Vizualizacija u tenisu, Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović

Како да примените визуализацију у тенису и зашто је она важна

Визуализација је стварање менталних слика и једна је од најчешћих и врло важних психолошких техника коју врхунски спортисти користе како би повећали квалитет своје игре.

То је доживљај који опонаша реално искуство. Када желимо да креирамо сопствену реалност, нешто далеко моћније од речи, јесу слике. Визуализација је техника коришћења имагинације, како би у сопственом животу стварали оно што желимо. Слике које стварамо током визуализације могу да одражавају слике остварених циљева, стварање неких жељених ситуација, стварање жељених особина или стања као што су концентрација, самопоуздање, спокој и слично. Када нешто желимо да створимо, направимо или да будемо, најпре то креирамо у мислима. Мисао увек претходи остварењу.

 

Детаљније Како да примените визуализацију у тенису и зашто је она важна

 

Vizualizacija u tenisu, Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović

 

Могуће је радити визуализацију техничких елемената, попут серве, ритерна, форхенда са основне линије итд. Сваки ударац је склоп техничких вештина, али и менталних. Постоји 6 корака менталних вештина које претходе сваком ударцу. Уз помоћ њих можете контролисати само извођење ударца, можете контролисати мисли и емоције. Такође се кроз визуализацију могу радити и тактички елементи, излазак на мрежу, серије удараца итд.  Код примене визуализације увек је важно креирати слике жељеног стања, никако ствари, понашања, резултата, правца у којем не желите ићи. Визуализација увек мора бити позитивна, односно визуализује се исправан ударац, жељени резултат, а не визуализује се грешка, пораз, јер не желимо да укорењујемо грешке, нежељене резултате и особине.

Ослобађање негативних менталних препрека је такође једна од визуализација које примењујем у раду. На досадашњим тренинзима и мечевима сакупило се много стреса, нервозе, напетости, страхова, треме, негативних мисли… Све то је неопходно избацити из тела и из ума, а визуализација је једна од сјајних техника које могу да допринесу томе.

Тенисере учим и примени кратке визуализације у току меча, где се смирују, или пак поправљају свој ударац када не знају где греше, јер се то често дешава на мечевима, а тренер није ту, те не може да им помогне. Често питање које играчи постављају себи на терену у току меча је  „Шта сад радим? Где грешим? Зашто ми форхенд не улази?“ Управо кратком визулазацијом између поена, која траје од 5 до 8 секунди, тенисери ће доћи до решења.

Када са тениским тренером интензивно радите на поправљању неког ударца, оно ће бити убрзано и олакшано уколико је пропраћено и менталним тренингом.

 

 

Vizualizacija u tenisu, Mentalni trener tenisera Ljubica Jovanović

 

Визуализација пред меч је нешто што сваки врхунски спортиста примењује. Она ослобађа од притиска, јер на неки начин играчи већ проживе све то и могу ући фокусиранији у меч, могу боље да контролишу емоције и самим тим ће им бити и бољи перформанс.

Да бисте упражњавали визуализације, треба најпре створити неопходне услове. Постоје и правила увођења у стање када је визуализација, тј. стварање менталних слика, најефикасније. То је стање потпуне опуштености тела и ума. Тек тада је ум, а и тело спремно да се свим чулима поистовети са менталном сликом коју ствара.

 

Bidi Badu Sportska odeća Bidi Badu, teniska odeća Bidi Badu, Bidi Badu Play Wild, Teniski klub Haron

Биди Баду спортску одећу од данас можете купити у нашем веб-шопу!

Одећу можете испробати у Haron Show Room-у!

 

Визуализација се постепено уводи, постоји неки ред када се која ради и када која постаје нова рутина играча. Неке особе имају већу, неке мању моћ стварања слика.

Увођењем визуализација у свој тренажни процес, у свој живот, осетићете лакоћу стварања, ослобађања, али и повећања способности предвиђања на терену. Визуализацијом се повећава сигурност и самопоуздање, одлична је и за мотивисање. Вишеструка корист од ње постоји, а као резултат добија се до 40% боља игра на тренингу и до 25% боља игра на мечевима.

 

 

За рад на својој менталној страни  позовите +381 63 8 654 597 или закажите уводни интервју путем мејла ljubica@ljubicajovanovic.com

Први (уводни) разговор је бесплатан! Могућност рада преко скајпа!

Више о тениским менталним тренинзима можете погледати https://www.ljubicajovanovic.com/index_files/tenis_koucing.htm

 

Ljubica Jovanović trener za mentalnu pripremu tenisera

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *