Featured Video Play Icon

Разговор са Дејаном Којићем, главним координатором за програм Tennis’10s у Тениском савезу Београда

У петак 15. септембра 2017. године у Тениској академији Типсаревић-Ушће у Београду разговарали смо са Дејаном Којићем, главним координатором за програм Tennis’10s у Тениском савезу Београда и сарадником за за програм Tennis’10s у Тениском савезу Србије, тренером у Тениској академији Типсаревић и оцем тенисерке Нике.

 

С обзиром да је Дејан Којић активан у оба тениска савеза која смо поменули у уводу и да ради у приватној тениској академији, а истовремено је и родитељ тенисера, замолили смо га да нам изнесе своје виђење тренутног стања у српском дечјем и јуниорском тенису.

Детаљније Разговор са Дејаном Којићем, главним координатором за програм Tennis’10s у Тениском савезу Београда

Господин Којић рекао је да је сада у тенису регистровано готово упола мање деце него у време тениског бума, 2007-2008-2009. године. Тада је он радио у ТК Ас на Бежанијској коси, и у многим београдским клубовима су постојале листе  чекања за упис у школу тениса. Тренутно је финансијска ситуација у Србији лошија него тада, и тек сада се тенис вратио на реално стање у Србији. Дејан Којић сматра да је тенис као спорт ипак конкурентан у погледу цене, за базично бављење тенисом у групи.

Ипак, он сматра да је основни проблем зашто нема више деце, што се тенис деци на почетку представља као такмичење, а не као игра. „Не можете ви са 6 година да будете шампион нечега, то је велика грешка. Дете са 6, 7, 8, 9 година, треба да долази на тренинг срећно, да се забавља, да се игра, да се дружи са својим другарима, и да се развијају праве вредности, породица…“

 

„Ја сам као родитељ дошао до следећег закључка, а то би био неки мој основни савет родитељима: пустите децу да живе свој живот, да се баве тенисом, да иду у школу, али немојте да живите живот те деце. Родитељи дођу на турнир, и један другог пита: ‘Кад играш?’ То је по мени јако опасна ствар – не игра родитељ, него игра Марија против Јелене.“

 

Господин Којић каже да ће реално мали број деце успети у тенису, и да се поред тениса треба окренути школи. Енди Мареј је тек са 10 и по година да озбиљно тренира; до тада је био растерећен, јер је његова мајка знала ово о чему ми причамо.

 

Господин Којић потрудиће се да допринесе да Тениски савез Београда представи најмлађим Београђанима тенис као лепу игру, а то је почетком септембра учињено на јавном тениском часу „Играј и осети победу“ испред ТЦ Ушће. Тениски савез Београда имаће штанд и два мини-терена на Дечјем сајму, од 6. до 8. октобра 2017. године, у Хали 3 Београдског сајма. Београдски клубови ће ту моћи да презентују свој програм, и акценат ћемо ставити на игру. Претходних година је на Дечјем сајму било по око 30.000 посетилаца.

 

Manifestacija Igraj i oseti pobedu, Teniski savez Beograda, Miomir Kecmanović, Šoping centar Ušće

 

Програм Tennis’10s је успорио ствар и помоћу мекших лоптица ставио акценат на технику. Све је прилагођено деци. То је најбоља ствар коју је ITF урадио, и тренери који се обуче за тај програм, моћи ће да раде у читавом свету. Тениски савез Србије је поделио опрему за овај програм клубовима који имају тренере са D лиценцом, а прошле године је и Тениски савез Београда поделио београдским клубовима доста опреме за тај програм. У тим клубовима се искључиво ради са реквизитима за програм Tennis’10s. Ту је безбедност деце на високом нивоу. Те мекше лоптице омогућавају деце да већ на 5-6. часу тениса играју, пребацују лоптицу преко мреже.

 

У другом делу разговора причали смо о ситуацији у београдским клубовима, којих има 52. Дејан Којић каже да већина клубова послује по принципу „rent-a-court“, издају своје терене рекреативцима, тренерима, за спаринге, нема програма нити система. Господин Којић је апеловао на клубове да направе неку своју концепцију, и сугерисао своје мишљење да основни сегмент сваког клуба треба да буде школа тениса, јер ће више зарадити на дуже стазе ако имају децу у школи тениса. Проблем је и што све више клубова у Београду зими не диже балон. После чувеног бума 2008-2009. многи су мислили да ће то трајати вечно, изграђено је много терена, а сада се многи клубови издају, продају… Тениски савез Београда послао је свим клубовима приручник са једноставним објашњењем како да започну рад у школи тениса, на првих 10-15 тренинга, и то само треба применити.

 

Manifestacija Igraj i oseti pobedu, Teniski savez Beograda, Miomir Kecmanović, Šoping centar Ušće
Заједничка фотографија са Миомиром Кецмановићем

 

Господин Којић најавио је да ће Тениски савез Београда наставити са бесплатним тениским камповима за најбоље београдске такмичаре и ове јесени, што је започето прошлог пролећа. О томе ћемо опширније разговарати са тренером Иваном Петковићем, задуженим за те кампове у оквиру ТСБ-а.

Мали играчи извештаваће и убудуће о активностима Тениског савеза Београда на промоцији дечјег тениса, почевши од Дечјег сајма почетком октобра. Дејан Којић се захвалио нашем сајту што се бавимо дечјим тенисом и што су нам мали играчи у центру пажње. 🙂

 

Разговор је водио уредник сајта Ненад Букарица

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *