Sanja Đurđević, Natalija Senić, Marko Jovanović, Milivoje Radojičić, Sava Radović, Luka Radovanović, Veljko Barjaktarović, Slobodan Ranković, Teniski klub Dril Beograd

Година успона за ТК Дрил

Ове године у београдском тениском клубу Дрил дошло је до многих промена, од којих су готово све позитивне. Најважније је што је стручни штаб клуба појачан тренерима Вељком Барјактаровићем, Слободаном Ранковићем (обојица су селектори наших јуниорских селекција) и Рељом Дулићем-Фишером, и у складу с тим је направљена нова организација рада, која већ даје резултате. У клуб је дошло много нових такмичара, од којих је свакако најпознатија првакиња Србије до 14 година Наталија Сенић.

У среду 18. октобра 2017. смо посетили клуб који се налази код Београдског хиподрома и разговарали смо са тренерима и такмичарима овог клуба.

Детаљније Година успона за ТК Дрил

 

Dragan Ilić, Anastasija Arsić, Teniski klub Dril Beograd
Полазници школе тениса ТК Дрил са полазницима кампа ТК Дрил из иностранства, са тренером Драганом Илићем

 

У хали клуба смо причали са Драганом Илићем, оснивачем ТК Дрил и оснивачем програма Tennis 10s у Србији. Он нам је рекао да је основа ТК Дрил прво домаћи тенис и развој домаћих играча, а онда на основу тога присуство играча из иностранства. Наших играча треба да буде 60-70%. Најмање 4 пута годишње се игра овај камп, уз камп на Златибору који сваког лета траје 50 дана. Ова група деце долази трипут годишње, ради даљег усавршавања. После повратка у своје земље, код све деце је констатован напредак. Сада и њихове другаре занима да дођу у ТК Дрил.

 

 

„ТК Дрил има лиценциране тренере за све нивое тениса. Већи део пионирског тениса је у оквиру клуба.“ Господин Илић се присетио да му је отац Ане Ивановић рекао да би требало направити неки интервју, „где бисмо рекли да су сви ти врхунски играчи настали из клупског тениса, а не из индивидуалних часова“. ТК Ас и ТК Дрил су били приватни део београдског тениса, а Партизан и Звезда друштвени. Када смо га запитали у чему је тајна успеха ТК Дрил у ово тешко време, Драган Илић сматра да је ту пресудна струка. „Ми смо клуб који у принципу нема рекреацију; наши тренинзи су до 10 увече; у оквиру клуба имамо две фитнес сале, а то је предвиђено и за такмичаре и за полазнике школе тениса, јер моторика мора да се развије у том најранијем узрасту.“

 

Teniski klub Dril Beograd
Терени ТК Дрил на отвореном

 

Деца из клуба обожавају да играју за клуб на екипним такмичењима; „учимо их да међусобно сарађују, да имају партнерску игру.“ Циљ је напредак деце до фјучерса; крајњи циљ су професионални играчи, и то створен у клубу, кроз доста групних тренинга. Планирамо и систем награђивања најуспешнијих такмичара клуба. На крају је Драган Илић поменуо ентузијазам редакције Малих играча, што ће допринети подизању нивоа јуниорског тениса у Србији.

 

Затим смо разговарали са учесницима тениског кампа ТК Дрил из иностранства и са полазницима школе тениса ТК Дрил Анастасијом Арсић, Иваном и Драгољубом. Од дечака из иностранства, о утисцима о клубу и о Београду причали смо са Браниславом из Аустралије, Рубином из Шкотске, браћом Матеом и Марком који су пола Срби а пола Американци, као и са Николајем из Шкотске. Матеовог и Марковог тату, Американца који одлично говори српски језик, замолили смо да за наше читаоце упореди тренирање тениса у САД и у Србији, из угла родитеља тенисера.

 

 

Тениски тренери Вељко Барјактаровић и Слободан Ранковић заједно су дошли у клуб на почетку летње сезоне. Вељко је селектор репрезентације Србије до 12 година (дечаци), а Слободан је селектор јуниорки до 16 година. Вељко Барјактаровић нам је рекао да су њих двојица направили сопствену организацију, искључиво такмичарске оријентације, и драго му је што су успели да претходних месеци доведу велики број такмичара, којих сад има више од 25.

 

 

Слободан Ранковић је рекао да је развој такмичара базиран углавном на групним тренинзима. Такмичари су узраста до 12, 14, 16 и 18 година. „Ради се на два и три терена, са двоје или троје деце у групи. Индивидуалне тренинге радимо по потреби, и зависно од узраста. До 12 година су углавном групни тренинзи. Играју и спаринге.“ Вељко Барјактаровић је рекао да му је драго што је у клуб дошла државна првакиња Наталија Сенић, затим ту су Марко Јовановић, Михајло Ласица, Бојан Радоман, а пре 20-ак дана су почели да раде и са Савом Радовићем. Слободан Ранковић је истакао успех девојчица са којима ради: Лара Стојановски је пре неколико недеља освојила Мастерс ТСС до 12 година и била финалисткиња Мастерса ТСБ до 12 година, а Сања Ђурђевић је била 3. на Мастерсу ТСБ. Михајло Ласица је освојио Мастерс ТСБ до 14 година а Бојан Радоман је био финалиста, док је Бојан је играо и у финалу Мастерса ТСС до 14 година. Реља Дулић-Фишер углавном ради са Михаилом Поповићем, али одради и понеки тренинг са другом децом.

 

Marko Jovanović, Danijel Gani, Teniski klub Dril Beograd
Марко Јовановић и Данијел Гани

 

Слободан Ранковић је рекао да је велика погодност што је клуб потпуно посвећен деци, после тренинга деца углавном иду на кондицију и истезање, тако да у клубу проведу 2-3 сата. У клубу тренирају и такмичари који су регистровани у другим клубовима; циљ је да сва деца „једна другу вуку“, да се направи права такмичарска прича. Ово је искључиво такмичарски клуб. Циљ је да се развој такмичара базира на групним тренинзима, што је доступно свима.

 

Hristina Ljuba, Mihajlo Lasica, Teniski klub Dril Beograd
Христина Љуба и Михајло Ласица

 

Ради се и анализа игре, са видео-анализом. На свака 3 месеца се са кондиционим тренером Немањом Ђорђевићем ради тестирање, тениско и кондиционо; план је да се на основу тих резултата види шта треба кориговати код сваког детета. При крају разговора поменуто је да је клуб на добром месту, приступачно је доћи са Бановог Брда, са Новог Београда преко Моста на Ади, из Раковице, са Бањице

 

Natalija Senić, Nemanja kondicija, Teniski klub Dril Beograd
Првакиња Србије до 14 година Наталија Сенић ради кондицију у ТК Дрил са кондиционим тренером Немањом Ђорђевићем

 

После тренинга смо разговарали са такмичарима овог клуба: Марком Јовановићем, Луком Радовановићем, Сањом Ђурђевић (регистрована за ТК Харон, у последњих неколико месеци тренира у ТК Дрил), Данијелом Ганијем из Италије и Савом Радовићем. Питали смо их шта највише воле да раде на тренинзима, и како им се допада тренирање и дружење у ТК Дрил.

 

 

Milivoje Radojičić, Sava Radović, Veljko Barjaktarović, Teniski klub Dril Beograd
Миливоје Радојичић и Сава Радовић тренирају под надзором тренера Вељка Барјактаровића

Желимо такмичарима и тренерима у ТК Дрил да наставе са успешним развојем и резултатима и током зимске сезоне!

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *