Nacionalni kamp teniske asocijacije SAD, USTA National Campus

Национални камп Тениске асоцијације САД званично отворен 5. јануара 2017. године

Дом америчког тениса је званично отворен за јавност 2. јануара, и он обезбеђује до сада невиђено тениско искуство. Церемонијални „први сервис“ одржан је у четвртак, 5. јануара.

USTA је започела изградњу Националног кампа (USTA National Campus) у априлу 2015. године са једним циљем: побољшати тенис на свим нивоима и створити најбоље могуће услове за играње, тренирање и образовање за играче, тренере и гледаоце.

 

Председница и извршна директорка USTA, Катрина Адамс, каже да ће „бити тешко надмашити“ Национални камп са 100 терена на 26 хектара, у коме је церемонијални „први сервис“ одржан у четвртак, 5. јануара 2017. године.

Детаљније Национални камп Тениске асоцијације САД званично отворен 5. јануара 2017. године

 

 

Иако ће овај комплекс бити доступан јавности, иако ће се у њему одржавати неколико турнира годишње, и иако ће бити дом једном универзитетском тениском тиму, успех овог пројекта изграђеног уз језеро Нона у Орланду ће углавном бити мерен једном ствари: колико успешно развија младе играче да буду конкурентни на међународном нивоу.

„Прошлог децембра, пре него што је комплекс отворен, овде је тренирала и заједно радила једна заиста фина група младих професионалаца и професионалки,“ рекао је селектор Дејвис куп репрезентације и четвороструки освајач гренд слем турнира Џим Куријер за USA TODAY Sports. „Када имате већи број играча који тренирају и „терају“ једни друге да буду бољи, то може да буде веома корисно.  У оваквом једном комплексу ствара се један заиста здрав такмичарски дух, како међу нашим врхунским јуниорима, тако и међу врхунским професионалцима.“

 

Nacionalni kamp teniske asocijacije SAD, USTA National Campus
Тениске легенде на манифестацији „први сервис“: Џејмс Блејк, председник Управног одбора USTA Фондације, Крис Еверт и селектор Дејвис куп репрезентације САД Џим Куријер.
Слика: www.ustanationalcampus.com

 

Иако се, када се говори о не баш сјајним резултатима Американаца на међународном нивоу, пажња углавном обраћа на мушкарце, и женски тенис је у стагнацији, ако се изузму Венус и Серена Вилијамс.  Енди Родик је био последњи Американац који је освојио неки гренд слем турнир, освојивши US Open 2003. године.  Џенифер Капријати (Australian Open 2002. године) је последња Американка која је освојила гренд слем, а да се не презива Вилијамс.

Џон Изнер (бр. 19) је најбоље рангирани Американац на ATP листи. На WTA листи САД има две играчице међу првих 10: Серену Вилијамс (бр. 2) и 21-годишњу Медисон Киз (бр. 8).

 

Nacionalni kamp teniske asocijacije SAD, USTA National Campus
Теретана у Националном кампу Тениске асоцијације САД
Слика: USTA Player Dev. @USTA_PD twitter

 

„Већ смо почели да добијамо резултате, човече,“ рекла је Адамсова, бивша професионална играчица која је такође и председница USTA.  „Кизова је у топ-10.  Имамо 16 играчица међу првих 100, а код мушкараца имамо 12 или 13.  То је највише у последње две деценије.  Играчи долазе. Потребно је време. То се не дешава преко ноћи.“

Куријер каже да је мотивисање играча да буду позвани у Национални камп у својству талента од кључне важности за здравље америчког тениса.

„Најбоља ствар која може да се догоди америчком спорту је да има више успеха на највишем нивоу,“ рекао је Куријер.  „Толико смо били благословени Сереном и њеном величином – као и са Венус – да смо постали размажени.  Наравно да тражимо новог Ендија Родика, који може да освоји гренд слем у мушкој конкуренцији.  Потребни су нам они људи који могу да заокупе машту породица и помогну да деца постану заинтересована за бављење тенисом.“

У последњих неколико година USTA се потрудила да сарађује са приватним тениским академијама на Флориди и другде, умањујући тако шансе да овај нови тениски центар буде схваћен као конкуренција.

„Једна ствар којој се поклонило доста пажње у америчком тенису јесте укључивање америчких играча и њихових тренера,“ рекла је за USA TODAY Sports тениска легенда Крис Еверт, која је партнер у тениској академији IMG у Бока Ретону на Флориди.  „Они ће довести играче са њиховим индивидуалним тренерима. То је једна додатна могућност за њих да се такмиче са другим врхунским играчима у врхунским условима.  То додатно утиче на тренинг и развој играча.“

 

Nacionalni kamp teniske asocijacije SAD, USTA National Campus
Манифестација „први сервис“
Слика: www.ustanationalcampus.com

 

А овај најсавременији комплекс са 100 терена, који се простире на скоро 26 хектара у Орланду на Флориди, чини управо то.

Национални камп има и терене са тврдом подлогом и са шљаком – и то терене са Har-Tru зеленом и са црвеном шљаком, као и затворене терене са тврдом подлогом и терене величина 36 и 60 стопа за породични тенис – а представља и дом Службе за тзв. Community Tennis и Службе за развој играча у оквиру USTA.  Овај комплекс је подељен у области са засебним наменама (наведене су ниже у тексту) које се фокусирају на комплетан развојни пут у тенису – од најмлађих играча до такмичара-рекреативаца свих старосних група и нивоа игре, и од колеџ-играча до будућих и садашњих професионалаца.

 

Nacionalni kamp teniske asocijacije SAD, USTA National Campus
5. јануар 2017 – Градоначелник Орланда Бади Дајер говори током церемоније „Први сервис“ у USTA National Campus на језеру Нона у Орланду, Флорида.
Слика: www.ustanationalcampus.com

 

 

Те области у Националном кампу USTA су следеће:

ТУРНИР И ЛИГА – Ова област има 32 терена са Har-Tru зеленом шљаком и 20 терена са тврдом подлогом. У овом простору се налазе павиљони за играче, као и зграда за турнирску администрацију која има собе за тренере, део за судије, део за шпанере, салон за играче, јавне тоалете и део за пријављивање на турнир.

КОЛЕЏ ТЕНИС – Ова област има 12 терена са чврстом подлогом и служиће као дом мушке и женске тениске екипе Универзитета Централна Флорида (University of Central Florida). Ови терени су опремљени осветљењем због такмичења која се преносе на телевизији и имају трибине за око 1.200 људи, а ту је и простор за додатна седишта.  Ова област омогућава да се истовремено играју два универзитетска меча.  У Националном кампу ће се током 2017. године одржати шест тзв. College Matchday догађаја, а пре сваког догађаја ће бити организоване разне активности за породице.  Поред тога, то је и двоспратни павиљон за продају хране и пића, као и јавни тоалети, тимске свлачионице и простор за тренере и судије.

TEAM USA (РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА САД) – Ова област има 12 терена са тврдом подлогом који омогућавају да 17 секција USTA, заједно са тренерима и играчима из целе земље, заједно раде са Службом за развој играча USTA. Ова област такође обезбеђује инфраструктуру за тренинг за тениске званичнике и тренере.

ВИСОК КВАЛИТЕТ ИГРЕ И РАЗВОЈ ИГРАЧА – Ова област има осам терена са тврдом подлогом и осам терена са црвеном шљаком. Овај простор укључује и смештајне капацитете за 32 дечака или девојчице, као и део за рад на снази и кондицији.  Такође, овај простор ће бити коришћен и за догађаје везане за репрезентацију САД.

ЗАТВОРЕНИ ТЕНИСКИ ТЕРЕНИ – Постојаће шест затворених терена са тврдом подлогом и са простором за гледаоце.

ОБЛАСТ ЗА ПОРОДИЧНИ ТЕНИС СА ТЕРЕНИМА ОД 36/60 СТОПА – Ова област има осам терена од 36 стопа и осам терена од 60 стопа који ће омогућити и најмлађима и одраслима да унапреде своју игру.

КАНЦЕЛАРИЈСКА ЗГРАДА USTA – У приземљу се налази продавница професионалне опреме, Racquet Bar, део за фитнес, свлачионице, салон за играче и кафе/ресторан, а канцеларије USTA се налазе на првом спрату.

ТЕХНОЛОГИЈА – Ове просторије ће бити средиште тениских иновација и образовања захваљујући партнерству са компанијом PlaySight Technologies, која стоји иза технологије Smart Court и најсавременије видео- и аналитичке технологије у тенису.

 

PlaySight technology, PlaySight tehnologija
Слика: www.playsight.com

 

 

Извори:

https://www.ustanationalcampus.com/en/home/news/national-campus-ushers-in-new-era-for-american-tennis.html

http://www.sporttechie.com/2017/01/06/othersports/tennis/newly-opened-usta-national-campus-orlando-home-tennis-tech-innovation/

http://www.usatoday.com/story/sports/tennis/2017/01/05/usta-national-campus-player-development/96215250/

 

 

Једно мишљење на „Национални камп Тениске асоцијације САД званично отворен 5. јануара 2017. године“

  1. Bolje da ne pokazujem sinu koji zivi u drzavi gde platis teren zimi a nema grejanja, teren zaledjen ili poplavljen ili smrdi na naftu i plin, bolest garantovana. Naplate ti 15-20eur za sat a radis za 10 eur ceo dan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Једно мишљење на „Национални камп Тениске асоцијације САД званично отворен 5. јануара 2017. године“

  1. Bolje da ne pokazujem sinu koji zivi u drzavi gde platis teren zimi a nema grejanja, teren zaledjen ili poplavljen ili smrdi na naftu i plin, bolest garantovana. Naplate ti 15-20eur za sat a radis za 10 eur ceo dan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *