Analiza meča i njen značaj, Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović

Анализа меча и њен значај

До сада сам много више писала о менталној припреми пред меч и колико она корисно утиче на игру, али део менталне припреме јесте и анализа претходних мечева, својих као и противникових предности и слабости.

Врло честа појава на турнирима у оквиру једне земље или регије јесте да играте против истих играча више пута. Уколико имате одрађену анализу са претходно одиграног меча, моћи ћете се боље припремити и ментално и физички и тактички за предстојећи меч.

 

Analiza meča i njen značaj, Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović

 

Када се ради анализа меча?

Анализу треба одрадити након одиграног меча. Уколико након победе по распореду играте истог дана, анализу одрадите што пре како бисте се почели припремати за наредни. У овом случају, играчи ће се ослободити свих мисли и осећања која носе у себи, ослободиће се утисака, самокритиковања због учињених грешака или пропуштених прилика и апсолутно ће моћи да се усредсреде на наредни меч. Уколико након победе, следећи меч играте сутрадан или за дан, два, одрадите анализу истог дана.  Уколико се ради о поразу, онда је најбоље анализу одрадити сутрадан или истог дана, у зависности од тога колико је потребно играчу да се смири, како не би био превише критичан према себи. Често нервоза, туга и бес преовлађују након пораза, те се меродавна анализа под таквим јаким, негативним емоцијама не може адекватно одрадити истог дана.

 

Детаљније Анализа меча и њен значај

 

Шта све обухвата анализа меча?

Анализа меча обухвата све важне чиниоце из свих области: техничко – тактичке, физичке и менталне спреме и ради се у писаној форми. Осећања и размишљања пре, у току и након одиграног меча, анализу својих и противникових предности и недостатака, оцењивање себе, својих унапред постављених циљева… Након одрађене анализе, добићете комплетну слику одиграног меча. Веома је важно да играчи сами за себе раде анализе. Анализу треба да ради и тренер за себе, али је и за тренера веома важно да сазна и схвати размишљања и осећања свог играча.

Уколико сте у могућности било би пожељно да пропратно лице из вашег тима одради статистику током меча.

 

Analiza meča i njen značaj, Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović

 

Често се догоди да  играчи доживе меч на један, а тренер и/или родитељ на други начин.  Свако види ствари из свог угла и другачије их доживљава! И то је ок! Али имајте на уму да ће само играч поново заиграти на терену против тог истог противника и када он својом анализом дође до закључака шта је добро радио, а шта није, лакше ће прихватати промене које су потребне како би уз помоћ тренера унапредио своју игру!

 

Које су све користи рада анализе меча?

Вишеструке су користи анализирања меча. Овом приликом ствари посматрам из играчевог угла и шта је оно што њему може бити од користи.

Један од главних разлога рада анализе јесте да играч на овај начин научи да анализира ствари. Он након одиграног меча, ради анализу у писаној форми и размишља-анализира своје предности из свих сегмената: техничко -тактичке, физичке и менталне спремност, као и своје недостатке, тј. ствари које треба да поправи из свих ових области, али и противникове слабости и предности такође. Уз помоћ рада анализе одиграних мечева, почеће и научиће да анализира овакве ствари и у току меча. А онај ко зна да препозна, анализира и искористи прилике у мечу, тај меч и добија!

Други разлог је што ће увидети своје предности, али и своје недостатке, те ће бити свестан да није у свему савршен и да треба на тренинзима да буде посвећен, сваким даном по мало бољи… Из ових параметара и тренер ће увидети размишљања свог играча и моћи ће му помоћи да буде још бољи. Често се дешава да други виде недостатке у току игре, али да те исте недостатке сам играч не увиди. Услед тога следе размимоилажења у  мишљењима између играча и тренера, између играча, тренера и родитеља, и због тога се дешава да играч „офрље“ одради неку вежбу, јер мисли да је добар у томе и да нема потребе да се превише труди или ишта мења, упркос  тренеровом мишљењу. Резултат таквог односа и рада на терену је играчева невољност, нервоза, стрес… Управо анализом ће играч сам увидети и доћи до закључака, а када схвати да на нечему треба да се ради, онда ће уложити више труда и напора. Анализа ће свакако помоћи у овоме.

 

Analiza meča i njen značaj, Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović
Photo by Emiliano Vittoriosi on Unsplash

 

Анализом одиграног меча, играчи ће добити слику противникове игре, његових снага и слабости, које ће моћи да искористе за припрему тактике приликом следећег сусрета са њим. Наравно да ће и противник анализирати своју игру и уложити труд на тренинзима да буде бољи на следећем турниру, али свакако неке од слабости ће играч моћи да искористи и претвори у своје шансе за долазак до победе при следећем сусрету.

Анализе је потребно радити у писаној форми, како би следећи пут била саставни део припреме пред меч.

 

Analiza meča i njen značaj, Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović
Photo by Marten Bjork on Unsplash

 

Део анализе јесте приступ циљевима и задацима које је играч имао пре меча, те ће цео тим након анализе знати на чему треба радити и поставити нове краткорочне циљеве. С обзиром да играч набраја своје недостатке из технике, тактике, физичке и ментале припремљености, и тениски тренер и кондициони тренер, као и ментални тренер добиће „скенер“ које сегменте треба унапредити како би се побољшала свеукупна игра.

Споменула сам да су саставни део анализе осећања која прате играча пре, у току и након меча, што су такође показатељи како је играч ушао у меч, да ли је био сигуран или нервозан, под јаком или позитивном тремом… На основу ових параметара, ментални тренер прави анализу свог рада и припрему за будући рад, како би играч меч започео стабилан, сигуран, спреман, а у току меча научио када коју технику да примени код смиривања нервозе, заустављање негативног размишљања и разговора са самим собом, изливу беса након грешке и пада, враћању у игру и слично.

С обзиром да се тенис, као и сваки други спорт састоји од техничке и тактичке области, физичке и менталне припреме, било би добро да поред тениског и кондиционог, имате и свог ментаног тренера. У нашој земљи ментална припрема је нешто на шта се скоро и не ставља акценат, а ако се и ставља то је тек пролазно, а тај сегмент у тенису чини 25% од укупне спреме тенисера. Седети на столици са три ноге која би требало да има четири није баш сасвим сигурно, сложићете се. Може се десити да паднете баш у том моменту када чврсто треба да стојите на својим ногама!

 

За више информација о тениским менталним тренинзима

https://www.ljubicajovanovic.com/index_files/tenis_koucing.htm

 

Ljubica Jovanović trener za mentalnu pripremu tenisera

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *