Lola Radivojević, Violette Maris, Kraj letnje sezone u TK Haron, Teniski klub Haron Beograd

Крај летње сезоне у ТК Харон

Средина октобра је време када клубови из летњег прелазе у зимски режим рада и када подижу балоне. Београдски ТК Харон обично подиже балон у првој декади октобра, будући да поседује и терене са тврдом подлогом на отвореном. У суботу 13. октобра 2018. године смо посетили тренинг такмичара клуба баш на тим теренима са бетонском подлогом, и разговарали са тенисерима ТК Харон и са власником клуба Иваном Петковићем.

Тренинг је био врло динамичан, а причали смо са децом из клуба о њиховим наступима у летњој сезони и у наредном периоду, као и о томе са ким у клубу најчешће тренирају: са Виолет Марис, Ањом Петковић, Леонтином Стојановић, Милицом Антонић, Флер Марис, Јованом Ћирковићем, као и са честим гошћама на тренинзима ТК Харон, репрезентативкама Србије Миом Ристић и Лолом Радивојевић.

 

Детаљније Крај летње сезоне у ТК Харон

 

 

Тениски тренер и власник ТК Харон Иван Петковић је рекао да је клуб на локацији у Звечанској 11. октобра поставио балон на шљакастим теренима, и да клуб сваке године рано поставља балон, да би терени остали суви током зиме, што је важно и за игру и за здравље деце, а не представља клубу велики проблем, јер поседује два терена са бетонском подлогом која су и током зимске сезоне на отвореном. На тим теренима чланови клуба често тренирају током октобра, већег дела новембра и готово читавог марта, а чак и пар дана у фебруару. Такође, увелико је почела сезона турнира на тврдој подлози, и много деце из клуба учествује током јесени на Tennis Europe турнирима у Бугарској, Шпанији, на Малти, Кипру, а затим клуб организује по 10. пут традиционално путовање у Америку, где су већином овакве подлоге.

Господин Петковић је рекао да клуб ради на истом броју терена и лети и зими, и да се програми клуба спроводе несметано.

Замолили смо Ивана Петковића да објасни како је замишљено пирамидално такмичење које се током викенда организује у клубу. Рекао нам је да је клубу познат проблем организовања спаринга за такмичаре, а да лигашки систем има својим мана, а пирамидални систем свакоме омогућава да се избори за што боље место у пирамиди. После месец-два најбољи ће бити на врху пирамиде, средњи у средини, они млађи или не толико такмичарски настројени на дну, али имају прилику да изазивају боље од себе и да напредују.

„Мана спаринга је што је често проблем ко са ким треба да игра, ко је за кога довољно добар а ко није; овај систем би требало да предупреди све те приче, јер чим је неко близу вас у пирамиди, значи да је ту заслужио своје место. Требало би да ово буде неко решење проблема спаринга, међутим, по мени је главно решење проблема спаринга – клуб.“

 

Mia Ristić, Lola Radivojević, Kraj letnje sezone u TK Haron, Teniski klub Haron Beograd
Тенис са осмехом: Миа и Лола

 

„Функционисање клубова је у последњих пар година замрло у Србији, а ми покушавамо да вратимо начин на који су некада, пре више од 20 година, функционисали клубови: клуб је место где имате све што вам је потребно, од кондиционог тренинга до психолошке припреме, спаринга, тренинга, путовања на турнире. Клуб је ту да вам обезбеди довољан број добрих играча на једном месту.“

 

Иван Петковић нас је упознао са тиме да ће наредних дана гости у клубу бити победници Champions Bowl финала из Умага, који су из Пољске, у категоријама до 12, 13 и 14 година. После тога ће гости клуба бити 12 тенисера из Грчке, као и прошле године. Такође, клуб покушава да оживи везе са академијом из Рима у којој је Иван Петковић једно време радио, тако да је у плану да ТК Харон организује камп у марту 2019. у Риму.

 

„Ако се за нешто боримо, то је за то да направимо структуру клуба. Искуство наших најбољих јуниора, Олге Даниловић и Миомира Кецмановића, говори да на крају неминовно остајете сами, са својим малим тимом. То ће доћи за оне који истрају, али наша идеја је да тај тренутак одложимо бар до 15-16. године, да у друштву и у некој лаганијој атмосфери прођу те најосетљивије године, а време кад ћете сами путовати и бити по турнирима и по аеродромима и хотелима, неминовно ће доћи“ – закључио је Иван Петковић.

 

Fleur Maris, Leontina Stojanović, Kraj letnje sezone u TK Haron, Teniski klub Haron Beograd

 

Разговоре водио уредник сајта Ненад Букарица

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *