Shui Wang, Đorđe, Merdžijević, Aleksandar Stevanović, Miroslav Kocić, Miss ZhongQui, DSM Tennis Academy, teniseri iz Kine na kampu u Srbiji

Разговор о тениској Кини са Шуијем Вангом и Ђорђем Мерџијевићем [видео]

Тениски тренер из Србије Ђорђе Мерџијевић 1. августa оснива нову тениску академију у Кини, у 23-милионском граду Шенџену (у његовом центру, прецизније) – DSM Tennis Academy, заједно са господином Шуијем Вангом, пословним човеком из Кине, аматерским тенисером и заљубљеником у тенис. Ђорђе има само 22 године, али је за само 9 месеци проведених у Кини успео да оствари много тога: осим оснивања академије, стекао је много нових полазника, пријатеља, и упознао своју девојку, Кинескињу Miss ZhongQui. У томе му је помогао и отац Саша (назив DSM зато потиче од његовог имена и презимена и имена оца – Ђорђе Саша Мерџијевић). Пре 7 дана Ђорђе и господин Ванг довели су у Србији групу кинеских тенисера на камп у београдском ТК Олимп.

 

Искористили смо ту прилику да разговарамо са њима о тениској Кини, о могућностима сарадње између кинеских и српских тренера, тенисера, академија, и наравно о плановима њихове DSM Tennis Academy. Разговор је вођен у београдском хотелу Парк код Славије, којем захваљујемо на љубазности!

 

Детаљније Разговор о тениској Кини са Шуијем Вангом и Ђорђем Мерџијевићем [видео]

 

Од господина Шуија Ванга сазнали смо да у Кини око милион и по људи игра тенис, а да је регистрованих тенисера око 500.000. Кинеска тениска федерација и локални тениски савези организују много турнира, као професионалних тако и аматерских. Занимљиво да су аматерски турнири врло масовни (на једном турниру буде од 300 до 500 учесника), и да је наградни фонд на њима изненађујуће велики (наградни фонд једне серије од 9 аматерских турнира био је 100.000 долара!?!).

Тениска федерација Кине на више начина помаже талентованим јуниорима, обезбеђујући им тренера и терене за тренирање, као и стипендије. Међутим, многе приватне компаније много брже реагују од националног савеза, и убризгајавају велике количине новца у тениски бизнис, у спонзорисање успешних јуниора (сазнали смо да је само једна компанија прошле године уложила око 80 милиона евра у тенис).

Господин Ванг рекао нам је да ће приоритет DSM Tennis Academy бити мушки тенис, а циљ им је да доведу играча из Кине у Top 100. Наравно, и развој јуниора ће бити међу главним циљевима академије. Господин Ванг је сигуран да ће сарадња са Ђорђем бити успешна, и истакао је да веома цени историју, културу и гостопримљивост српског народа.

 

Shui Wang, Đorđe, Merdžijević, Nenad Bukarica, DSM Tennis Academy, teniseri iz Kine na kampu u Srbiji
Иза кулиса – снимање у току…

 

Тениски тренер Ђорђе Мерџијевић нам је рекао да Кина има потенцијала и талената, али да им недостају добри тренери. Зато је одлучио да доведе добре тренере из Србије, као и добре играче – недавно је успешни 18-годишњи српски тенисер Александар Стевановић потписао 5-годишњи уговор са DSM академијом, он ће отпутовати у Кину и спаринговати са кинеским тенисерима. Идеја је да српски тренери и тенисери помогну кинеским тенисерима да достигну висок професионални ниво. Господин Мерџијевић жели да допринесе да се сагради српски бренд у Кини, да се Кинезима покаже шта српски тренери и тенисери имају, а што може да помогне кинеским тенисерима.

 

Академија је направила DSM тениски камп у Београду, на Олимпу, на који су довели 15-ак Кинеза, да упознају Србију, а план је и да српске играче одведе у Кину, да би се кроз 5-10 година саградила „српска веза“ у Кини.

 

Замолили смо Ђорђа Мерџијевића да упореди такмичарски ниво наше и кинеске деце. Каже да је то тешко упоредиво, и навео је један пример: када дете у Кини победи на турниру црвеног нивоа, оно добије око 500 евра, тако да се они боре као лавови да освоје 1. место. „Кинези им од почетка дају до знања да је тенис такав спорт где си сам на терену, и мораш сам да се бориш.“

Ђорђе Мерџијевић је истакао да кад играш добро, кад имаш добру технику, у Кини је много лакше наћи спонзора него у Србији, јер многе младе компаније траже клинце, спортисте које могу да спонзоришу.

На крају смо га упитали колико је тешко Србину да се навикне на Кину. Испричао нам је да је потребно минимално три месеца да се човек навикне на климу, на загађен ваздух, на храну. За тело је то мало теже, али касније се човек навикне. Кинези су гостопримљиви и захвални за сарадњу, поштују све договоре.

 

Shui Wang, Đorđe, Merdžijević, Aleksandar Stevanović, Miroslav Kocić, Miss ZhongQui, DSM Tennis Academy, teniseri iz Kine na kampu u Srbiji
Кинески тенисери у посети ТК Sol 022 у Шиду

 

Желимо пуно успеха Ђорђу и господину Вангу са новоосновановом DSM Академијом, као и у мисији повезивања кинеског и српског тениса!

 

Разговор је водио уредник сајта Ненад Букарица.

 

Shui Wang, Đorđe, Merdžijević, Aleksandar Stevanović, Miroslav Kocić, Nenad Bukarica, DSM Tennis Academy, teniseri iz Kine na kampu u Srbiji
Ненад Букарица, Александар Стевановић, Шуи Ванг, Ђорђе Мерџијевић и Мирослав Коцић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *