Marija Mišić, Teniski blog Na Svom Terenu, sajt o dečjem tenisu Mali igrači, Memorijal Petra Mišića

НаСвомТерену: Брз тенис или тенис на брзину

Крајем године, почиње нове ера тениса у виду тест правила која почињу са применом на турниру нове генерације ATP играча до 21. године у Милану.

 

Читајући шта она подразумевају, пролази ми кроз главу придев БРЗ.

 

Како врх ATP Tour-а најављује, промена је неопходна због навијача и телевизијских права. Јесте, али играчи су од свих давно предложених ствари добили једно: краћи сет. Нема смањеног обима турнира на којима учествују, што је била једна од ставки на којима се инсистирало.

 

Посматрано са стране, гледаоци су добили своје, а играчи…

 

Marija Mišić, Teniski blog Na Svom Terenu, sajt o dečjem tenisu Mali igrači, Memorijal Petra Mišića
Фото: ATP Tour

 

Детаљније НаСвомТерену: Брз тенис или тенис на брзину

 

Кључно је да нема понављања сервиса када лоптица закачи мрежу (тзв. нет или нец). Атрактивно за око, или „срећа“ за оног ко сервира. Смањење броја освојених гемова са 6 на 4, звучи  мање напорно. Међутим, загревање у трајању од 5 минута и паузе од 25 секунди између поена могу деловати фрустрирајуће и ужурбано, бар у почетку.

 

Резултат 40:40 (тзв. deuce, или ђус) скраћује се на прву освојену лопту. Нема више предности, па у недоглед.

 

Договор са тренером током меча је ок, до сада су жене имале ту могућност, чак је било укључена и варијанта њиховог силаска на терен.

 

Долазим до дела који ми највише „пара уши“, ATP га зове: „relaxed fan-friendly atmosphere“.

 

Marija Mišić, Teniski blog Na Svom Terenu, sajt o dečjem tenisu Mali igrači, Memorijal Petra Mišića
Фото: Tennis.com

 

Шта он подразумева? Слободно кретање гледалаца током меча, укључена кашњења, небројене изласке и уласке на терен. Замишљам атмосферу у арени, играч се припрема за сервис (неопходна огромна концентрација, смиреност…) а неко из седмог реда, који је најприближнији његовом видном пољу, напрасно устаје, провлачи се, моли људе „за мало места“…

 

Чују се гласови: Please, could you…

 

Цео меч трпи гледаоце, требало би бити обратно.

 

И било би, да мултинационалне компаније зване спонзори прате спорт а не спорт њих, па још и гледаоце који желе брз тенис или тенис на брзину.

 

У Милану ће бити живо, па би вредело како ствари функционишу На(не баш Свом)Терену.

 

У сваком случају, Зверев, Ћорић, Качанов, Чунг и остали из NEXT GEN ATP први су играчи који отварају ново поглавље светског тениса…

 

 

Поздрав,

ЈаМарија

 

 

 

Извор:

http://www.tkpetarmisic.com/blogjamarija/

 

 

Teniski trener Marija Mišić, Teniski klub Petar Mišić Novi Sad
Марија Мишић

 

Мој мото: „Буди упоран и издржи, успех је пред вратима. Кад год је тешко имај на уму да без напорног рада на себи нема напретка и размене добре енергије са окружењем“.

 

Марија Мишић је дипломирани професор спорта и физичког васпитања.

Лиценцирани је тениски тренер од стране Тениског савеза Србије.

Прве тениске кораке направила је на теренима новосадске Војводине. Воли рад са децом, нарочито почетницима – девојчицама и дечацима предшколског и школског узраста. Поседује дозволу за рад као и лиценцу за међународни програм Tennis 10’S.

 

 

О ТК Петар Мишић

http://www.tkpetarmisic.com/

 

Љубав према тенису породице Мишић датира од средине прошлог века, када је Петар Мишић (1940-2009) почео да се бави белим спортом. Прво у сингл, па у дубл конкуренцији.

Тренинзи, такмичења, победе и порази део су свакодневне спортске приче. Тако је било и онда.

У пару са Миленком Хабеншусом, Петар је освајао најзначајне турнире тадашње Југославије. Био је председник Тенис клуба Војводина, организатор важних турнира, врховни тениски судија егзибиционих мечева.

Дуго година преносио је своје знање и искуство на младе тенисере. Радио је и као тениски тренер у Немачкој.

Његове ћерке, Александра и Марија, (на слици) настављају породичну спортску причу. Оснивају тенис клуб Петар Мишић и раде као тренери.

Клуб је изузетно поносан што сваке године, у сарадњи са Тениским савезом Војводине и Тениским савезом ветерана Војводине, организује Меморијални турнир “Петар Мишић”. Дводневни Меморијал одржава се у знак сећања на познатог тенисера бивше СФРЈ, спортског радника и тениског тренера. Јуниорски шампион велике Југославије у дублу са Миленком Хабеншусом, шездесетих година прошлог века, владао је у конкуренцији чувених Сплићана Николе Пилића и Жељка Франуловића.

„Меморијал Петра Мишића“ има за циљ промоцију тениса као идеалног спорта за све узрасте, и окупља велики број љубитеља белог спорта који кроз рекреацију склапају пословна и лична пријатељства.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *