Branko Đurić, Brankova godina

Бранкова година

Бранко Ђурић, репрезентативац Србије, 2005. годиште

 

Дванаестогодишњи Будванин Бранко Ђурић је крајем прошле године узео српско држављанство и почео да се такмичи на турнирима у Србији, и да под српском заставом наступа на ЕТА турнирима, као и да игра за репрезентацију Србије до 12 година.

 

Бранко Ђурић је освојио 6 титула у синглу и 5 у дублу на ЕТА турнирима до 12 година ове године! Тријумфовао је на следећим турнирима:

  • Reduta Cup 2017 у Софији, Бугарска – и у синглу (у финалу победио Румуна Алекса Комана) и у дублу
  • Bitola Open 2017 у Битољу, Македонија – и у синглу и у дублу
  • Bellevue Cup 2017 у Улцињу, Црна Гора – и у синглу и у дублу
  • Pirogovskiy Winter Cup 2017 у месту Пироговскиј близу Москве, Русија – у синглу
  • Beograd Open 2017 у Београду, Србија – и у синглу (у финалу победио Алекса Комана) и у дублу
  • GD Tennis Cup у Анталији, Турска – и у синглу (у финалу победио Алекса Комана) и у дублу

Осим тога, Бранко је био финалиста у синглу на једном од најзначајнијих светских турнира до 12 година – Open Super 12 Auray 2017 у француском градићу Ореју, а на турниру Tennis Point Open 2017 у Чачку играо је у финалу дубла.

Бранко Ђурић је наступио за репрезентацију Србије до 12 година на Tennis Europe Winter Cups by HEAD у Чешкој, где су освојили 7. место.

Бранко Ђурић је у децембру 2016. постао дворански првак Србије до 12 година у TK Sportissimo у Крушевцу, а на Летњем првенству Србије до 14 година играо је у четвртфиналу, где је изгубио од каснијег освајача титуле Филипа Мандовића. Занимљиво да је Бранко Ђурић освојио ове године и своју прву титулу у конкуренцији до 16 година, на ОП Ниша 2. категорије у ТК Медиана. Импресиван учинак, још једном браво за Бранка!

Детаљније Бранкова година

 

Branko Đurić, Nenad Đurić, Brankova godina
Бранко и Ненад Ђурић

 

Присуствовали смо Бранковом тренингу у балону Тениског савеза Србије, где он читаве ове недеље тренира под надзором Ренца Фурлана, главног координатора свих јуниорских селекција Србије, као и тренера Драгана Шерера и Николе Видовића.

Замолили смо господина Фурлана, познатог италијанског тениског тренера и бившег TOP 20 играча, да за наше читаоце изнесе своје утиске о Бранку, као и искуства у раду са њим. Рекао је да ради са Бранком већ 2 године, и да је његова игра врло комплетна. Сматра да је најбоља ствар Бранков став. „Врло је концентрисан, зна шта жели. Када је реч о техници, сматрам да је његов најбољи ударац бекхенд.“

 

 

Господин Фурлан је истакао да је за Бранка важно да тренира и са старијим момцима, али и са својим вршњацима, јер ће тако унапредити своју игру. Бранко Ђурић је и дисциплинован на тренинзима. У понедељак поподне је 2 сата играо са Бојаном Јовановски у врло јаком ритму, „а то можете да урадите само ако сте концентрисани“.

На крају разговора Ренцо Фурлан нам је рекао да је задовољан припремама свих селекција за Winter Cups, да предстоји још 2 месеца рада, да имамо добар тим и да очекује да момци и девојке буду добро припремљени за то европско такмичење.

 

 

Затим смо у Тениском центру Новак разговарали са Бранком Ђурићем и са његовим оцем и тренером Ненадом, човеком који је најзаслужнији за Бранкове сјајне резултате. Дванаестогодишњи Бранко је набројао своје најбоље овогодишње резултате, и истакао је једну занимљивост: свих 5 титула у дублу освојио је са различитим партнерима, и сва петорица потицала су из различитих држава: Аустријанац Данијел Цимерман (Beograd Open 2017), Рус Миша Неверов (Bellevue Cup 2017), Србин Зоран Лудошки (Bitola Open 2017), Румун Александар Михаи Коман (Reduta Cup 2017) и Белорус Микалај Банку (GD Tennis Cup)!

 

 

Бранко Ђурић нам је рекао да му је највеће ривалство ове године било са Румуном Алексом Команом, са којим је играо три финала ове године, и сва три пут победио. Једино за чиме Бранко жали ове године било је финале у Ореју, где је водио 4-0 у 3. сету против Хрвата Дина Прижмића, а испустио је ту предност.

Бранков тата, тениски тренер Ненад Ђурић рекао је да се надао успешној години и да је веома задовољан овогодишњим резултатима. Бранко је рано наговестио свој тениски потенцијал, а 2015. године је освојио Smrikva Bowl, један од најпрестижнијих светских турнира у тој категорији, тако да се од њега увек очекује највиши ниво резултата. Господин Ненад Ђурић се осврнуо на Дворанско првенство до 12 година пре годину дана у Крушевцу, где је Бранко непосредно након што је узео српско држављанство, и где је играо под одређеним притиском јер треба на неки начин заузима нечије место у врху српског тениса. Успео је се избори са тим.

Ненад Ђурић нам је објаснио како су организовани Бранкови тренинзи: у Будви тренира са њим, али мало је кући, јер у протекла три месеца а и дуже тренира у Тениском савезу Србије на Дорћолу 2-3 недеље сваког месеца, где има одличне услове. Господин Ђурић је веома задовољан како су конципирани тренинзи у ТСС-у под руководством главног координатора Ренца Фурлана, као и односом људи из савеза према Бранку. „Бранку су дати сви расположиви капацитети за његов напредак.“ У понедељак је играо са Бојаном Јовановски, која је после повреде поново почела да тренира, и то су биле веома јаке размене, и Бранко је у одличном темпу издржао два сата игре.

 

Branko Đurić, Mihajlo Lasica
Бранко Ђурић на тренингу са Михајлом Ласицом

 

У терминима кад Бранко не ради у савезу, са њим ради тренер Дејан Вукојичић, за којег Ненад Ђурић истиче да је пуно утицао на Бранкову игру, и проширио видике, „како Бранкове тако и моје“.

Ненад Ђурић нам је рекао да покушава да своја искуства у раду са Бранком искористи приликом тренирања малих тенисера у ТК Ривијера у Будви. На теренима ТК Ривијера може се играти и зими кад време дозволи, а то није ретко, али када је време лоше, нема затворених терена. Ненад Ђурић је Бранка зими возио у Бар, удаљен око 40 km, а Бранко је и ручао и учио у колима. Бранко иде у школу у Будви, а уз помоћ мајке и другара који му помоћу модерне технологије шаљу лекције и задатке, успева да заврши школске обавезе. Господин Ђурић захваљује и Бранковим наставницима на разумевању за Бранкове спортске обавезе.

 

Branko Đurić, Nenad Đurić, Renco Furlan, Mihajlo Lasica, Brankova godina
Ненад и Бранко Ђурић у разговору са Ренцом Фурланом, главним координатором свих јуниорских селекција Србије

 

Бранко Ђурић нам је рекао да воли да игра у дублу, да игра волеје, иако то није баш његова игра, јер више игра са основне линије. Ненад Ђурић нам је рекао да је план да Бранко следеће године игра Tennis Europe турнире 1. категорије, где ће играти против старијих играча, најбољих у Европи. Од домаћих турнира Бранко ће играти државна првенства, од тога прво већ крајем децембра у Крушевцу. Срећно!

 

 

Познати српски тренер Дејан Вукојичић повремено ради са Бранком од његове 8. године. Сећа се њиховог првог тренинга: „Ја искрено нисам очекивао да ћу видети такво дете какво се појавило на терену. Пре свега, у датом моменту видео сам Бранка који је имао јако велику посвећеност тенису, која му је усађена од малих ногу од стране родитеља, и невероватну моћ брзог учења.“ Господин Вукојичић нам је рекао да је ниво дисциплине код Бранка све већи, јер је схватио да је игра све захтевнија. „Показује велики ниво одговорности према игри и према приступу према игри.“

 

Branko Đurić, Dejan Vukojičić, Nenad Đurić, Belgrade Open 2017, Trofej Beograda, Tennis Europe Junior Tour, Teniski klub Trim Beograd
Бранко са Дејаном Вукојичићем и са татом Ненадом

 

Дејан Вукојичић сматра да Бранко има још много простора да напредује, да сви елементи његове игре могу бити још бољи него што јесу. „Оно што је добро је што се не види скори врхунац. Није му страно ни да игра поене на мрежи, чак и у сингл игри…“ Он сматра да би у наредном периоду требало више да се посвети својој сервис игри и ритерн игри, као и да ради на тактичким и менталним елементима игре. „По мени је јако битна Бранкова разноврсност, и могућност да са свих позиција на терену буде успешан.“

 

Желимо Бранку Ђурићу и његовом тиму много успеха у 2018. години!

 

Разговоре водио уредник сајта Ненад Букарица

 

Branko Đurić, Mihajlo Lasica, Brankova godina

 

Једно мишљење на „Бранкова година“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Једно мишљење на „Бранкова година“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *