaco Beograd
ТК Топако из птичје перспективе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *