Izgraditi samopouzdanje, Ljubica Jovanović trener za mentalnu pripremu tenisera

Четири технике за изградњу самопоуздања

Самопоуздање је начин на који видимо себе, вредности које себи додељујемо, не/способности да одређене ствари урадимо. Људи са ниским самопоуздањем имају негативне мисли о себи. Превише су самокритични и сумњају у себе. И када одраде нешто и добију комплимент, они придају заслуге срећи или неком другом. Плаше се да се упусте у нешто како не би погрешили. Један од начина превазилажења страха јесте висок ниво самопоуздања. Самопоуздање није урођено, оно се стиче временом и изграђује.

Професионални спортисти свакодневно вежбају како би изградили и сачували самопоуздање и имају релативно стабилан ниво самопоуздања, док то није случај са већином младих тенисера. Код неких тенисера самопоуздање се мења из дана у дан, из сета у сет или пак из поена у поен. Пад самопоуздања доводи до многобројних негативних последица попут пораза у мечу, промене технике код  неког одређеног ударца, немогућности спровођења тактике, нагле промене понашања и расположења. Скок самопоуздања, насупрот паду, доводи до победе, бржег кретања на терену, доброг расположења, мотивисаности.

 

Често ћете чути од родитеља или тренера (можда је то случај и са вама) да говоре младом тенисеру/тенисерки  „Фали ти самопоуздање!“, „Хајде, подигни самопоуздање“ и сличне реченице, где тенисери/тенисерке знају да им оно фали, али нико им не каже како то и да ураде.

 

Детаљније Четири технике за изградњу самопоуздања

 

Четири технике које могу помоћи при изградњи и подизању самопоуздања:

  1. Став приликом уласка на терен пре почетка меча

Ево један пример. Устаните, спустите главу и рамена. Како се осећате?

Тужно. Затворено. Немоћно, скучено…

 

Izgraditi samopouzdanje, Ljubica Jovanović trener za mentalnu pripremu tenisera
Photo by Kylo on Unsplash

 

А сада подигните главу увис, подигните рамена и осмех на лице. Како се сада осећате?

Као да је цео свет ваш, позитивно, моћно, задовољно, срећно. Овакав став даје најмоћнији изглед самоуверене особе, моћне особе на терену.

 

  1. Постављајте себи изазовне, али реалне циљеве.

Нека то за почетак буде један, мали циљ. Запишите га. Када га остварите, осетићете да можете све што пожелите. Остваривање циљева и постизање успеха диже самопоуздање. Хајде! У акцију! И један по један! Не може се све сада и одједном! Корак по корак!

 

Izgraditi samopouzdanje, Ljubica Jovanović trener za mentalnu pripremu tenisera
Photo by Andreas Fidler on Unsplash

 

  1. Позитивно размишљање о себи

Самопоуздање је осећај који је снажно повезан са вашим начином размишљања, са оним што говорите сами себи и са вашим понашањем. Негативно размишљање, самокритика и осуђивање, уништиће ваше самопоуздање. Научите да будете позитивни, без обзира на услове, околности, ситуације и резултат.

 

Izgraditi samopouzdanje, Ljubica Jovanović trener za mentalnu pripremu tenisera

 

  1. Афирмације

Афирмације су моћно оружје при промени ставова и изградњи самопоуздања. Оне вам могу помоћи приликом свих претходних техника. Ми непрестано водимо монологе и дијалоге у себи, стално разговарамо сами са собом. Од тог разговора врло често зависе наше реакције, понашања, дела. Свесни тога, крените да делате у своју корист. Афирмације се изговарају у себи или наглас, минимум два пута дневно, ујутру и увече, у садашњем времену и са што већом вером и визуализацијом онога што изговарате. Неке од ефикасних афирмација су:

  • Ја то могу
  • Сваким даном сам све боља/бољи
  • Све одрађујем са лакоћом и радошћу…

 

Афирмације су увек позитивне и препоручујем да буду својствене само вама.

 

Izgraditi samopouzdanje, Ljubica Jovanović trener za mentalnu pripremu tenisera
Photo by Danielle MacInnes on Unsplash

 

Кроз овај текст добили сте неке почетне кораке који су неопходни на путу изградње самопоуздања. И ове технике, као и многе друге, ефектне и ефикасне су само ако се вежбају и примењују. Резултати неће доћи преко ноћи, али неће ни изостати. Упорност, вера и рад су савезници самопоуздању.

За помоћ при подизању самопоуздања и више о менталним припремама тенисера можете погледати на  https://www.ljubicajovanovic.com/koucing-u-sportu/

 

Ljubica Jovanović trener za mentalnu pripremu tenisera

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *