Marija Mišić, Petar Mišić, Teniski blog Na Svom Terenu, sajt o dečjem tenisu Mali igrači, Memorijal Petra Mišića

НаСвомТерену: Голф vs. Тенис – Спортови милиона

Тридесетак километара до својеврсне оазе – окружене језерима, „травом као тепих“, спортским духом и добром храном. Тако бих описала Голф клуб Центар у Жабљу – општини надомак прелепе Тисе, између Новог Сада и Зрењанина, на самој граници Бачке и Баната.

 

Marija Mišić, Petar Mišić, Teniski blog Na Svom Terenu, sajt o dečjem tenisu Mali igrači, Memorijal Petra Mišića

 

Пре неколико дана сам на позив организатора присуствовала „Жабаљ Опен“ Турниру у голфу. Циљ мог одласка тамо био је да продубим своје знање из овог спорта, играм голф и у лепој атмосфери упознам миље људи који редовно долазе овде на рекреацију.

Детаљније НаСвомТерену: Голф vs. Тенис – Спортови милиона

Посматравши како иду од „рупе до рупе“, мењају штапове, изводе вежбе концентрације, размишљам – добро, људи воле голф, али колику улогу игра воља да упалиш ауто и возиш до Жабља на тренинге, па уколико ти је циљ такмичење, онда скоро па неколико пута недељно „тамо-овамо“?… Нису само материјална средства у питању, већ оно најдрагоценије – време. Зато голф и није за свакога.

 

У необавезном разговору, играчи напомињу да оно није само ударац ка циљу, већ и добро пешачење. Има логике, нарочито што се величина терена мери хектарима (45), те је неопходна и добра кондиција.

 

Marija Mišić, Petar Mišić, Teniski blog Na Svom Terenu, sajt o dečjem tenisu Mali igrači, Memorijal Petra Mišića, Golf klub Centar Žabalj

 

Опрема, техника, облачење

За почетак, Роберта-GCC инструктора, питам да ми појасни значење гомиле штапова које носи по терену. Каже да сваки штап има свој број – нижи број штапа значи и мању удаљеност до рупе у коју гледамо га убацимо

лоптицу. Правило је да максимални број штапова у торби не прелази 14, у супротном добијају се казнени поени.

 

Marija Mišić, Petar Mišić, Teniski blog Na Svom Terenu, sajt o dečjem tenisu Mali igrači, Memorijal Petra Mišića

 

Што се лоптице тиче, њихова унутрашња конструкција је тајна коју чувају произвођачи због невероватне количине потенцијалне енергије.Тежине су око 50 грама и имају између 350 и 500 удубљења која помажу спин и на тај начин генеришу подизање у ваздух. Више удубљења – већи спин.

 

Када смо код спина, сличност са тенисом је очигледна. Ради се о Магнусовој сили ефекта (мало физике) – ако лопта у лету има истовремено транслаторно кретање и обртања око једне своје осе, изазваће се неједнаки аеродинамички услови у равни у којој се врши ротација. На делу лопте који има исти смер обртања са смером ваздушних струја, настаће зона ниског притиска, а истовремено на другом делу лопте која се обрће, сукобљавајући се са струјом ваздуха, ствара се зона високог притиска. Последица тога је настанак аеродинамичне силе која скреће лопту у смеру високог притиска ка ниском. Тако имамо back-spin, top-spin, hook

и slice.

 

Хват у голфу назива се грип, а сама палица има три дела: grip, shaft, head. Опет сличност са тенисом. Што се грипа тиче, Роберт каже да жене имају свој хват (ten finger) ? наравно, лакши је у односу на „мушки“ који подразумева преплитање прстију и зове се interlock, односно vardon.

 

Пре сваког одласка на час или рекреацију требало би проверити кодекс облачења који се мора испоштовати – углавном су у питању мајице са крагном, бермуде, чарапе и специјалне патике које на ђону имају крампоне (од пластике су препоручљивији).

 

Колико кошта час?

Голф клуб често организује тзв. Демо дан, па за сат времена треба издвојити око 1.000 динара. Постоји могућност похађања и Голф академије, али о томе неки други пут.

 

Услови за изградњу терена

И тенис и голф имају доста заједничких црта – специфичну опрему, реквизите, технику. Једно је сигурно а то је да за голф нема импровизације – неопходан је велики терен односно травњак, којих у Србији има мало.

 

Тако нам за голф терен треба следеће:

 

– минимум 40-60 ha за терен од 9 рупа, (80-150 ha за терен од 18 рупа, са пратећим објектима односно викенд насељем);

– благо таласаста конфигурација терена;

– „Енергија рељефа“ -терен у комбинацији са равницама, погодан за пешачење;

– присуство воде; најдужа димензија терена требало би да буде оријентисана Север – Југ (да би се, што је могуће више, избегли слепи ударци према излазећем и залазећем сунцу);

– добро дренирано земљиште;

– присуство високе вегетације, итд.

 

Оно што је ново је да ће према речима челника општине Жабаљ и Туристичке организације баш на овом месту бити изграђено још девет рупа за љубитеље голфа. У том смислу, надам се да ће порасти број рекреативаца који ће викендом долазити на час или два доброг ослобађања калорија и енергије.

 

Marija Mišić, Petar Mišić, Teniski blog Na Svom Terenu, sajt o dečjem tenisu Mali igrači, Memorijal Petra Mišića

 

Суботњи турнир био је интересантан јер су се поред искусних голфера такмичила и деца – рекла бих да неки од њих имају мање од 15 година. Није изненађење, Тајгер Вудс је почео са две године.

 

Рекет или палица? Нека победи здрав живот и спорт као добра навика…

 

Фото: Приватна архива

 

 

Поздрав,

ЈаМарија

 

 

 

Извор:

http://www.tkpetarmisic.com/blogjamarija/

 

 

Teniski trener Marija Mišić, Teniski klub Petar Mišić Novi Sad
Марија Мишић

 

Мој мото: „Буди упоран и издржи, успех је пред вратима. Кад год је тешко имај на уму да без напорног рада на себи нема напретка и размене добре енергије са окружењем“.

 

Марија Мишић је дипломирани професор спорта и физичког васпитања.

Лиценцирани је тениски тренер од стране Тениског савеза Србије.

Прве тениске кораке направила је на теренима новосадске Војводине. Воли рад са децом, нарочито почетницима – девојчицама и дечацима предшколског и школског узраста. Поседује дозволу за рад као и лиценцу за међународни програм Tennis 10’S.

 

 

О ТК Петар Мишић

http://www.tkpetarmisic.com/

 

Љубав према тенису породице Мишић датира од средине прошлог века, када је Петар Мишић (1940-2009) почео да се бави белим спортом. Прво у сингл, па у дубл конкуренцији.

Тренинзи, такмичења, победе и порази део су свакодневне спортске приче. Тако је било и онда.

У пару са Миленком Хабеншусом, Петар је освајао најзначајне турнире тадашње Југославије. Био је председник Тенис клуба Војводина, организатор важних турнира, врховни тениски судија егзибиционих мечева.

Дуго година преносио је своје знање и искуство на младе тенисере. Радио је и као тениски тренер у Немачкој.

Његове ћерке, Александра и Марија, (на слици) настављају породичну спортску причу. Оснивају тенис клуб Петар Мишић и раде као тренери.

Клуб је изузетно поносан што сваке године, у сарадњи са Тениским савезом Војводине и Тениским савезом ветерана Војводине, организује Меморијални турнир “Петар Мишић”. Дводневни Меморијал одржава се у знак сећања на познатог тенисера бивше СФРЈ, спортског радника и тениског тренера. Јуниорски шампион велике Југославије у дублу са Миленком Хабеншусом, шездесетих година прошлог века, владао је у конкуренцији чувених Сплићана Николе Пилића и Жељка Франуловића.

„Меморијал Петра Мишића“ има за циљ промоцију тениса као идеалног спорта за све узрасте, и окупља велики број љубитеља белог спорта који кроз рекреацију склапају пословна и лична пријатељства.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *