Jednostavne tehnike za smanjivanje treme, Ljubica Jovanović trener za mentalnu pripremu tenisera

Једноставне технике за отклањање треме

Многи играчи имају проблем тј. трему од изласка на терен пред меч.

Шта је оно што најчешће мучи играче/играчице пред сам почетак меча?

Која су им најчешћа размишљања и дилеме?

„Шта ако изгубим“, „Шта ће ми рећи родитељи уколико изгубим?“, „Шта ако не одиграм добро?“, „Ваљда се нећу обрукати, сви другари са тениса ће ме гледати!“, „Само да ми се не „стегне рука“ или „укоче ноге“!“…

 

Детаљније Једноставне технике за отклањање треме

 

У већини случајева, пре него што је меч и почео, мисли су им најчешће усмерене ка томе шта ће бити уколико изгубе овај меч. Оваква и слична размишљања управо и допринесу да им се „рука стегне“ или „ноге укоче“. Када изађу на терен као губитници, они су тај меч већ унапред изгубили.

 

Jednostavne tehnike za smanjivanje treme, Ljubica Jovanović trener za mentalnu pripremu tenisera

 

Сада ћу вам открити две једноставне технике које можете сами применити. Једна јесте да када изађете на терен или када седите и посматрате празан тениски терен,  затворите очи и замислите да сада улазите на меч, да вас посматрају родитељи, тренери и други  играчи, замислите како вас бодре и навијају, а ви улазите пуни самопоуздања, подигнуте главе и рамена, потпуно сигурни у себе.

Друга ствар, која је такође врло ефикасна јесте да барем једном недељно и то када спарингујете, позовете на тренинг неке особе које вас никада нису гледале нпр. тетку, ујака, кума, другаре/другарице из разреда, значи да заиста креирате ситуацију сличну оној која ће вас снаћи на мечу. Створићете себи трему да се докажете пред њима, што донекле и јесте део размишљања пред сам почетак меча, јер ви заиста желите да покажете све што знате, да одиграте најбоље што умете и да се докажете, себи и другима. Када навикнете на ту атмосферу, неће вам бити ништа страшно да збиља одиграте одлично и на мечу који вам предстоји.

 

Jednostavne tehnike za smanjivanje treme, Ljubica Jovanović trener za mentalnu pripremu tenisera

 

За још боље резултате у току игре, стварајте на тренинзима што више ситуација из мечева, тренирајте под притиском, јер све ствари су тешке да се ураде, док се не ураде, а онда постају лаке.

Јачајте свој ум, своје тело, изграђујте јак став уз позитивне мисли, гајите добра очекивања, верујете у себе и у свој успех и заиста је све што желите могуће и да остварите!

Поред технике, тактике и кондиције, ментална страна је четврта карика у тенису, која када се ојача, тенисер може заиграти на мечу пуним потенцијалом. Страх и трема најчешће блокирају рационална размишљања, те тенисер обузет тиме не може да се фокусира на циљ, не може да анализира игру противника и да искористи прилике које му се пружају. Када је ум растерећен, фокус расте, играч може размишљати, у току загревања и меча открити слабе тачке противника и искористити их у своју корист.  Такође, без менталног негативног набоја, може и уживати у игри!

 

 

Више о менталним припремама тенисера можете погледати на

https://www.ljubicajovanovic.com/koucing-u-sportu/

 

Ljubica Jovanovic trener za mentalnu pripremu tenisera

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *