Kako prebroditi pubertet za sportiste, savet stručnjaka

Како пребродити пубертет за спортисте – савет стручњака

написала Асја Мејп | 11. мај 2017.

 

Недавно смо објавили чланак о изненађујућим начинима на које пубертет може да утиче на спортисту. Можете га прочитати овде.

How Will Puberty Affect An Athlete

Повреде, преломи, промена става, смањена координација и брзина само су неки од примера о којима смо говорили у овом чланку. Па како можете помоћи свом детету да преброди такав потенцијално тежак период?

Обратили смо се стручњацима за савет.

Детаљније Како пребродити пубертет за спортисте – савет стручњака

Педијатар – др Џереми Шапиро: 12 година педијатар-саветник у Boulevard Pediatrics у Енцину, Калифорнија. Дипломирао биохемију и ћелијску биологију, мастер јавног здравља/епидемиологије од стране UCLA, докторску диплому му је доделила Медицинска школа Чикага, а ради као педијатар у UCLA.

Kako prebroditi pubertet za sportiste, savet stručnjaka, Jeremy Shapiro
Џереми Шапиро

Као педијатар који редовно прегледа тинејџере и млађе тинејџере, сви ови проблеми појављују се свакодневно. Једну ствар увек имајте на уму, а то је нешто што много пута кажем сваког дана – иако свако пролази кроз пубертет, нико не пролази кроз њега у истом узрасту. То понекад може бити обесхрабрујуће за децу која се касније развијају, јер се догађа да она буду 15 центиметара нижа од многих својих саиграча. И док је очигледно важно да се консултујете са лекаром свог детета да ли иза каснијег развоја вашег детета стоји неки медицински узрок, кључно је да будете сигурни да ће раст доћи уз добар сан, здраву исхрану и уз свакодневну физичку активност. Такође, када је реч о игрању уз бол или са повредом, никада нема разлога за то… нарочито у овом узрасту. У време када млади спортиста расте, могу настати дуготрајни проблеми ако покушате да игра осећајући бол.

Тренер – Елисон Ли: Мајка две девојчице, старости 15 и 11 година. Фудбалски тренер у ФК Real So Cal у Лос Анђелесу (тимови U16, U13 и G04 Америчке академије за развој фудбала) и тренер у US Soccer Market.

Kako prebroditi pubertet za sportiste, savet stručnjaka, Allison Lee
Елисон Ли

Као мајка и тренер адолесценткиња, из прве руке сам видела трансформацију до које долази током овог периода. Те промене нису увек очигледне и важно је имати на уму да пубертет на сваког појединца може да утиче другачије. Вама као родитељу или тренеру иде у прилог да будете свесни шта ови млади спортисти доживљавају и да разумете могуће последице. Често млади спортисти не знају увек да артикулишу шта доживљавају, а понекад се стиде тога. Важно је надзирати имају ли довољно самопоуздања, а позитиван подстрек може бити веома значајан. Стрпљење је истинска врлина и то никад неће бити очигледније него током ове фазе, за спортисту, родитеља и тренера.

 

Kako prebroditi pubertet za sportiste, savet stručnjaka
Слика: www.mrjam.org

 

 Спортски психолог – Кет Скардино: Директор сектора за ментални развој у Спортској академији у Таузанд Оуксу, Калифорнија. Кет на различит начин ради са спортистима, тимовима, тренерима и родитељима да би помогла спортистима да развију идеалан ментални приступ за врхунски учинак.

Kako prebroditi pubertet za sportiste, savet stručnjaka, Kat Scardino
Кет Скардино

Једна ствар коју сам установила током своје праксе, је да се многи спортисти у пубертету суочавају са врло болним проблемима и да не знају како да изађу на крај са тиме. Ово је сјајно време да научите спортисте каква је разлика између тога да превише исцрпљују своје тело и да га исцрпљују да би превладали непријатност. Свако је другачији, тако да се морају научити самосвести у погледу свог тела и духа.

Друштвени аспект овог узраста је нарочито критичан, јер ће многи родитељи и тренери видети свог вредног сина или кћерку како пребацује свој фокус на тимску драму. Екипе које никада нису имале проблеме у прошлости постаће подељене, и почеће да се формирају клике. Ово је типична ситуација у коју се укључује спортски психолог. У том тренутку радимо са спортистима да би се развила здрава комуникацијска стратегија у оквиру њиховог спорта и изван њега. Можда неће бити најбољи пријатељи после тренинга, али морају да раде заједно да би постигли жељени циљ (нпр. освојили првенство).

 

Kako prebroditi pubertet za sportiste, savet stručnjaka
Слика: www.abdulkuku.blogspot.rs

 

Комбинација хормона, раста и друштвених притисака можда ће довести до пада самопоуздања. Ово је савршено време да научите спортисту да се усредсреди на мале, мерљиве циљеве који су остварљиви. Њихово тело и ум се мењају, и кључно је да науче да се усредсреде на поступак постизања циља, радије него на резултат. Мали циљеви су оно што доводи до изградње самопоуздања код адолесцената. Такође, мења се и начин на који се спортиста обраћа себи. Постаје усредсређен више на друштво него на самог себе, што понекад доводи до критичних разговора са самим собом. Рад са спортистима у овом узрасту у циљу развоја здравих навика разговора са самим собом је кључан за спречавање одустајања од спорта и губитка самопоуздања.

 

Извор:

ilovetowatchyouplay.com

Navigating Puberty For Athletes – The Experts’ Advice.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *