Pripreme za tenis na otvorenom u 7 evropskih država, virus korona

Припреме за тенис на отвореном у 7 европских држава

Владе многих европских државама најављују у наредним данима ублажавање мера уведених као одговор на пандемију вируса корона. С обзиром да је наш сајт специјализован за дечји тенис и да знамо колико наше читаоце интересује када ће њихова деца моћи поново да играју тенис, представљамо вам преглед ситуације у вези са тим у 7 европских држава. Сазнали смо да и у Србији постоје иницијативе тренера, клубова и савеза у том правцу, о чему ћемо вас информасати у наредним данима.

Посебну захвалност за овај чланак дугујемо Гугл преводиоцу 🙂

Као што смо већ писали, Влада Чешке Републике је 6. априла 2020. године отворила тениске терене за индивидуално коришћење, уз обавезно задржавање физичке дистанце.


Детаљније Припреме за тенис на отвореном у 7 европских држава

🇸🇮 СЛОВЕНИЈА

Тениски савез Словеније објавио је на свом сајту изјаву председника савеза Грегора Крушича, да ће од понедељка 20. априла 2020. године амандманом на уредбу Владе Словеније бити дозвољено играње на отвореним тениским теренима, уз поштовање препорука за тениске клубове.

Дозвољено је бављење следећим спортовима: џогирањем, бициклизмом, голфом, тенисом, јогом, бадминтоном и боћањем.

Pripreme za tenis na otvorenom u 7 evropskih država, virus korona

Снимак екрана: Тениски савез Словеније

http://www.teniska-zveza.si/novica/10953/

http://www.teniska-zveza.si/PortalGenerator/document.aspx?ID=13056

https://english.sta.si/2753523/slovenians-allowed-to-visit-their-holiday-homes


🇦🇹  АУСТРИЈА

Аустријски вицеканцелар и министар спорта Вернер Коглер изјавио је да ће клубови од 20. априла моћи да припреме терене, а да ће од 1. маја грађанима бити дозвољено да се баве бесконтактним спортовима голфом, тенисом, атлетиком, коњичким спортом, стреличарством и стрељаштвом.

„Наравно да појединачни спортови на отвореном у којима нема контакта имају приоритет над контактним и колективним спортовима,“ изјавио је вицеканцелар Кеглер.

Председника Аустријског тениског савеза Кристина Тот изјавила је да ће се савез побринути да се клубови строго придржавају законских прописа савезне владе – поштоваће се хигијенски прописи и удаљеност од најмање једног метра. „У наредних неколико дана ОТВ ће израдити додатни распоред у координацији с министарством, тако да ће се у скорој будућности моћи играти и турнири као што су државно првенство и такмичења у Бундеслиги.“

И хрватски лист „Глас Истре“ објавио је вест о дозволи бављења одређеним спортовима у Аустрији.

https://www.glasistre.hr/sport/austrijanci-dopustaju-tenis-i-golf-636371

https://www.oetv.at/news/artikel/d/ab-1-mai-2020-darf-outdoor-wieder-tennis-gespielt-werden.html


🇩🇪 НЕМАЧКА

Немачка влада продужила је мере за спречавање ширења вируса корона до 3. маја, када ће преиспититати те мере, а Немачка тениска федерација (ДТБ) је писала доносиоцима политичких одлука на савезном и покрајинском нивоу. У том писму ДТБ је навела 7 тачака којима се прецизно дефинише понашање организатора тренинга и тенисера, на отвореним теренима. Позивајући се на милион и 400.000 својих чланова, ДТБ апелује на доносиоце одлука да уваже специфичности тениског спорта, и подсећа да је „суседна Аустрија донела одлуку да тениски терени на отвореном буду отворени 1. маја“.

Pripreme za tenis na otvorenom u 7 evropskih država, virus korona

Снимак екрана: Немачка тениска федерација

https://www.dtb-tennis.de/Tennis-National/News/DTB-an-Politik-Auch-in-Corona-Zeiten-kann-Tennis-gespielt-werden


🇸🇰 СЛОВАЧКА

Словачки тениски савез саопштио је 14. априла да је Државни завод за јавно здравље Словачке Републике (УВЗ СР) одбио молбу СТЗ-а за отварање спортских терена на отвореном.

Pripreme za tenis na otvorenom u 7 evropskih država, virus korona

Снимак екрана: Словачки тениски савез

Словачки тениски савез се недељу дана пре тога обратио Централној канцеларији Словачке Републике, али је 14. априла добио негативан одговор.

https://www.stz.sk/aktuality/zamietnutie-ziadosti-stz-o-otvoreni-vonkajsich-sportovisk-zo-strany-uradu-verejneho-zdravotnictva-sr-uvz-sr


🇨🇭 ШВАЈЦАРСКА

Влада Швајцарске донела је одлуку да прво ублажавање ванредних мера почне 27. априла, друго 11. маја, а треће 8. јуна 2020. године, али међу тим мерама није се нашло и отварање спортских терена на отвореном.

Председник Швајцарске тениске федерације Рене Штамбах изјавио је да је разочаран што се то није догодило.

Pripreme za tenis na otvorenom u 7 evropskih država, virus korona

Снимак екрана: Швајцарска тениска федерација

„Изненађени смо и разочарани што се спорт са готово два милиона организованих спортиста и десетинама хиљада запослених у спортском сектору, на данашњој конференцији за медије није споменуо ниједном реченицом. Мишљења смо да спорт не би требало посматрати холистички, већ се мора разликовати индивидуални спорт са смањеним ризиком и лако имплементираним ограничењима, а с друге стране масовни, тимски или контактни спортови. Наставићемо да радимо на томе са Савезном канцеларијом за спорт БАСПО и нашом кровном организацијом, Швајцарским олимпијским комитетом“ – рекао је Рене Штамбах.

ШТФ је саопштила да свакога дана очекује нове вести у вези са дозвољавањем бављења бесконтактним спортовима, и да ће о томе ажурно обавештавати своје чланове.

https://www.swisstennis.ch/noch-keine-lockerung-f%C3%BCr-den-sport


🇩🇰 ДАНСКА

Данска тениска федерација саопштила је у петак 17. априла да ће Дански спортски савез у понедељак 20. априла донети нову препоруку у вези са бављењем бесконтактним спортовима, и да ће та одлука бити позитивна.

Pripreme za tenis na otvorenom u 7 evropskih država, virus korona

Снимак екрана: Данска тениска федерација

Премијер Данске Мете Фредериксен најавио је споро отворање данског друштва, а председник Данске тениске федерације Хенрик Торсе Педерсен изјавио је да је дански тенис спреман за летњу сезону, и да су припремљени плакати са смерницама за клубове за безбедно одвијање тренинга.


🇸🇪 ШВЕДСКА

Шведска тениска федерација је у петак 17. априла на свом сајту објавила нове смернице Управе за јавно здравље о бављењу спортом, и истакла да је новост што деца и адолесценти до 18 година (рођени 2002. године и касније) могу под одређеним условима да играју мечеве.

У Шведској тренинзи нису ни били прекинути, али су такмичења отказана до 12. маја, па ће у складу са новом одлуком Управе за јавно здравље, ове узрасне категорије бити изузете из претходне одлуке ШТФ.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *