Ljubica Jovanovic trener za mentalnu pripremu tenisera

Љубица Јовановић – тренер за менталну припрему тенисера

Сви спортови састоје се из 4 области: технике, тактике, физичке и менталне припреме.

 

Ljubica Jovanovic trener za mentalnu pripremu tenisera

 

Тенис није изузетак у овим стварима, чак шта више у тенису ментална јачина је од пресудне важности. Тенис је спорт у којем пар поена одлуче победника, то је спорт у ком се не игра на време, мечеви могу бити дуги и исцрпљујући, а у тим ситуацијама битно је бити спреман у свим сегментима, како физички тако и ментално.

У нашој земљи ментална припрема је нешто на шта се скоро и не ставља акценат, ако се и ставља то је тек пролазно, а тај сегмент у тенису чини 25% од укупне спреме тенисера. Седите на столици са три ноге која би требало да има четири није баш сасвим сигурно, сложићете се.

Зашто је ментални део у тенису тежак? Како се уопште догоди да наша мирна деца одједном бацају рекете и псују на терену? Постоји пуно разлога за то. Ово су само неки од њих:

Детаљније Љубица Јовановић – тренер за менталну припрему тенисера

  1. Играње са временом и играње у мртвом времену

Тенис је врло брза игра, од момента ударца до следећег ударца може проћи јако кратко време, свега пар секунди и ментална страна играча да донесе брзе одлуке је важна. Играч током меча донесе око 1.000 одлука и пре него што стекне доста искуства кроз мечеве и аутоматски одрађује ствари, играч направи превише грешака.

Друга страна менталне игре је то да играчи нису присутни у садашњости на тениском мечу и то се креће од 60% до 90%. Ово проузрокује емотивну дестабилност и фрустрације. Рад на менталној припреми може ове проценте да смањи и играч може да се врати у меч врло брзо кроз тачне инструкције.

  1. Мале исправке – велике грешке

И најмање промене код тенисера  проузрокују грешке. Сви играчи воле да су у својој зони и тренерима није лако када желе да изврше неке корекције. Играче треба спремити ментално да то прихвате, а то је посао нас тренера који смо ставили акценат на менталну страну тениса.

  1. Фокус на спољне факторе и унутрашње факторе

Тенисери на терену су суочени са разним факторима како спољашњим тако и унутрашњим. На спољне факторе не треба обраћати пажњу као што су сунце, ветар, публика… Унутрашњи су негативно размишљање, да ли ћу изгубити меч… Све ово ставља тежину на ментални део тениса.

Играње тениса није само технички изазов, тактички и физички већ и ментални.

 

Ljubica Jovanovic trener za mentalnu pripremu tenisera

 

Без менталне припреме као крајњи резултат имамо да играчи играју одлично на тренингу који је контролисан, али се све то распадне када заиграју тенис без контроле, на мечу, спарингу…

Ја као ментални тренер правим структуру која се развија и која доводи до ситуација из мечева и као крајњи резултат створим играча који контролише своју игру на такмичењима. Играче учим да ментално буду јаки, да реше своје слабости, да развију свој пун потенцијал и све то у контексту игре.

Играче упознајем са тајнама менталног дела. Радим са њима на прихватању 13 тајни шампиона, на свим скривеним предност поенима, не само код изједначења (40-40) и предности.

– Шта су то основе менталне припреме код тенисера и како да их играч усвоји пре и током меча?

– Како се изборити са 29 критичних ситуација у мечу, препознати претњу, остати позитиван и контролисати емоције?

– Како анализирати меч, тако да се исте грешке не понављају изнова и изнова?

– И још много тога…

 

 

Љубица Јовановић

Тренер за менталну припрему тенисера

Ljubica Jovanovic trener za mentalnu pripremu tenisera
Љубица Јовановић

www.ljubicajovanovic.com

Mentalna priprema tenisera

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *