Dečji tenis, Sajt o dečjem tenisu Mali igrači

Ево формуле како постати тениски професионалац који зарађује

Објављено 22. августа 2017.

написао Хавијер Паленкве

 

 

Састојци:

  • Почетна визија да се то оствари
  • 1/5 „лудих“ родитеља
  • 1/5 детета спремног на то
  • 1/5 гомиле новца
  • 1/5 компетентног тренера у право време
  • 1/5 вере и такмичарског духа
  • Мало среће

 

 

Прво, родитељи и тренери морају да схвате да ни једни ни други не стварају шампионе. Ово је кључно: шампион се налази у детету. Према томе, задатак родитеља и тренера је да усмеравају дете тако да оно може да одлучи да ли је ово нешто што му је потребно. Потреба да се буде шампион је ретка карактерна црта.

 

Када је дете има, треба осмислити визију заједно са планом за то дете. Сугестија: уозбиљите ствар после 16. године, а до тада има мало смисла, чак иако тренери форсирају да буде раније, одбијте то.

 

Сада када имате почетну тачку кључно је да су родитељи „луди“, не у смислу „безумни“, него у смислу подршке, спремности и трошења огромне количине времена у циљу пружања подршке визији и жељи детета.

Детаљније Ево формуле како постати тениски професионалац који зарађује

Овде је кључно да су родитељи упознати са немогућом вероватноћом и да ипак одлуче да пробају. Важно је да оба родитеља имају заједничку визију и различите улоге у пружању подршке. Ако родитељи почну да гледају различито на ствари, највероватније неће успети.

 

Понекад то мора да постане посао једног од родитеља, возити дете на све стране, и пре или касније то постаје посао једног од родитеља.

 

Следећи састојак представља 1/5 детета спремног на то; ово може да збуњује, јер сви клинци кажу да су спремни, али само неки разумеју шта то значи. Дете које је спремно не значи само дете које нешто жели; то значи дете спремно да ради, да учи, да слуша, да се жртвује, и да буде способно и спремно да ради оно што нико други неће.

 

Dečji tenis, sajt o dečjem tenisu Mali igrači

 

Даћу вам један пример: ми стално говоримо нашим клинцима да ударају лоптицу о зид 30 минута, имајући на уму стварање рутине. Они ретко то ураде; Боргa, Виљаса, Азаренку, Надала морали су да одвлаче од зида, јер би проводили сате пред њим. Такође, бити спреман на тај дан и у том узрасту, значи проучавати игру без потребе да те уче, и одвајање времена за читање сјајних књига и за учење од других тренера у слободно време.

 

Већина клинаца тврди да су спремни, али реалност је да већина није спремна на жртву коју то захтева. Ако сте родитељ детета са таквим карактерним цртама, научите како да помогнете да се та жеља каналише и претвори у погонско гориво за остварљив сан.

 

Следећа 1/5 је суперкритична; требају вам гомиле кеша за путовања, за тренирање, турнире, више тренера, хотеле, авионске карте итд. Чини се да нема краја. Овде је кључно разумети да ће свако дете и сваки родитељ ударити у зид од новца у једном тренутку. Биће много оних који мисле да у тај зид неће ударити; бићу искрен – хоће.

 

Кључно је да дете постигне резултате у одговарајућем узрасту, тако да можете добити помоћ од USTA или да нађете неког спремног да инвестира у дете. У овом важном делу кључно је схватити да, иако је новац важан, много је важније имати дете спремно на све ово. Ако погледате најбоље професионалце, већина њих долази из средина средњих платежних могућности. Због тога, иако је новац битан фактор, новац сам по себи једноставно није довољан.

 

Мали играчи вам препоручују (кликните на сваку слику за више детаља):

 

Сада морамо да додамо кључни састојак – то је тренер спреман за све ово. До таквих је тешко доћи, јер морате знати доста о њима пре него што им посветите време. Треба знати и да најбољи (обично зрелији) тренери треба да тренирају децу у раном узрасту. Ово је врло важно разумети.

 

Тенис је игра времена, и да бисте добили професионалца који зарађује, он мора бити добро поучаван, тако да само надограђујете знање, а не почињете увек изнова с учењем на прави начин. То доприноси да не траћите време и новац. По мом мишљењу, кључно је имати тренера који поседује знање и којем је такође стало до детета више него до вашег кеша. Таквог је тешко наћи, готово као иглу у пласту сена. Али, такви су тамо негде, потражите их.

 

Такође, чувајте се тренера забављача – они добро причају, али њихове намере су потпуно другачије него ваше. Научите да разликујете продавце од професионалаца. У свакој фази каријере потребни су вам различити тренери. Морате знати када вам је шта потребно. Ако то не разумете, траћите време, а то је нешто што себи не смете приуштити.

 

Кључна ствар о овом састојку: ово је тајна – дете треба да научи да буде сопствени тренер, то је циљ.

 

Последњи састојак су бескрајна вера и такмичарски дух.

Шта то тачно значи? То значи да имате клинца који се такмичи у тенису, али не и у другим бесмисленим стварима. Он није такмичарски настројен.

 

На пример, ако се ваше дете не такмичи у шаху, стоном тенису, тркама или било чему другом. Он или она можда немају довољно такмичарског духа. Да бисте били професионалац који зарађује, морате имати такмичарски дух у свом ДНК, а то значи да се такмичите да победите у свему.

 

Овај састојак је тешко постићи, јер већина деце се такмичи, али не у свему. То је разлог због којег има тако мало професионалаца који зарађују у универзуму.

 

Dečji tenis, sajt o dečjem tenisu Mali igrači

 

Да закључимо, потребно вам је наравно и мало среће. Истина је да ако сваког дана радите оно што треба да радите, срећа ће доћи и ваше дете ће бити спремно да је искористи. Срећа је производ околности и прилика и није под вашом контролом. Што напорније радите, постаћете срећнији. Обећавам.

 

Сада када знате тајну професионалца који зарађује, схватате зашто је толико тешко постати један од њих. Превише фактора мора да се уклопи у право време. То се чини готово немогућим. Истина је да је изузетно мала вероватноћа да ће било које дете постати професионалац, чак и ако освоји било који турнир.

Свакако, имати систем какав има USTA за развој играча нема смисла, имајући у виду ове захтеве. Зар се не бисте с тим сложили?

 

Ако желимо да имамо више професионалаца који зарађују у овој држави, решење је врло једноставно. Само подигните игру на виши ниво, и шампиони ће доћи. Више играча значи више „лудих“ родитеља, могућност избора између више тренера, више компетентних људи, више прилика за све.

 

Имајте на уму да USTA није подизала игру у САД на виши ниво последњих 30 година, а управљање њоме није још ни на видику. Срећно ако одлучите да пробате. Позовите ме ако вам је потребна помоћ. Половина оних који прочитају овај чланак ће се сложити са мном, остали неће. Сви коментари су добродошли. Можете ме наћи на @palenquej

 

 

 

Извор:

Tennis Consult

 

 

 

Javier Palenque, Havijer Palenkve
Хавијер Паленкве

 

 

Господин Паленкве је аутор изванредног „Писма малог тенисера родитељима“, којег смо објавили на Малим играчима, као и текстова које смо такође објавили на сајту: „Који је разлог погрешног разумевања тимског тениса?“ и „Зашто желим да моје дете изгуби тениски меч“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *