Erik Babolat, Dejan Cekić, Toni Nadal, brend menadžer Babolat Srbija

Разговор о спонзорству са Дејаном Цекићем, званичним Баболат скаутером за југоисточну Европу

Због великог интересовања родитеља малих тенисера у вези са склапањем спонзорских уговора, разговарали смо са Дејаном Цекићем, јединим званичним тениским скаутером у Србији.

Он је бивши тенисер који годинама ради као скаутер француске компаније Баболат за регион југоисточне Европе и као бренд менаџер Баболат Србија. Нашим читаоцима пружамо могућност да господину Цекићу поставе питања о свему што их занима, слањем мејла на нашу адресу redakcija@maliigraci.rs, а он ће одговорити на најзанимљивија и најважнија питања.

 

На слици изнад: Дејан (у средини) са Ериком Баболатом (власником компаније Баболат) и Тонијем Надалом, и са још двојицом Баболат скаута

  Детаљније Разговор о спонзорству са Дејаном Цекићем, званичним Баболат скаутером за југоисточну Европу

❓ Шта је спортски скаут?

Нека једноставна дефиниција спортског скаута гласи да је то човек који помаже тиму, тј. компанији у проналажењу најбољих спортиста на свету, који ће најбоље репрезентовати компанију за коју ће играти.

Тениски скаут мора да има изузетно добар осећај за процењивање тренутног талента играча и  који су максимални домети његове игре и будућих успеха.

 

 

❓ Како изгледа посао тениског скаута?

Тениски скаут проводи доста времена на путу на изабраним турнирима.

Скаут треба да прати форму најбољих играча и њихово напредовање на разним турнирима и тренинзима.

Играчима који су у његовом тиму помаже на разне начине, од сервисирања и избора опреме којом ће тенисер бити задовољан и која ће му омогућити најбољу игру, саветима око избора правих турнира, тениским саветима, подршком приликом потписивања спонзорског уговора, помоћи око добијања вајлд карти за улазак у главни турнир (када играч нема довољно добар ранг), побољшања играчевог имиџа, подршке у вези са новчаним клаузулама и бонусима, до слања играча у најбоље тениске академије. Када је то неопходно, подршка се пружа и на турнирским мечевима када тренер није присутан итд.

 

Наравно, ту се не завршава посао скаута: он одржава добре и пријатељске односе са играчима и њиховим тимовима (тренерима, родитељима, клубовима).

Данас се пуно информација, као и такмичарски резултати могу пратити на нету, али је на крају најбитнији људски фактор процене.

 

 

❓ Да ли ти радиш сам или је то, ипак, тимски посао?

Па све зависи, на неке тениске турнире путујем сам у име Баболат компаније, а на најјаче турнирима некад долазимо сви.

Свако од нас има своја задужења и свој регион, у оквиру којег прати играче и помаже им.

Када потписујемо интернационалне уговоре често се међусобно договарамо, размењујемо информације и разне анализе, а поготово када су у питању интернационални уговори са новчаним клаузулама.

 

❓ Који је твој scouting регион?

Југоисточна Европа.

 

 

❓ Како ти изгледа распоред турнира?

Сваке године је другачији. Углавном волим да идем на турнире Tennis Europe до 12, 14 и 16 година, као и ITF до 18.

Ту су и најјачи турнири у Европи: до 12 у Ореју, Француска и до 14 година у Тарбсу, такође у Француској. После тих турнира добијамо најреалнију слику најбољих играча и онога што ће се дешавати у будућности.

На тим турнирима су играчи углавном слободни за потписивање уговора и све је некако, по мом мишљену, интересантније. У старијем узрасту сви добри играчи већ имају уговоре и све се своди на то ко понуди више.

 

Dejan Cekić, brend menadžer Babolat Srbija, Roland Garros
Дејан на свом омиљеном турниру, Ролан Гаросу

 

❓ Који су износи новчаних клаузула?

То је пословна тајна и играчима, као и родитељима, није дозвољено да причају о томе.

Али, уколико играч до 12 година има врхунске међународне резултате, верујем да наше новчане клаузуле могу да покрију већ око 40% укупних тениских трошкова, док то са 15 и 16 година иде и до 100%.

Али, нажалост, ту привилегију има јако мали број играча.

 

 

❓ Од ког узраста дајете новчане клаузуле?

Имао сам једну ситуацију да сам играчици која је освојила међународни турнир до 10 година понудио новчану клаузулу; имали су финансијских потешкоћа, а девојчица ме је одушевила; озбиљност и приступ тенису имала је као професионалац, пред сваки меч се загревала са слушалицама на глави, озбиљност у мечу била је на највишем нивоу, а након сваког добијеног меча, мада понекад није изгубила ниједан гем, видео сам је у даљини како озбиљно ради вежбе истезања.

Данас је једна од највећих светских јуниорских потенцијала.

Међутим, много чешће крећемо са новчаним клаузулама од 13. и 14. године.

 

 

❓ Да ли сарађујеш са осталим тениским агентским компанијама?

Наравно, то је саставни део посла. Данас све више младих играча потписује уговоре са агентским фирмама. Тада се „игра“ мења драстично јер сви преговори, као и договори око висине новчаних клаузула тада почињу и завршавају се са агентима, који преговарају у име играча.

 

 

❓ Да ли некад саветујеш агентске компаније и менаџере твојим играчима?

Да будем искрен, има пуно агената који се појављују на турнирима.

Њихове „слатке речи“, обећања и савети некад могу играче да одведу у тоталну пропаст.

Не волим агенте који се много мешају у тениске програме играча.

Имао сам и ситуације где су агенти моје новчане клаузуле нереално приказивали играчима, тј. умањивали су износе како би себи повећавали провизије.

У сваком случају, мојим играчима, ако је неопходно и ако они то желе, могу да организујем сарадњу и то само са провереним компанијама, које улажу у младе играче већ дуги низ година.

 

 

❓ Да ли сарађујеш са тениским академијама?

Наравно, у играче који имају остварен бољи ранг на међународним ранг-листама улажемо и на тај начин, тако што им финансирамо тренирање у најбољим светским академијама.

Најбоље светске академије су данас јако скупе, некада је немогуће да родитељи сами финансирају те трошкове.

 

 

❓ Да ли мислиш да су академије неопходне за успех?

Успех је тамо где се напорно и квалитетно тренира и где постоји велико узајамно поштовање и поверење између играча – тренера – родитеља, а то може да буде у академији, клубу, на једном терену…

Када пошаљем неког такмичара у академију на недељу до две дана, више је то са циљем да такмичар доживи другачији спаринг, другачији приступ тренингу… Понекад атмосфера у којој је тенис 24 сата главна тема може да буде јако корисна.

 

 

❓ Кључ и тајне успеха скаута, методологија рада…

Сваки скаут има свој начин и методе рада.

Ми у Babolat Scouting Timu имамо нека глобална правила и тих договора се придржавамо сви, док у неким пословима scoutinga имамо слободу да радимо како мислимо да треба, према свом осећају.

Сваки скаут има своју представу о добром играчу, и своју индивидуалну прогнозу да ли ће неко успети или не.

Често имамо различита мишљења око појединих играча када их процењујемо и прогнозирамо им будућност.

Ту мислим да нема неких великих тајни, али мој метод рада се првенствено базира на добром избору турнира и доброј процени родитеља, а не само на процени играча. Када видим велику СИНЕРГИЈУ тренер (тениски и кондициони) – играч – родитељи, квалитетан тениски програм и рад са мало приче а више трчања, добар кондициони програм, менталну стабилност – нпр. када играч губи, тада посматрам његово понашање и како се враћа у меч и подиже ниво игре… то су све делићи једне комплетне слике играча.

Међутим, на крају свих добрих анализа нема гаранције за непогрешиву процену, јер данас најбољи јуниор на свету не мора да значи да ће и сутра бити најбољи играч на свету.

С друге стране, најбоље рангирани јуниор не мора да значи бољи имиџ и маркетинг за бренд од 5. играча на листи.

 

 

❓ Да ли саветујете родитељима млађих играча да се тениски тренинг базира више на квалитету или квантитету?

То је питање на које сви имају своје мишљење. Знам пуно родитеља који су ми често говорили да са мањим фондом рада чувају дете од повреда, а ти клинци су касније једноставно нестали.

С друге стране, знам пуно играча који су престали са тенисом због повреда које су настале услед претераног и погрешног тренирања.

Када одем на најјаче јуниорске турнире и видим колико тенис напредује и како најбољи јуниори играју данас, колико је снага и физичка спрема играча постала један од најважнијих фактора тениског успеха, све више верујем да је за светски успех данас потребно да се тренира пуно и близу границе повреде. Та граница повреде не сме да се пређе, ту до изражаја долази квалитет тренера и његовог познавања граница, односно, могућности његовог играча.

Уколико тренирате испод просека, такви су вам и резултати.

 

 

❓ Да ли је важнији код младог играча таленат или труд?

Ту опет сви имају своје мишљење: моје је да таленат некада може да постане заблуда, и да о њему треба што мање говорити пред младим такмичарима, да се не би превише ослањали на њега.

 

 

❓ Које резултате и спонзорисане такмичаре би издвојио?

Не бих да издвајам моје играче, сви су ми подједнако драги, али могу да вам набројим најбоље резултате мојих играча, ту су титуле на јуниорским гренд слемовима, титуле на Orange Bowl-у до 12 година и до 18 година, као и титуле на најјачим Tennis Europe турнирима.

 

 

❓ Који савет бисте дали нашим клинцима и родитељима који прате овај сајт?

Тенис је напредовао, тенис је поскупео и све је више препрека до циља, тј. до успеха.

Клинцима саветујем да буду упорни, да се после пораза брзо подигну, а после победа да не славе дуго, да тренирају више од свих и да буду спремни на велика одрицања.

Родитељима саветујем да буду реални и добро процене своје дете, јер нису сви створени да буду најбољи, као и да покушају да сачине најбољи тим око свој детета, јер на крају тенис је индивидуални спорт али су успеси резултат тимског рада.

 

 

❓ Колико се приликом склапања спонзорских уговора узимају у обзир психичке и физичке промене кроз које деца пролазе у периоду пубертета?

 Сва деца као и деца спортисти пролазе кроз психичке и физичке промене у периоду пубертета.

Скаутирање и скаутинг прогнозе наравно узимају у обзир када неки играч касније крене са растом и касније сазрева, и да ће због тога имати више потешкоћа на турнирима, док са друге стране играчи који су увелико ушли у период пубертета или већ прошли кроз њега, наравно имају предност у том случају, имају јачу лопту, брже се крећу на терену, играју бржи тенис.

 

 

Овом приликом компанија Баболат Србија најављује да је у плану одржавање викенд-конкурса за Баболат спонзорске уговоре, на који ће позвати све играче одређених годишта да дођу на пробу и тестирање са Баболатовим тренерима; најбољи играчи имаће шансу до добију спонзорске уговоре. Више детаља моћи ћете да прочитате у наредним данима на Малим играчима.

 

2 мишљења на „Разговор о спонзорству са Дејаном Цекићем, званичним Баболат скаутером за југоисточну Европу“

  1. Браво за текст и захваљујем се г. Дејану на сарадњи. Апсолутно, све што је речено је тачно.
    Ја пратим свог унука 7 година(сада му је 12) и лично смо доживели(он, ја и родитељи) све оно што г.Дејан каже.
    Једва чекам да се појави и Викенд-конкурс, како бисмо проверили евентуалну могућност сарадње са Баболатом. Хвала.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 мишљења на „Разговор о спонзорству са Дејаном Цекићем, званичним Баболат скаутером за југоисточну Европу“

  1. Браво за текст и захваљујем се г. Дејану на сарадњи. Апсолутно, све што је речено је тачно.
    Ја пратим свог унука 7 година(сада му је 12) и лично смо доживели(он, ја и родитељи) све оно што г.Дејан каже.
    Једва чекам да се појави и Викенд-конкурс, како бисмо проверили евентуалну могућност сарадње са Баболатом. Хвала.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *