Francesca Curmi, Франческа Цурми

Портрет Франческе Цурми

Франческа Цурми (ТК Харон, 2002. годиште) је победница ОП Београда, турнира III категорије до 14 година, одржаног у ТК Privilege на Кошутњаку. Уједно, ово је већ други турнир у конкуренцији до 14 година који је Франческа освојила ове године (ОП Београда у ТК Green Set, IV категорија), што је и био повод за наш разговор.

 

Francesca Curmi, Франческа Цурми

Детаљније Портрет Франческе Цурми

 

Франческа, Мали играчи ти честитају на постигнутом успеху! Можеш ли прво да се представиш нашим читаоцима: одакле долазиш, који језик говориш, у који разред идеш, какав си ђак …?

Рођена сам на Малти, острвцету усред Средоземног мора. Мој матерњи језик је малтешки, идем у 7. разред и чини ми се да ми добро иде у школи.

 

Francesca Curmi, Otvoreno prvenstvo Beograda za devojčice do 14 godina, Teniski klub Privilege Beograd

 

Када си почела да тренираш тенис и ко је био твој тениски узор?

Почела сам да тренирам са шест година, али сам те исте године и престала, јер сам се плашила црва који пузе по терену, али сам после годину дана рекла да бих да играм тенис. Моји идоли у то време били су Роџер Федерер и Каролина Возниацки.

 

Francesca Curmi, Франческа Цурми
Разумели смо да су црви пузали по овој припреми за терен 🙂

 

Које досадашње успехе би издвојила као најзначајније у својој такмичарској каријери?

Све време има много достигнућа и изазова, тешко је издвојити један; научила сам да је каријера у тенису маратон, а не спринт на 100 метара. У њему сам на дуге стазе. Моје највеће достигнуће до сада је веровање у себе и учење, како из мојих победа тако и из мојих пораза.

 

Да ли би нам представила тениски клуб у којем тренираш када си у Србији, тренера и другарице са којима најчешће спарингујеш?

Назив тениског клуба је Харон, и то је сасвим пријатељски мали клуб али у којем се интензивно професионално тренира. Мој тренер се зове Иван Петковић, он је власник тог тениског клуба. Имам још једног тренера, Луку Маринковића. Имам много пријатеља ту и сви су врло љубазни према мени и помажу ми. Обично играм са разним играчима који тренирају у том клубу, а и са онима који посећују тај клуб.

 

Francesca Curmi

 

У ком клубу тренираш на Малти и ко је твој тренер?

Мој тениски клуб зове се Тениска академија Gordon Asciak, мој тренер се зове Метју Аскиак, он је актуелни првак Малте. Првих година тренирања провела сам доста времена учећи како технику, тако и конзистентност.

 

Где је тенис популарнији: на Малти или у Србији?

У Србији, јер овде има много више играча и клубова! Много је већа земља и граничи се с многим земљама у којима се такође игра добар такмичарски тенис.

 

Шта сматраш својом највећом врлином у тенису, а шта би променила или поправила у својој игри?

Мислим да је моја највећа снага у томе што остајем смирена када је то најпотребније. Да бих била још боља, треба да имам већу контролу када играм на мрежи.

 

Да ли водиш рачуна о здравој исхрани и шта мислиш колико су добре навике у исхрани битне за успешно бављење спортом?

Обраћам пажњу на исхрану и водим рачуна да једем праву храну у право време. Мој тата обично кува за мене, и сваког дана све је бољи и бољи 🙂

 

Каква су твоја искуства са међународних турнира и да ли имаш неку посебну припрему пред турнир?

Тениска игра је иста где год да је играте, али на међународним турнирима има више притиска. Сада већ успевам да у својим мечевима будем опуштена, и што сам опуштенија, играм боље; зато је за мене изазов да покушам да контролишем своје нерве у сваком мечу који играм, али као и све у тенису – и то треба вежбати.

 

Francesca Curmi, Франческа Цурми

 

Колико ти „лежи“ игра у дублу и зашто је важно да играчи буду компатибилни?

Волим да играм дублове, јер у њима не осећате да сте сами на терену; мислим да је важно бити компатибилан са вашим партнером, јер кад ствари крену лоше, ту је тим који може да промени ток резултата.

 

Какву музику слушаш? Наведи нам неколико песама са своје омиљене плејлисте?

Углавном волим поп музику; она ме надахњује. Хитови које тренутно слушам:

  • Where are u now
  • How deep is your love
  • The hills
  • New thang
  • Years and years
  • Waiting for love
  • Lean on
  • Bad Blood
  • Get low
  • You know you like it

 

 

Верзија интервјуа на енглеском

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *