Featured Video Play Icon

Интервју са Александром Болићем, спортским директором Тениског савеза Србије

У петак 27. априла 2018. године у просторијама Тениског савеза Србије у Београду разговарали смо са спортским директором савеза Александром Болићем, о темама значајним за дечји и јуниорски тенис у Србији.

У разговору са уредником сајта Ненадом Букарицом господин Болић је рекао да је Тениски савез Србије свестан тога да је све мање деце у Србији која се такмиче у тенису, и да је због тога пре две године ТСС покренуо програм 10’s као најважнији програм за оживљавање млађих категорија; тада је склопљен уговор са компанијом Мајка Барела, једног од највећих светских стручњака за тај програм, набављена је опрема и она је бесплатно подељена близу 50 клубова у Србији, која раде у оквиру програма tennis 10’s. Та опрема обухвата мреже за мали тенис, комплете рекета и лоптица.

Александар Болић је рекао да су клубови пре 15-ак година били више укључени у јуниорски тенис, а да се данас клубови због финансијских проблема све мање баве „прављењем играча“.

 

Детаљније Интервју са Александром Болићем, спортским директором Тениског савеза Србије

 

Aleksandar Bolić, sportski direktor Teniskog saveza Srbije, Teniski savez Srbije, TSS
Спортски директор Тениског савеза Србије Александар Болић

 

ТСС је пре две године направио анкету са нашим најбољим играчима, са питањем „За кога сте више везани: за клуб или за тренера?“ „90 посто играча је рекло да је везано за тренера. Тренер иде тамо где му је јефтиније, деца иду за њим, и не постоји више тимски дух међу играчима. То је нешто што покушавамо да решимо, организацијом екипних првенстава Србије до 14 и до 18 година.“ ТСС је за финалисте обезбедио фул хоспиталити, и то је довело до повећања броја клубова – прошле године било их је преко 20. Показало се да је финансијски моменат ту био велики проблем за клубове.

Упитали смо господина Болића да ли је довољно урађено да тенис уђе у школе. ТСС је договорио са Савезом за спортски спорт Србије да тенис уђе у школе, и организован је састанак са 14-15 клубова о томе, и одговор клубова је био: „То је немогуће“. За савез је то било разочаравајуће, јер је то била одлична прилика да тенис уђе у школе.

 

Спортски директор ТСС Александар Болић истакао је да тренутно 23 играча играју под уговором са Тениским савезом Србије (А или Б тим), а да је прошле године 66 играча тренирало у Тениском савезу Србије под надзором главног координатора јуниорских селекција Србије Ренца Фурлана, у потпуности о трошку ТСС-а (тренинзи, смештај, исхрана…). У развој јуниорског тениса у Србији прошле године је уложено 300.000 долара. Прошле године је финансијска помоћ која је ишла директно играчима, износила преко 35 милиона динара (А и Б тимови). „Наш буџет од државе је 70 милиона, што значи да је половина отишла на директну помоћ играчима.“ Други део помоћи односи се на организацију професионалних и јуниорских турнира у Србији. Прошле године је у Србији одржано 12 ITF турнира, а ове године ће их бити 14. Сваки од тих турнира је помогнут са 200.000 динара, плус лопте, плус ТСС за сваки турнир плаћа котизацију организацијама Tennis Europe или ITF. Приоритет је да наша деца узму што више поена у Србији, јер је то много јефтиније за родитеље. На сваком од тих турнира је играло од 15 до 20 играча из Србије, и то је велика уштеда новца.

Господин Болић нам је рекао да је доласком италијанског стручњака Ренца Фурлана за главног координатора свих јуниорских селекција у Србији, формиран стручни штаб, који на дневном нивоу прати развој најбољих српских јуниора. Обилазећи турнире, господин Фурлан са члановима стручног штаба има увид у тренутну форму нашим играча, и због тога је у прилици да играче који су тренутно у најбољој форми, предложи за место у репрезентацији, што се показало као одлична ствар на пример у случају Лазара Милићевића или Фатме Идризовић. Такође, пре неколико дана господин Фурлан је, пошто је видео наступ Наталије Сенић у Новом Саду и у Панчеву на ЕТА турнирима, предложио да она и пре него што испуни критеријуме, уђе у неки од тимова ТСС-а, и да тако већ ове сезоне буде у прилици да наступи на више европских турнира, јер до сада није играла пуно међународних турнира. Припреме националних селекција у Београду су потпуно бесплатне за играче (тренирање, смештај, исхрана…). То су углавном играчи до 14, 16 и 18 година, али и до 12.

 

На нашу примедбу да део родитеља има утисак да се ранг-листи ТСС-а не даје довољан значај, господин Болић је одговорио да да ранг-листа ТСС има велики значај приликом учешћа тенисера на ETA турнирима, јер је она 1. критеријум за рангирање тенисера до 12 година на ETA турнирима, и 2. критеријум за рангирање тенисера до 14 година. Такође, рекао је да је обавезу играња на државном првенству (рачуна се једно такмичење – Летње или Дворанско првенство Србије) прошле године испунило 26 од 28 играча који имају уговор са ТСС-ом (двоје је било оправдано одсутно). Господин Болић је рекао да најбољи играчи из Србије играју ЕТА турнире у Србији, који се такође бодују за домаћу ранг-листу, као турнири А категорије.

Александар Болић је истакао да тренери ТСС-а Драган Шерер и Никола Видовић 365 дана раде са најбољим српским играчима, и када није ту Ренцо Фурлан. ТСС има лети 4 терена са шљаком и зими 2 терена са шљаком и 2 на бетону. Те терене ТСС није добио на поклон, све се то плаћа, грејање, монтажа, хонорар господина Фурлана, плате тренера – све то кошта око 30 милиона динара годишње. Александар Болић је рекао да је ТСС отворен за сарадњу и помоћ сваком играчу, без обзира да ли је у А и Б тиму или није. На пример, ако имају проблем приликом пријављивања за IPIN број.

 

Такође, спортски директор ТСС Александар Болић позвао је све родитеље да му се обрате (уз претходну најаву мејлом на aleksandar.bolic@teniskisavez.com или договор телефоном) и да дођу у ТСС сами или са тренерима деце, ако им затреба помоћ приликом израде плана тренинга и такмичења за своје дете, или било какав савет.

 

На састанку делегације родитеља са руководством ТСС-а (прочитајте више испод) је договорено да одговорајући одбори Тениског савеза Србије у најкраћем року омогуће пријаву за дубл на свим турнирима ТСС-а, која би била могућа и после одиграног 1. кола сингла, а у жребу ће бити најмање 4 а највише 8 парова. Разлог је тај што је примећено да наши играчи не постижу добре резултате у дублу.

Господина Болића смо затим замолили да објасни родитељима ко је за шта одговоран на турнирима – за шта је одговоран директор турнира, за шта судија, за шта клуб, и која је процедура за жалбе у случају да родитељи примете да услови нису одговарајући.

Александар Болић је најавио да Тениски савез Србије у наредном периоду планира да се повеже са UTR-ом (Universal Tennis Rating), да би и српски играчи имали свој међународни UTR ранг. Можда ће се организовати и турнири у оквиру UTR система. То рангирање је врло битно и за одлазак наше деце на колеџ.

 

Разговор делегације родитеља са руководством Тениског савеза Србије о унапређивању јуниорског тениса

 

У понедељак 2. априла 2018. године делегација родитеља малих тенисера, чланова Удружења Мали играчи, разговарала је у просторијама Тениског савеза Србије у Београду са руководством савеза о унапређивању дечјег и јуниорског тениса у Србији.

У име ТСС-а у разговору су учествовали извршни директор за спортска и организациона питања Душан Орландић, спортски директор Александар Болић, председник Стручног одбора Слободан Војиновић и главни тренер јуниорских репрезентација Драган Шерер, а Удружење Мали играчи су представљали Ненад Букарица (уредник сајта Мали играчи и Богданов отац), Дејан Гајић (Огњенов отац) и Дејан Ћертић (Петров отац).

 

Razgovor o unapređenju dečjeg i juniorskog tenisa u Srbiji, Teniski savez Srbije, sajt Mali igrači
Разговор у ТСС

 

Разговор је организован после иницијативе о унапређењу дечјег и јуниорског тениса у Србији коју је удружење Мали играчи упутило Тениском савезу Србије као кровној организацији белог спорта у Србији. Дечји и јуниорски тенис заснива се на троуглу играч – тренер – родитељ, а што се тиче организације такмичења, неопходни су клуб и савез. Због тога смо сматрали да Тениски савез Србије треба да саслуша мишљење нас родитеља, и да га уважи у мери у којој је то у постојећим околностима могуће.

 

Због тога смо изнели десетак предлога за унапређење дечјег и јуниорског тениса у Србији, који се у најкраћем односе на следеће:

 • побољшање организације турнира
 • повећање значаја ранг-листе Тениског савеза Србије и пружање прилике деци која су близу Б тима којег финансира ТСС и која су високо пласирана на ранг-листама ТСС да повремено тренирају у Тениском савезу Србије под надзором главног координатора јуниорских селекција Србије Ренца Фурлана и других тренера наших репрезентација
 • побољшање игре наше деце у дублу и боља организација такмичења у дублу
 • ширење базе малих тенисера, тј. повећање броја деце која се такмиче на турнирима ТСС-а
 • већа сарадња савеза и родитеља

 

Руководиоци Тениског савеза Србије захвалили су родитељима на иницијативи и истакли су да су за њих драгоцене информације које добију од родитеља директно са терена, тј. њихово мишљење о томе како су организовани турнири и шта би све могло да се побољша. Такође, спортски директор ТСС Александар Болић позвао је све родитеље да му се обрате (уз претходну најаву мејлом на aleksandar.bolic@teniskisavez.com или договор телефоном) и да дођу у ТСС сами или са тренерима деце, ако им затреба помоћ приликом израде плана тренинга и такмичења за своје дете, или било какав савет.

На састанку је договорено да одговорајући одбори Тениског савеза Србије у најкраћем року омогуће пријаву за дубл на свим турнирима ТСС-а, која би била могућа и после одиграног 1. кола сингла, а у жребу ће бити најмање 4 а највише 8 парова. Такође, ТСС ће у врло кратком року обавестити родитеље (и ми ћемо преко сајта Мали играчи) о пробној организацији заједничког одласка тенисера (највероватније за почетак до 12 година) на неки ETA турнир у иностранство комбијем ТСС-а и са тренером ТСС-а, а савез ће одредити критеријуме по којима ће деца бити селектована, а наравно родитељима ће бити довољно рано најављено који је турнир у питању, да би могли да пријаве дете. Договорено је и да се настави сарадња ТСС и родитеља на побољшању услова за тренирање и такмичење, по ставкама изнесеним у иницијативи.

 

Sajam sporta 2017, TSS, Teniski savez Srbije
Ивана Јоровић и Нина Стојановић у првом плану, перспективни српски тенисери и Пеђа Крстин у другом

 

Извршни директор Тениског савеза Србије за спортска и организациона питања Душан Орландић навео је у разговору са родитељима да је ТСС прошле године у развој јуниорског тениса уложио близу 700.000 долара (притом тенису из буџета као спортској грани 1. реда (што је изборено одличним резултатима репрезентација и играча) припада подишње око 70 милиона динара). 300.000 долара је директно уложено у финансирање најбољих играча, и још 150.000 долара је ТСС уложио као помоћ ITF и фјучерс турнирима који се играју у Србији (14 турнира, на којима српски тенисери добијају вајлд карте и позивнице организатора), што је укупно 450.000 долара. За финансирање одлазака репрезентација на Winter Cups и Nations Challenge турнире плаћено је између 50.000 и 75.000 долара. Такође, 22 недеље тренирања најбољих јуниора Србије са главним координатором јуниорских селекција Србије Ренцом Фурланом коштало је 160.000 евра. Укупна цифра улагања у јуниорски тенис у Србији је близу 700.000 долара.

 

Током разговора су поменути бројни проблеми са којима се родитељи суочавају у напорима да својој деци обезбеде што боље услове за тренирање, и потреба да тениски клубови буду активније укључени у развој тениса у Србији. ТСС је задовољан учешћем клубова на екипним првенствима Србије прошле године, на којима је наступило чак 26 екипа, и нада се да ће се тај тренд наставити и ове године.

Током разговора је заједнички констатовано да сви морају уложити максималне напоре да што више деце уђе у тенис и да почне да се такмичи, и да су у том погледу од кључног значаја активности Тениског савеза Србије и српских клубова. У претходном периоду није довољно учињено на уласку тениса као спорта у школе, и на то ће бити стављен нагласак у наредном периоду.

 

Teniski savez Srbije logotip, TSS logotip

 

Делегација родитеља указала је руководству ТСС-а и на проблем правовременог информисања родитеља о изменама термина одржавања турнира (као у децембру 2017. на Дворанском првенству Србије за девојчице до 12 година у Крушевцу) и повремене неажурности ранг-листа. Они су обећали да ће се потрудити да до таквих пропуста који родитељима узрокују практичне проблеме убудуће не долази, и рекли су да је у току промена софтвера, после које ће се нормализовати ажурирање ранг-листа.

 

Верујемо да је ово само почетак дијалога којег до сада није било у довољној мери, и да и родитељи могу својим искуством и добронамерним сугестијама да допринесу унапређењу стања у дечјем и јуниорском тенису у Србији. У име родитеља захваљујемо руководству савеза што је саслушало наше проблеме и ставове, и надамо се да ће се већ у наредним месецима осетити помак у практичним питањима о којима смо разговарали.

Сајт Мали играчи наставиће и убудуће да афирмише све позитивне иницијативе које допринесу популаризацији тениса у Србији, а позивамо родитеље да своје сугестије шаљу Тениском савезу Србије на адресу наведену испод, као и у коментарима овог чланка (по могућности под својим именом, и као и увек на пристојан и аргументован начин 🙂 ).

Формулар за контакт у Тениском савезу Србије

 

Удружење Мали играчи као НГО организација има за један од основних циљева заштиту интереса и положаја играча, малолетне деце које родитељи представљају, чије интересе заступају и једини финансирају њихов рад, путовања и све остале високе трошкове бављења тенисом. Удружење се представља јавности, ТСС-у, родитељима кроз сајт Мали играчи, који на транспарентан, бесплатан, друштвено користан начин дневно, недељно и месечно информише, прати и активно помаже свима нама родитељима.

Teodora Kostović, crtež o Malim igračima, Babolat uzlet 2017, izbor tenisera koji je najviše napredovao u 2017, MIP, Go Up And Never Stop

 

 

 

Једно мишљење на „Интервју са Александром Болићем, спортским директором Тениског савеза Србије“

 1. Потпуно се слажем као деда детета које већ 9 година тренира или ниже добре резултате на локалном нивоу(ТСИС). У годишту 2003-5. годишта доказали су се својим радом и то за 2003.годиште Никола Цветановић и Илија Ивановић, који 3 до 4 пута недељно долазе у Ниш на тренингеа за 2004. Стефан Скобелев и Матеја Милошевић у Нишу, сви чланови ТА “Таж“и Харалампије Тоскић из Крушевца. Исти је случај и са девојчицама Лолом Радивојевић, Емилијом Здравковић или Миом Ристић, које су још запаженије на ранг листи ТСС. Углавном играју финала или полуфинала на већини турнира који се током године одржавају у оквиру ТСИС а изузетно и на ширем плану. Наравно, уз огромне напоре својих родитеља, који закључно са учешћем у старосној групи од 16 и завршавају са такмичењима. Ако имају среће и некога, једно до двоје од ове деце, одлазе на колеџе у Америци. То је по мени права слика
  тениског подмлатка на Југоистоку Србије, а колико видим и у осталим деловима,можда уз изузетак Београда.
  Због оваквог стања у ТСС у Нишу је престао да буде активан ТК Раднички, ТК Медиана, док се још држи ТК Костић, наравно уз огромне напоре. ТАЖ је захваљујучи надљудским напорима
  власника једина светла тачка тениса на Југу Србије.
  Зато молим ТСС и руководиоце Савеза да бар једном у два месеца “сиђу“ у “базу“ и изврше увид у стање на терену и можда и помогну да се не угаси тенис овде, где се већ гасе села и паланке.
  Искрено вас поздрављам!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Једно мишљење на „Интервју са Александром Болићем, спортским директором Тениског савеза Србије“

 1. Потпуно се слажем као деда детета које већ 9 година тренира или ниже добре резултате на локалном нивоу(ТСИС). У годишту 2003-5. годишта доказали су се својим радом и то за 2003.годиште Никола Цветановић и Илија Ивановић, који 3 до 4 пута недељно долазе у Ниш на тренингеа за 2004. Стефан Скобелев и Матеја Милошевић у Нишу, сви чланови ТА “Таж“и Харалампије Тоскић из Крушевца. Исти је случај и са девојчицама Лолом Радивојевић, Емилијом Здравковић или Миом Ристић, које су још запаженије на ранг листи ТСС. Углавном играју финала или полуфинала на већини турнира који се током године одржавају у оквиру ТСИС а изузетно и на ширем плану. Наравно, уз огромне напоре својих родитеља, који закључно са учешћем у старосној групи од 16 и завршавају са такмичењима. Ако имају среће и некога, једно до двоје од ове деце, одлазе на колеџе у Америци. То је по мени права слика
  тениског подмлатка на Југоистоку Србије, а колико видим и у осталим деловима,можда уз изузетак Београда.
  Због оваквог стања у ТСС у Нишу је престао да буде активан ТК Раднички, ТК Медиана, док се још држи ТК Костић, наравно уз огромне напоре. ТАЖ је захваљујучи надљудским напорима
  власника једина светла тачка тениса на Југу Србије.
  Зато молим ТСС и руководиоце Савеза да бар једном у два месеца “сиђу“ у “базу“ и изврше увид у стање на терену и можда и помогну да се не угаси тенис овде, где се већ гасе села и паланке.
  Искрено вас поздрављам!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *