Roditelji navijači, podrška roditelja deci, kada deca treba da počnu da se takmiče

Да ли је ваше дете довољно старо да се ви изборите са стресом који доноси такмичење?

Др Шејн Марфи

 

Стани мало! Зар наслов овог текста није нетачан? Сигурно сам хтео да кажем „Када је ваше дете довољно старо да почне да се бави спортом?“ Не. Желео бих да озбиљно размислите о питању које се ретко поставља: како узраст вашег детета утиче на вас као родитеља који гледа свог сина или ћерку док се такмичи?

 

Како бисте реаговали ако:

 

  • фудбалер противничког тима намерно саплете ваше дете и оно лежи на земљи, плачући?
  • противник вашег детета у тенису стално пријављује аут за ударце вашег детета, а ви јасно видите да су лоптице биле у терену?
  • случајно чујете да неки родитељ који седи близу вас на трибинама направи погрдан коментар о вашем сину, попут „Тај дечак је прави губитник, зашто му родитељи уопште дозвољавају да игра бејзбол? Стално губимо утакмице због њега“?

 

Сигуран сам да бисте, као већина родитеља које познајем, бурно реаговали у оваквим ситуацијама, нарочито ако вам је дете још увек мало.

 

Који родитељ може мирно да стоји и не одреагује када види да је његово шестогодишње дете нападнуто или да се према њему неко не понаша фер? Али, да ли бисте имали исту реакцију да ваше дете има шеснаест уместо шест година?

Детаљније Да ли је ваше дете довољно старо да се ви изборите са стресом који доноси такмичење?

 

Пустите дете да се такмичи онда када можете да поднесете стрес

 

Очигледно, узраст вашег детета је важан. Већина родитеља може да остане смирена гледајући своје дете средњошколског узраста када се бави неким спортом, јер знају да је оно довољно велико да сâмо реши тешке ситуације. С друге стране, гледање малог детета како се бави неким спортом, буди у нама све наше природне нагоне да заштитимо и негујемо свог потомка.

 

Како родитељи реагују када мисле да је њихова мала ћерка изложена некој претњи? Обично реагују тако што ће се умешати, било покушајем да отклоне претњу или скретањем нечије пажње на проблем. Другим речима, можда ће нешто довикнути судији, рећи нешто директно другом детету, или чак ући на терен да би привремено прекинули меч. За овакве поступке сам чуо коментаре да су „потпуно ван контроле“, „луди“ и „незрели“; другим речима, да су то поступци родитеља који је исувише увучен у бављење свог детета спортом. Али, заправо, сви ови поступци су савршено нормални.

 

Roditelji navijači, podrška roditelja deci, kada deca treba da počnu da se takmiče

 

Пречесто проблем у дечијем спорту нису луди родитељи који су ван контроле, већ чињеница да децу излажемо изразито такмичарским ситуацијама у прераном узрасту. Често ме питају „Када ће моје дете били довољно старо да може да се такмичи?“ Волим да родитељима узвратим питањем: „Када ћете ви бити комотни са тим да дозволите да ваше дете оборе, саплету, да вичу на њега, да га варају или изоставе из тима?“ Све ове ствари могу да се догоде у такмичарском спорту. Оне су део игре.

 

Ваше дете је довољно старо онда када ви, као родитељ, на то питање можете да одговорите са „да“.

 

 

Извор:

www.momsteam.com

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *