Put do savršenstva, Miomir Kecmanović, Novak Đoković, Dejan Vukojičić

Пут до савршенства

Дејан Вукојичић

 

Млади тенисери који теже да достигну савршенство у тенису и постану професионални играчи захтевају да имају припремљен дугорочни план развоја.

 

Заправо, уколико желите достићи савршенство, у свакој професији потребно је да имате дугорочни план развоја. За достизање савршенства потребно је 10.000 сати рада. Подразумева се да само провести 10.000 сати не значи само по себи успех. Ово време мора бити квалитетно проведено у раду. Са јасно осмишљеним планом рада кроз различите фазе развоја од најмлађих дана играча до сениорских дана, савршенство је могуће достигнути.

 

У тексту познатог српског тениског тренера Дејана Вукојичића дате су смернице у развојном путу играча, кроз који треба играч да прође у каријери. Текст представља кратки водич за родитеље и децу како изгледа развојни пут играча до професионалног тениса.

Детаљније Пут до савршенства

 

Квалитетно тренирање по себи подразумева подстицање мозга. У основи већина играча вежба усредсређујући се на нешто што могу да изведу без напора. Управо и ту се и налази разлика између квалитетног тренирања и тренирања. Квалитетно тренирање подразумева значајне, специфичне и дуготрајне напоре да се уради нешто што се добро не зна или уопште не зна. Истраживања и из других области живота су показала да радећи то што не знате постајете експерт каквим желите да будете. Циљ тренинга јесте да се развије спортистин ум и тело, да  спортиста себе помери преко граница сопствених капацитета. Да се спортиста ангажује у остварењу задатака са толико воље да одлази са тренинга буквално као другачија особа.

 

 

 

Постоји неколико фаза развоја кроз који играчи треба да прођу на свом развојном путу:

 

  • 4 – 5. године стварање љубави према спорту
  • 6 – 7. године стварање љубави према тенису
  • 8 – 10. године стварање посвећености према тенису
  • 11 – 14. године формирање основе тениске игре
  • 15 – 17. године формирање индивидуалног стила играња
  • 17+ година одлука о животној каријери

 

 

Стварање љубави према спорту

Тенис као спорт у основи је физичка активност. Изазов на почетку тренирања јесте да деца заволе физичку активност. Да физичка активност постане незаобилазни део њиховог живота и постану зависни од ње. Јер као такви спремни су да одговоре највишим физичким изазовима у тенису. Дете које воли физичку активност врло радо ће пружити свој максимум како на тренингу тако и на такмичењу. У овој фази деца не морају бити укључена у тенис, али у спорт и физичке активности да. Овде укљученост родитеља у неки од спортова може доста допринети у стварању љубави према физичкој активности код деце.

 

 

 

Стварање љубави према тенису

У раним годинама деца пробају многе спортове тражећи се у њима. Задатак у овој фази развоја јесте да деца препознају тенис као „свој“ спорт. Код деце треба изазвати жељу да играју тенис да заволе тенис у његовом основном облику, као спорт пун изазова. Изаћи поново на терен. Интересантан податак Међународне тениске федерације (ITF) констатује да чак 88 % играчица у Top 100 на WTA је почело да игра тенис пре своје 8. године.

 

Sajt o dečjem tenisu Mali igrači, dečji tenis, kids tennis
Слика: @tennisshkola инстаграм

 

Стварање посвећености према тенису

Посвећеност показују кроз свакодневно преведено време на тениском терену. Да пролазе кроз организовани програм у којем савладавају основу тениса. Савладавају основу физичке активности, технике и тактике тениса, уче како се тренира, уче о историји тениса, такмичењима. Тенис постаје нераздвојни део њиховог живота и себе виде само у тенису.

 

Tenis, kiša

 

Формирање основе тениске игре

Ово је врло осетљива фаза развоја у којој значајно може да се утиче на позитиван развој спортисте и његово достизање савршенства. Фаза у којој играча треба да савлада основне техничке елементе поштујући основне биомеханичке принципе. Да развије и савлада основне тактичке ситуације које ће препознати на терену и извести их на адекватан начин. Такође изградња тела, као и развој основних физичких и моторичких вештина. Тенис је физичка активност и као такав мора се доста времена посветити спортисти у развоју ових вештина. Процес развоја треба и даље да буде општи, још не специфичан. Развој менталне снаге кроз коју спортиста ствара и креира жељу за такмичењем, учи се основним менталним такмичарским вештинама – развој такмичарског духа. Ова фаза се због свега наведеног зове и фаза развоја базичних вештина.

 

 

Формирање индивидуалног стила играња

Обично долази до грешака у формирању индивидуалног стила. Често се са децом у раном узрасту, далеко пре навршене 15. године, уче индивидуалним стилом играња. Додајући и томе копирање стилова формираних играча, заправо дозволи се играчу да у тренингу прескочи базичан развој, који је много значајнији и можда најзначајнији у развоју играча (период од 6. до 14. године).  Циљ ове фазе јесте да на основу стеченог разумевања игре као и генетски наслеђених фактора играч развија лични стил играња, који му доноси максималне успехе на такмичењима.

 

 

Одлука о животној каријери

Ово је период развоја играча у којем сви играчи који се одлуче за професионално бављење тенисом имају за циља брз и прогресиван улазак у Top 100 играча на ATP и WTA ранг-листи. И заправо ово је фаза у којој играч треба да достигне врхунац свог играња тениса.  По истраживањима ITF-а у женском тенису, просечан ранг играчица које су биле у Top 100, после прве три године играња на туру од првог појављивања на листи јесте 146. место на WTA листи.

 

Mentalni trening - način da prevaziđete kritične trenutke, Petrašin Matijević

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *