Andy Murray, Endi Mari, 25_Years_of_the_Tennis_Europe_Junior_Tour, 25 godina Tennis Europe Junior Toura

Енди о својим данима на Tennis Europe Junior Tour-у

 

„Најбоље недеље за мене су увек представљала тимска такмичења.“

 

Најбољи ренкинг Ендија Марија на Tennis Europe Junior Tour-у био је исти као и његов до сада најбољи ATP ранг: број 2. У оба случаја је играч рангиран испред њега био Новак Ђоковић, а њих двојица су морали редовно да играју један против другог од њиховог првог меча, кад су имали 11 година. Ухватили смо Ендија, да га питамо чега се сећа из времена на Туру…

Детаљније Енди о својим данима на Tennis Europe Junior Tour-у

 

❓ Био си врло успешан у конкуренцији до 14 година, пре него што си отишао да усавршиш своју игру у једној академији у Шпанији. Шта би издвојио из тог периода?

Волео сам да играм у тимским такмичењима – Winter Cups и Summer Cups. Стварно сам уживао да играм тих недеља. Нарочито сам уживао да играм турнире у Италији; тамо су веома добро организовали јуниорске турнире.

 

❓ Које су главне разлике између јуниорских и професионалних турнира?

Много је више дружења на јуниорским турнирима, и много се забављате ван терена. Ћаскање са девојчицама био је приоритет у то време, и упознавање деце из различитих земаља. Заиста сам уживао у томе; мислим да је веома добро за ваш развој као особе да упознате много људи и да путујете и играте различите турнире, али најбоље недеље за мене су увек била тимска такмичења.

 

❓ Сада играш с многим људима са којима си се први пут сусрео у тим данима. Чега се сећаш из тог времена кад је реч о твојим садашњим ривалима? Као што је многима познато, ти и Ђоковић сте рођени исте седмице…

Да, Новак и ја смо први пут играли у Тарбу и ја сам победио 6-0 6-1, а нажалост времена су се малчице променила од тада! Имали смо тада 11 година, и јасно се сећам терена на којем смо играли, и свега. Чудно је што се заиста не сећам ниједног другог меча којег сам играо те недеље, осим финала, где се сећам да сам изгубио од Алекса Красноруцкија из Русије. Он је још на Туру, ради са Светланом Кузњецовом. Али да, меч са Ђоковићем се баш издваја, и чудно је што у то доба, када је имао једанаест година, он није још био толико добар. Кад је напунио 13, 14, постао је заиста веома веома добар.

 

Bojan Božović, Novak Đoković, Andy Murray, Endi Mari, 25_Years_of_the_Tennis_Europe_Junior_Tour, 25 godina Tennis Europe Junior Toura
Европски шампионат у дубловима до 14 година, Сан Ремо 2001. године.
Слева надесно: Михаил Бекер и Алекс Красноруцкиј (RUS), Бојан Божовић и Новак Ђоковић (YUG), Ендрју Кенах и Енди Мари (GBR)

 

❓ А чега се сећаш о Рафи Надалу?

Никада нисам играо против Рафе, осим у дублу. Играли смо одлучујући меч Winter Cups такмичења, у хали. Играо сам са Џејмијем Бејкером, а он са Марселом Гранољерсом, и изгубили смо. Победио сам Гранољерса у синглу, Надал је победио Мета Брауна у другом синглу, а затим смо изгубили одлучујући дубл. Али никада нисам играо против њега у синглу, док нисмо постали професионалци.

 

❓ Да ли тај пораз још увек боли?

[смех] Не баш много, не. Изгубио сам неколико мечева од њега који боле више, али у то време дефинитивно ми је било жао.

 

❓ Који савет имаш за играче који данас учествују на Tennis Europe Junior Tour-у?

Најважнија ствар је да знају да побеђивање није све, нарочито у том годишту. Мислим да понекад тениски савези врше притисак на децу да побеђују у том годишту. Побеђивање је сјајно, очигледно; желимо да победимо сваки меч и улазимо у сваки меч покушавајући да победимо, али важно је усредсредити се на покушај развоја ваше игре, на покушај унапређивања, а не стављати на себе толики притисак да победите сваки меч, јер временом то може заправо да омете ваш развој.

Не желите превише дубоко да паднете ако губите мечеве; још увек се можете повратити после изгубљених мечева када имате 14, 15 година, то је процес учења, а и порази су добра ствар. Немојте покушавати да губите мечеве, али када изгубите, можете много научити из тога. То би био мој савет играчима, а и неким тренерима; да не стављају толико велики притисак за побеђивањем у тако раним годинама.

 

25_Years_of_the_Tennis_Europe_Junior_Tour, 25 godina Tennis Europe Junior Toura

 

 

ЕНДИ НА TENNIS EUROPE JUNIOR TOUR-У

 

  • Предводио Велику Британију до финала Winter Cups U14 2000. годинe и до победе 2001.
  • Бронзана медаља на Tennis Europe Junior Masters-у, финалиста у Тарбсу и победник турнира у Телфорду 2001. године.
  • Годину 2001. је завршио као други до 14 година, добио награду Играч године.
  • Сребрна медаља са тимом Велике Британије на Winter Cups U16 2002. године.

 

 

Извор:

Часопис „25 година Tennis Europe Junior Tour-а“

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *