Nemanja Stokanović, Petar Ćertić, Otvoreno prvenstvo Beograda za dečake do 14 godina, Teniski klub Privilege Beograd

Портрет Немање Стокановића

Немања Стокановић (ТК Црвена звезда, 2005. годиште) је освојио ОП Београда 2. категорије до 14 година у ТК Privilege, a у истом клубу је играо у финалу турнира до 14 година у јуну. Честитамо!

 

Детаљније Портрет Немање Стокановића

 

❓ Немања, када си почео да тренираш тенис и да ли си тада размишљао о још неком спорту?

Прво хвала вам на честиткама и на посвећеном времену.

Тенис сам почео да тренирам заједно са братом Новаком са 8 година (пре 6 година). Открили смо случајно, на мору да смо талентовани за овај спорт јер је било слободних терена у хотелу, а ми смо ко и сва друга деца желели све да пробамо. Тог лета родила се љубав према тенису.

Кажу да сам много талентован и за кошарку (најстарији брат Никола је веома успешан кошаркаш). Имам осећај за простор, меку руку и к’о од шале погађам тројке, али тенис је победио.

 

 

❓ Твој брат близанац Новак је такође успешан мали тенисер; има ли ривалства међу браћом Стокановић? Рачунате ли колики је међусобни скор? 😉

Ми смо браћа близанци, повезани смо јако и заједно пролазимо кроз све што нам тенис доноси, срећни смо и поносни један на другог кад побеђујемо и освајамо трофеје. Али… искрено, он ми је најтежи ривал на терену. Много се добро познајемо. Спаринге некад добијам ја, некад он, а у званичним мечевима Новак води 2:0 (додуше то је било на 12-ици, на турнирима до 14 година нисмо се још састајали, на Новакову срећу 🙂 )

 

Mali teniser Nemanja Stokanović, Novak Stokanović, TK Crvena zvezda
Близанци Немања и Новак Стокановић некад и сад

 

❓ Можеш ли да нам представиш свог тренера, тениски клуб и другаре са којима тренираш?

Тениски клуб Црвена звезда је мој омиљени клуб. Иначе навијам за Црвену звезду у свим спортовима. Тренер Оливер Николић је тренер уз кога сам начинио прве тениске кораке и до данашњег дана смо заједно на тренинзима. Од ове године и Звездини тренери Ђука и Марко са Новаком и са мном тренирају и спремају нас за Екипно државно првенство у септембру, од којег јако пуно очекујемо као тим. Другари са тениса, са којима проводим тренинге и напорно вежбам, су Александар Поповић, Матија и Лука Прелевић, Андреј Марковић, Антоније Богдановић, Марко Марчетић, Никола Вујчић, а са клупских екипних тренинга су Јован Матовић, Андреј Петровић, Пап Андреј, Тодор Вукомановић, Андрија Загорац и Милан Цветковић. Сви су јако талентовани тенисери и моји добри другови и ван терена.

 

 

❓ Колико пажње посвећујеш тренинзима кондиције и ко је твој кондициони тренер?

Сви су у чуду како могу и по три, четири сата да играм мечеве а да немам посебне кондиционе тренинге, а ја кажем шта би тек било да их имам? Шалим се мало, али мислим да ме то очекује у будућности и да ћу кондиционим тренинзима посветити посебну пажњу већ на јесен.

 

 

❓ Шта добар тенисер треба да има у себи?

Осим талента, за тенис је јако важна спортска интелигенција, концентрација и храброст. Тенис је игра надмудривања са ривалима, где често победи срце и хладна глава а не физичка снага. Тако је у узрасту до 14 година, верујем да је тако и код професионалних тенисера. У такмичарском смислу, вера у себе и жеља за победом су такође јако важни фактори.

 

 

❓ Да ли волиш дубл и са којим познатим тенисером би волео да играш дубл?

Не волим превише дубл, јер сам мало „на своју руку“ и волим да све зависи од мене. Наговарају ме стално да са братом Новаком почнем да тренирам и играм мечеве у дублу, али ми то вешто избегавамо, па иако су нас у поцетку звали „браћа Брајан“, за сада смо сконцентрисани на сингл.

Ако бих био у прилици да бирам, наравно да бих са Новаком Ђоковићем, као најбољим светским тенисером, волео да играм дубл. Уживао бих сигурно.

 

 

❓ Како усклађујеш обавезе у школи, тренинге и турнире? Имаш ли неки хоби?

Идем у јаку и квалитетну београдску Основну школу „Иван Горан Ковачић“ и ево до 8. разреда успевам да успешно одговорим свим обавезама. Одличан сам ђак – 5.0 – као и тенисер, све што пропустим због турнира, надокнадим и наставници ми дају контролне и писмене задатке са максимално седам дана закашњења, нема протекције, али ја то и не очекујем.

Хоби ми је музика, јер сам из музичке породице и осим слушања музике имам и пар својих композиција којима често волим да развеселим браћу, другаре и породицу.

 

 

❓ Какву музику слушаш? Наведи нам неколико песама са своје омиљене плејлисте.

Углавном слушам страну поп музику, актуелне хитове. Play radio ми је омиљена радио-станица и често је слушам непосредно пред важне мечеве. Рецимо актуелна песма за мене је тренутно Darkside од Alena Walkera, као и од Ed Sheerana-Perfect.

 

 

❓ Да ли си спреман за почетак школске године 🙂 ? Који школски предмет највише волиш?

Нажалост распуст се ближи крају, али спреман сам. Омиљени предмети су ми физика и математика, некоме је то можда тешко, али те науке наспрам тениских мечева од по три сата су за мене релаксација.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *