Datum rođenja i uspeh u tenisu, Photo by Brooke Lark on Unsplash

Датум рођења и успех у тенису

Написао др Алеш Филипчич, професор Факултета физичког васпитања, Универзитет у Љубљани

 

  1. Увод

КАДА се прави избор и/или селектују млади спортисти, у овом случају тенисери или тенисерке, често се превиђају нарочите психолошке и физичке карактеристике повезане са узрастом играча. Јуниори у тенису стари између 12 и 18 година су у периоду свог најинтензивнијег раста и развоја. Раст се односи на повећање величине њиховог тела или његових делова, а развој на темпо и тајминг овог напредовања према статусу одраслог човека (Baxter-Jones, 1995). Статус зрелости појединца назива се његовим биолошким узрастом. Биолошки узраст међу децом истог годишта може бити значајно различит, и може утицати и на ниво њихових резултата. Варијације у физичкој зрелости тенисера-јуниора и њихов каснији утицај на изузетне резултате на турнирима, нарочито између 12 и 16 година, биле су тема великог интересовања научника (Wieneck, J., 1994; Unierzyski, P., 1994; Zmajić,H., 1996). Њихова сазнања потврђују да су биолошки зрелији играчи у млађим категоријама (нпр. 12 и 14 година) обично најбоље рангирани (Baxter-Jones, 1995).

Детаљније Датум рођења и успех у тенису

  1. Сврха истраживања

Из четири различита узорка тенисера и тенисерки, сврха овог истраживања била је да откријемо да ли постоји узајамна веза између хронолошког узраста (датум рођења) и успешности у тенису (место на националној ранг-листи).

 

  1. Метода

Узорак се састојао од 60 најбоље рангираних словеначких тенисера и тенисерки, у свакој узрасној категорији. Тенисери су подељени у четири узрасне категорије: до 12, 14, 16 и 18 година. Играчи су осим тога сврстани у једну од четири групе (тромесечја) на основу датума рођења; 1. тромесечје: играчи рођени од 01.01. до 31.03, 2. тромесечје: од 01.04. до 30.06, 3. тромесечје: од 01.07. до 30.09, и 4. тромесечје: од 01.10. до 31.12. За ово истраживање, за сваког играча биле су важне две променљиве: њихов датум рођења и њихов ранг.

 

  1. Резултати

Расподела броја играча рођених у сваком тромесечју представљена је на Графиконима 1 и 2.

 

Aleš Filipčič, Datum rođenja i uspeh u tenisu
Графикон 1: Број играча у сваком тромесечју по датуму рођења.

 

Aleš Filipčič, Datum rođenja i uspeh u tenisu
Графикон 2: Број играчица у сваком тромесечју по датуму рођења.

 

  1. Закључци

Из резултата добијених у овом истраживању може се закључити следеће. У узрасним категоријама 12, 14 и 16 година, разлике у броју тенисера рођених у сваком тромесечју биле су значајне. Конкретно, већина тенисера је рођена у првој четвртини, а најмање њих је рођено у четвртој. Треба напоменути да то није био случај у узрасној категорији до 18 година. Слични налази су установљени када се анализирају резултати тенисерки. То јест, у категоријама до 12 и до 14 година број тенисерки се у сваком тромесечју знатно разликовао, док у категоријама до 16 и до 18 година није откривен такав однос.

Када смо анализирали тенисере и тенисерке заједно (све старосне категорије), установили смо да је 60% играча рођено у првој половини године, и да између одређених тромесечја постоји статистичка разлика. Овде се поставља питање: „Који су узроци ових разлика установљених у броју играча и играчица рођених у одређеном тромесечју?“

Прво треба узети у обзир разлике у хронолошком узрасту. То јест, играчи рођени у првом тромесечју могу бити до 11 месеци старији од играча рођених крајем године. Овај ‘старији’ хронолошки узраст играча рођених у првом тромесечју године може да има последице по:

  • физички развој (вештине вишег степена развоја као што су: снага, брзина, издржљивост)
  • интелектуално-емоционално-социјални развој (зрелије тактичко размишљање, веће самопоуздање, боља контрола емоција или стреса, понашање у друштву).

 

Datum rođenja i uspeh u tenisu, Photo by Andrew Areoff on Unsplash
Photo by Andrew Areoff on Unsplash

 

Занимљиво је упоредити резултате тенисера и тенисерки. Одавно је примећено да девојчице пролазе кроз периоде брзог раста пре дечака. Поред тога, период пубертета код њих почиње и и завршава се раније. То је видљиво на Графиконима 1 и 2, на којима је број тенисерки рођених у сваком тромесечју релативно уједначен, чак и у категорији до 16 година. Исто се може рећи само још за играче узраста до 18 година. Због тога можемо закључити да су разлике (узроковане хронолошким узрастом) мање у ранијем узрасту код тенисерки, када их упоредимо са тенисерима.

 

  1. Дискусија

Треба напоменути да је хронолошки узраст у узајамној вези са биолошким узрастом тенисера и тенисерки. То значи да играчи који расту брже у ранијем узрасту имају предност кад је реч о такмичењу. Обично се претпоставља да разлика између хронолошког и биолошког узраста у периоду између 11. и 15. године може бити врло велика, чак ± 2 године.

Штавише, хронолошки и биолошки узраст играча треба узети у обзир када се прави избор играча за екипу. У том поступку могу помоћи следеће карактеристике, које се користе за предвиђање хронолошког и биолошког узраста тенисера старости између 11 и 15 година: висина, тежина, величина длана и стопала, ниво развоја мускулатуре и појава секундарних полних знакова. Субјективну процену биолошког узраста можете наставити анализирањем скелета и зуба. Када је узет у обзир хронолошки узраст а биолошки узраст је познат, следеће поступке могуће је извршити ефикасније:

  • објективно селектовање најбољих играча.
  • потенцијалне могућности одређеног играча могуће је проценити прецизније и задовољити конкретније приликом планирања и реализације тренинга. Овај процес мора бити прилагођен његовим/њеним могућностима (квантитет, интензитет и садржај тренинга, избор такмичарског нивоа и турнира).

 

 

 

Aleš Filipčič, Datum rođenja i uspeh u tenisu
Алеш Филипчич

Алеш Филипчич је ванредни професор на Факултету за спорт Универзитета у Љубљани, Словенија, где је одговоран за образовање тенисера и тренера. У његова примарна истраживачка интересовања спадају анализа перформанси у тенису, моторика и селекционирање и тестирање тенисера. Коаутор је неколико књига из области науке о тенису као спорту и о тренирању, као и чланака у стручним научним часописима. Председник је Словеначке асоцијације тениских тренера и међународни тениски инструктор. Био је први селектор словеначке Дејвис куп репрезентације. Од 1989. године је клупски или лични тренер неколико шампиона Словеније, WTA и ATP играча. Од 2010. године је главни тренер у LTC академији у Љубљани, Словенија.

 

Извор:

ITF Coaching and Sport Science Review

31. јул 2001.

 

 

Фотографије:

Unsplash

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *