Fokusiraj se na prave stvari, Ljubica Jovanović trener za mentalnu pripremu tenisera

Фокус на праве ствари

Честа појава у тенису, као и врло честа реченица родитеља и тренера јесте „Фокусирај се! Врати фокус! Фокусирај се на праве ствари! Концентриши се!“

Овде се код играча, поготово уколико добијају овакве и сличне инструкције у току меча, може десити управо супротно. Питате се зашто? Зато што се код ове инструкције постављају 3 непозната задатка пред дете!

  1. Шта је фокусирање?
  2. Како да се фокусира тј. како да врати фокус? и
  3. Које су то праве ствари на које се треба фокусирати?

У наредном тексту даћу вам одговоре на ова питања.

 

Детаљније Фокус на праве ствари

 

Фокус је ментална уравнотеженост, сабраност, озбиљност, смиреност, хладнокрвност, усредсређеност, усмереност, прибраност, присебност илити концентрисаност. Фокусирање значи усмеравање пажње на само једну ствар, насупрот мултитаскингу, при којем се пажња усмерава на више ствари истовремено.

 

Fokusiraj se na prave stvari, Ljubica Jovanović trener za mentalnu pripremu tenisera

 

Често играчи добијају инструкције попут: „Пази на рад ногу; Води рачуна о замаху; Прави паузе између сервиса; Крећи се брже по терену; Враћај се на средину; Нападај; Држи лопту дубоко!“ и слично. А одмах након тога добију инструкцију: „Фокусирај се!“

Шта се дешава у главама младих тенисера? Преовладавају мисли попут „На шта од свега овога да се фокусирам, када треба да мислим о хиљаду ствари?!“ Ово је само једна од мноштва њихових дилема. И онда долази до преоптерећења ума, што повећава притисак, проузрокује нервозу, затим  долази до видљивих грешака у току игре, па следи самокритика, самоосуђивање, изгубљен гем, сет и меч. Након тога пад самопоуздања, осећај кривице, пад мотивације и тако даље…

Тренинзи служе да се игра увежба, а на мечу тенисер/ка треба да покаже оно што зна! Пустите га/је да игра! Фокус треба бити на само једној ствари, а то је његова/њена игра, коју без размишљања треба да примени и ужива у њој. Превише размишљања и превише труда је често контрапродуктивно и зна бити блокирајући фактор! Играчи/играчице, верујте у себе! Родитељи, верујте у своје дете! Тренери, верујте у свог играча/играчицу! Пустите дете да игра! Па тенис је игра!

Још једно од често постављених питања играча/ица јесте „Како да се фокусирам када ми мисли лутају, када ме већ ухвати нервоза?“ Постоје разне технике враћања пажње, а једна од њих је држати пуну пажњу на лоптици! Затим, извежбати добро познато стање „БИТИ У ЗОНИ“, јер тада је игра савршена! Тада се лоптица креће споро и играч/ица има времена за све, и да се добро постави и да направи добар замах и да све одради баш онако како његово/но тело хоће, а што је наjбоље решење у датом моменту. У том моменту тело и ум су дошли до стања потпуног поверења, па ако играч себе може да доведе у то стање, онда допустите му/јој да игра! Јер тенис је само игра!

Које су то праве ствари на које се треба фокусирати?

Када је фокус на погрешним стварима играч/ица не игра својим пуном капацитетом, а то проузрокује бројне проблеме попут стреса, фрустрације, ненапредовања, као и немогућност анализе меча и спровођења тактике. Фокусирање на праве ствари доводи до опуштања, концентрације, одличне анализе меча, тактизирања…

 

Fokusiraj se na prave stvari, Ljubica Jovanović trener za mentalnu pripremu tenisera
Photo by Chase Clark on Unsplash

 

Које су то ствари које тенисери/ке могу контролисати, а које не?

Играчи/играчице могу контролисати своју игру! Темпо игре! Избор удараца…

Које су то ствари које се не могу контролисати?

Игра противника! Животна средина под којом подразумевам ветар, сунце, падање сенке, кишу… Непредвиђене ситуације на терену попут неца, линије и слично! Жреб!

Постоје разне технике како зауставити негативне мисли када играч/ица почиње да се нервира због ствари које не може контролисати, али заправо најлакше је да се само у току игре запита „Да ли ја могу ово контролисати или не?“ Уколико је одговор НЕ, вратити фокус на своју игру, веру у своје способности и циљ који је играч/ица поставио/ла пред собом!

Много времена, тј. током целе играчке каријере, на тениским тренинзима ради се на усавршавању удараца, технике и тактике, на кондиционим тренинзима вежба се кретање и физичка издржљивост, а ум? Одакле потиче свака наредба дата телу? Из ума! Тенис се као и сваки други спорт састоји из 4 области: технике, тактике, физичке и менталне припреме. Како се стално вежбају и унапређују ударци, тако је потребно времена извежбати ум тако добро као што је извежбано и тело! И стално га развијати и унапређивати! Фокусирање је део менталног тренинга, који је саставни и неопходан део сваког успешног тенисера/тенисерке. Учећи да се фокусира и концентрише током игре, тенисери/тенисерке развијају вештину која ће поспешивати његов/њен учинак и у свим осталим аспектима живота. За овладавање овом вештином неопходно је вежбање!

 

Више информација о менталним тренинзима тенисера погледајте на

https://www.ljubicajovanovic.com/koucing-u-sportu/

 

Ljubica Jovanović trener za mentalnu pripremu tenisera

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *