Beogradski teniski klub na Tašmajdanu, istorijat srpskog tenisa

Почеци тениса на Ташмајдану

У петак 10. јуна почиње продаја карата за меч четвртфинала Светске групе Дејвис купа између Србије и Велике Британије на реновираном стадиону Ташмајдан у Београду, који ће се играти од 15. до 17. јула.

 

Преносимо врло занимљив текст Чедомира Шошкића о историјату играња тениса на Ташмајдану, из књиге „Тенис без граница, 1922 – 2012.“

Детаљније Почеци тениса на Ташмајдану

 

 

Београдски тенис клуб основан је 1926. године, првенствено иницијативом младих људи, већином студената. У то време у Београду је поред недоступног Дипломатског Тенис Клуба постојао само један тенис клуб – Шумадија. Захваљујући тадашњем председнику Београдске општине Кости Куманудију и потпредседнику др Кости Јовановићу, Београдска општина уступила је клубу потребно земљиште за изградњу игралишта на Ташмајдану. На крају 1927. године БТК је имао пет изванредно лепих игралишта, а сваке године у месецу септембру БТК је на својим игралиштима приређивао међународни тениски турнир за првенство Подунавља и пехар „Политике“. БТК је први пружио руку тениским клубовима из Шапца, Ваљева и Краљева, и помагао им у стварању саветима и личним при мером. На овом игралишту одиграли су се први пут у Београду мечеви  за Дејвис куп, између Шведске и Југославије.

 

Beogradski teniski klub na Tašmajdanu, istorijat srpskog tenisa
Терени БТК у Битољској 26, испод ташмајданске пећине, по завршетку радова на изградњи тениских терена

 

У Београду је у то време постојао само клуб Шумадија. Сви терени после рата били су разорени, али је Вуловић са рекетом марке „Шлезингер“ шампиона Француске брзо нашао пријатеље, такође младе људе који су били избеглице у Француској и који су се упознали са тенисом, пре свих Лазаром и Павлом Станојевићем, синовима историчара Станоја Станојевића. Већ годину дана касније, уз помоћ тече Косте Стојановића, министра финансија у влади Николе Пашића, направљен је тениски терен у дворишту његове велике куће, на углу данашњих улица Македонске и Светогорске. Годину потом Шумадија поново почиње са радом, са теренима на месту данашњег Карађорђевог парка, где се играло све до 1925. године, када урбанисти премештају терене на Калемегдан. Тада четири нераздвојна друга, браћа Станојевић, Бата Вуловић и Сава Грујић оснивају још један тениски клуб, БТК, на Ташмајдану.

 

 

 

Извор:

Чедомир Шошкић

Тенис без граница

1922 – 2012.

90 година историје Тениског савеза Србије

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *