Marija Mišić, Teniski blog Na Svom Terenu, sajt o dečjem tenisu Mali igrači, Andrija Gerić

НаСвомТерену: Андрија Герић

Једноставно сам пресекао и отишао из одбојке. Ретко узимам лопту и не гледам снимке – каже мој гост, и додаје му је дечачки сан био да игра у Италији.

И, остварио га је.

Разговор са Андријом на тему спорта почела сам питањем колико често игра одбојку у новије време? Да будем искрена, очекивала сам другачији одговор.

Када склопим коцкице и сетим се приче мојих пријатеља с ДИФ-а који су били врхунски спортисти, она  се своди на следеће – или постају тренери, или се скоро па никада не враћају на старе стазе. Средине нема.

Тако је мој суграђанин одлучио да смеч и сервис с одбојкашког, пресели на тениски терен и ради са младим тенисерима, осталим спортистима, као и играчима који су на заласку каријере, али – на вербални начин.

 

Marija Mišić, Teniski blog Na Svom Terenu, sajt o dečjem tenisu Mali igrači, Andrija Gerić

 

Његова улога данас је да менталним коучингом олакша и једнима и другима. Замолила сам га ми то појасни.

Каже, суштина је у следећем: „ја подешавам њихов начин размишљања“. Разговором 1:1 и мотивационим приступом. Трудим се да им улијем неопходно самопоуздање. Узимам у обзир противника са којим се наредни меч игра, тип подлоге, временску зону.

Сложили смо се да су то заправо спољни фактори који нису довољни за успех.

А, шта је са унутрашњим?

Знам да су они вероватно и битнији, што мој гост и потврђује. Његов ментални тренинг конципиран је да свако ради на свом „путу“, где пречице не постоје. Како каже, нема  готових решења.

Читајући књиге на тему психологије често се сусрећемо са чињеницом да нико уместо нас самих не може да утиче на наша размишљања, уверења, блокаде.

 

Marija Mišić, Teniski blog Na Svom Terenu, sajt o dečjem tenisu Mali igrači, Andrija Gerić

Детаљније НаСвомТерену: Андрија Герић

 

И то је истина. Колико год нам други говорили – за тебе је најбоље то, уради ово… Док сами не схватимо шта је најбоље за нас, напретка НЕМА.

И за то је потребно ВРЕМЕ.

Причајући на тему менталног тренинга у тенису, констатујемо да је улога родитеља огромна. Они треба да буду укључени али не преукључени, како Андрија каже. Родитељи треба да буду родитељи.

Специфичност белог спорта је та да деца релативно рано улазе у тренажни процес. Као тениски тренер, а услед све мање укључености деце у спорт, у нашем Клубу прилагодили смо програме за децу од 3 и по године навише. Не из разлога да би свако требао бити светски број 1, 2, или 5, већ чињенице да родитељи све мање времена проводе са децом. Из познатих разлога.

 

Baby tennis

 

Marija Mišić, Teniski blog Na Svom Terenu, sajt o dečjem tenisu Mali igrači, Andrija Gerić
Улога родитеља је велика

 

Закључујемо да велики број деце НЕМА ДЕТИЊСТВО. Улагања су велика, очекивања још већа. Е, баш на том месту наступа Андрија и покушава да направи баланс. И, верујем да није лако јер поред технике, тактике и физичке спремности за коју смо  задужени ми као тренери, мора постојати особа која ће спортисту „подићи“ када треба.

Он играче охрабрује да узму у обзир ствари и сутуације на које имају утицај. Присетили смо се приче Новака Ђоковића који скандирање имена противника на једном великом турниру окреће у своју корист. Са играчима разговарам на тему како да самопоуздање буде проблем противника, наставља Андрија.

Баш о томе, говориће на семинару у Београду.

Вратили смо се на његову играчку каријеру која је мојој али и старијим генерацијама интересантна, и носталгична. Сећам се да је на трибинама Спенса било много гледалаца – старијих, млађих, из Новог Сада, околине… који су бодрили Војводину и репрезентацију 🙂

 

Питам га: Који је твој највећи успех у каријери?

Одговара да је то Сиднеј и наставља: „сав сам се био најежио док је интонирана химна моје земље“…

 

Marija Mišić, Teniski blog Na Svom Terenu, sajt o dečjem tenisu Mali igrači, Andrija Gerić
НаСвомТерену: Андрија Герић

 

Свима у репрезентацији била је велика част да играмо за своју земљу. Био је то леп период, стекао сам лепа пријатељства али како каже: СВЕ ЈЕ ОСТАЛО У ПРОШЛОСТИ.

Поред Сиднеја, ту је играчка каријера у Италији.

Да се снови остварују Андрија је потврдио сећањима на Олимпијске игре 1992. године, када је са другаром поред мора јео чипс и гледао одбојку. На следећој Олимпијади  већ је био у дресу репрезентације у Атланти.

На ритуале је, каже, обраћао велику пажњу – време у које иде на спавање, којом ногом крочи на терен, на који начин обува чарапе. Смех.

 

Marija Mišić, Teniski blog Na Svom Terenu, sajt o dečjem tenisu Mali igrači, Andrija Gerić
Са репрезентацијом

 

Данас се бави неким другим стварима које га испуњавају. И прилично је заузет. Састали смо се око 21 h, када је завршио радионицу са ученицима једне приватне школе у Новом Саду, што не умањује моје задовољство да напишем још једну спортску причу и заједно са Андријом присетим се новосадске Војводине чије сам утакмице радо посећивала 🙂

 

Фото: Приватна архива, Google

 

 

 

 

Поздрав,

ЈаМарија

 

 

Извор:

http://www.tkpetarmisic.com/blogjamarija/

 

 

Teniski trener Marija Mišić, Teniski klub Petar Mišić Novi Sad
Марија Мишић

 

Мој мото: „Буди упоран и издржи, успех је пред вратима. Кад год је тешко имај на уму да без напорног рада на себи нема напретка и размене добре енергије са окружењем“.

 

Марија Мишић је дипломирани професор спорта и физичког васпитања.

Лиценцирани је тениски тренер од стране Тениског савеза Србије.

Прве тениске кораке направила је на теренима новосадске Војводине. Воли рад са децом, нарочито почетницима – девојчицама и дечацима предшколског и школског узраста. Поседује дозволу за рад као и лиценцу за међународни програм Tennis 10’S.

 

 

О ТК Петар Мишић

http://www.tkpetarmisic.com/

 

Љубав према тенису породице Мишић датира од средине прошлог века, када је Петар Мишић (1940-2009) почео да се бави белим спортом. Прво у сингл, па у дубл конкуренцији.

Тренинзи, такмичења, победе и порази део су свакодневне спортске приче. Тако је било и онда.

У пару са Миленком Хабеншусом, Петар је освајао најзначајне турнире тадашње Југославије. Био је председник Тенис клуба Војводина, организатор важних турнира, врховни тениски судија егзибиционих мечева.

Дуго година преносио је своје знање и искуство на младе тенисере. Радио је и као тениски тренер у Немачкој.

Његове ћерке, Александра и Марија, (на слици) настављају породичну спортску причу. Оснивају тенис клуб Петар Мишић и раде као тренери.

Клуб је изузетно поносан што сваке године, у сарадњи са Тениским савезом Војводине и Тениским савезом ветерана Војводине, организује Меморијални турнир “Петар Мишић”. Дводневни Меморијал одржава се у знак сећања на познатог тенисера бивше СФРЈ, спортског радника и тениског тренера. Јуниорски шампион велике Југославије у дублу са Миленком Хабеншусом, шездесетих година прошлог века, владао је у конкуренцији чувених Сплићана Николе Пилића и Жељка Франуловића.

„Меморијал Петра Мишића“ има за циљ промоцију тениса као идеалног спорта за све узрасте, и окупља велики број љубитеља белог спорта који кроз рекреацију склапају пословна и лична пријатељства.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *