Aleksa Petković, Letnje prvenstvo Srbije do 12 godina, Teniski savez Srbije Beograd

Портрет Алексе Петковића

Алекса Петковић (TK Fair Play, 2006. годиште) је победник ОП Београда, турнира 2. категорије до 14 година, одиграног у ТК Бањица. Честитамо!

 

Детаљније Портрет Алексе Петковића

 

❓ Алекса, када си почео да тренираш тенис и да ли си размишљао или тренирао још неки спорт?

Тенис сам почео да тренирам са 4 године, године 2010. када су српски тенисери освајали све значајне турнире. Први моји тренинзи су били у тениској школи ТК Врачар чије сам терене гледао са прозора своје собе, али већ после 3 месеца су њихови тренери саветовали да се пребацим у клуб у коме са децом раде такмичарски тенис. Тај савет су моји родитељи и послушали, па обзиром да сам наредних 5 година провео у ТА Новака Ђоковића, ове терене и тренере Гилета памтим као моје прве кораке у такмичарском тенису.

Вероватно као и већину дечака, фудбал ме је привлачио док сам био мали, па и чак данас, радо га играм са друговима из школе и краја, углавном ван такмичарске сезоне, али никада нисам отишао ни на један фудбалски тренинг, јер је моја љубав према тенису увек била незамењива.

 

Mali teniser Aleksa Petković, Teniski klub Fair Play Beograd
Алекса са медаљом у TK Privilege 2016. године

 

❓ Можеш ли да нам представиш свој тениски клуб, тренера и другаре са којима најчешће тренираш?

Већ 4 године тренирам у TK Fair Play, чији сам поносaн члан, a који има бројне успешне такмичаре попут Невене Коларевић, Анамарије Ковачевић, Стефановић Теодоре, Томић Радомира. Од преласка у Fair Play па и даље, мој главни тениски тренер је Владимир Каић, тренер пун искуства, а и стрпљења, а често ме тренирају као тренери играчи старији играчи мог тренера. Најчешће спарингујем са другом из клуба Миланом Вулетићем, браћом Стокановић, Опарница Алексом и Симеоном Станковићем, који је један од мојих најбољих другова са којим радом проводим и време ван тениса.

 

Mali teniser Aleksa Petković, Teniski klub Fair Play Beograd
Алекса Петковић током тренинга у TK Fair Play

 

❓ Колико пажње посвећујеш кондицији и ко је твој кондициони тренер?

Због недостатка висине и масе у поређењу са конкуренцијом, трудим се да моја кондиција буде на врхунцу како бих могао да испуним план тренинга и будем конкурентан у сваком мечу. Први кондициони тренер који ми је и усадио оптимално кретање и брзину у игри је био Радоје Полексић, а последњих годину дана кондицију радим са бившим атлетичарем и олимпијцем, тренером многих наших успешних спортиста Александром Поповићем Попом, који ми је и спортски ментор као бивши шампион и државни рекордер. Кондиционе тренинге често радим заједно са Арсенијем Златановићем, српским ATP играчем и некада првим јуниором Србије и петим јуниором у Европи, чији ми савети за приступ тренинзима, игри и спорту уопште пуно значе.

 

Aleksa Petković, Letnje prvenstvo Srbije do 12 godina, Teniski savez Srbije Beograd
Алекса Петковић током загревања

 

❓ Чиме си највише задовољан у својој игри, а шта би променио или поправио?

Најзадовољнији сам својим бекхендом и игром на мрежи, а радим на унапређењу игре из дефанзиве.

 

Mali teniser Aleksa Petković, Teniski klub Fair Play Beograd
Алекса Петрковић са другаром пре неколико година

 

❓ Шта може на турниру да те стварно насмеје, а шта да те наљути или изнервира?

На турниру ме насмеју и радују атрактивни поени, а љути и нервира непрофесионално понашање на мечу играча и публике.

 

Nikola Matović, Aleksa Petković, Ana Jović, Otvoreno prvenstvo Novog Sada za dečake do 12 godina, Teniski klub Meridiana Novi Sad
Трећепласирани Никола Матовић и Алекса Петковић са судијом Аном Јовић

 

❓ Какви су ти планови за зимску сезону? Да ли ћеш учествовати на неким међународним турнирима?

Летња сезона је готова као и годишњи одмор од тренинга и такмичења. До почетка зимске сезоне је план да радим на јачини удараца, тренинзима снаге и издржљивости, како бих могао да се носим са старијим играчима и физички јачима од себе. Међународни турнири су у плану за крај ове године.

 

Aleksandar Žikić, Aleksa Petković, Otvoreno prvenstvo Zaječara za dečake do 12 godina, Teniski klub TAŽ Niš, Teniska akademija Živković Niš
Финалисти Александар Жикић и Алекса Петковић

 

❓ Где видиш себе за десет година?

За десет година се видим као играч који је у Топ 5 на ATP листи и да играм тенис који ће публика волети да гледа.

 

 

❓ И за крај једно тениско питање: како се изводи дроп-шот?

Дроп-шот је ударац који се изводи са доста осећаја, пред сам ударац морате изгледати чврсто као да ћете извести јак ударац, а онда пре него што вам лопта дође на рекет промените хват, покушате да што више упијете енергију лопте, а затим прођете телом кроз лопту-ударац.

 

2 мишљења на „Портрет Алексе Петковића“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 мишљења на „Портрет Алексе Петковића“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *