Doktor energetske medicina Igor Četojević, Saveti roditeljima dece sportista

Савети dr Игора Четојевића родитељима малих тенисера (Спортски журнал)

Доктор енергетске медицине Игор Четојевић, који се прославио тиме што је 2010. и 2011. године одлучујуће допринео да Новак Ђоковић постане и остане најбољи тенисер света, дао је интервју за суботњи број Магазина „Спортског журнала“, из којег преносимо делове намењене родитељима малих спортиста, а нарочито малих тенисера.

 

 

– Почетни успех не значи ништа, то је само једна илузија за почетак – упозорава Четојевић. Много треба степеника да се пређе да би неко био успешан у спорту, али много је важније да једног дана буду успешни као људи, да буду срећни, здрави, насмејани, весели, јер има људи који су успешни, а несрећни.

Детаљније Савети dr Игора Четојевића родитељима малих тенисера (Спортски журнал)

 

❓ Како се то постиже?

– Радом. Морамо да будемо свесни шта се дешава. Игра мора да буде и ван терена. Гледам неке клинце, пратим их. Имају велику пресију. Јака струја, а слаби играчи. То пуца временом. Дође до ограничења, не може да се испрати свакодневно оптерећење. Да ли психолошко, емотивно или физичко. Видите клинце, мало, мало па лепе фластере по рукама и ногама. То није само последица физичког рада, него и исхране, емоције, тензије, начина живота. Све се то манифестује кроз те фластере. Само ако све препознамо на време, ако се бавимо децом на време, пре свега да буду стабилни као особе, онда тај таленат за спорт може да се накалеми, као шлаг на торту.

 

… Долазе код мене родитељи који терају децу да играју тенис због њих, а не због саме деце. Родитељи своје болесне амбиције покушавају да преко деце преносе, а деца нису свесна шта то треба да ураде. Онда дође до засићења, пуцају породичне релације, стварају се несрећни људи. Мало клинаца успе. Хиљаде људи, а можда један успе. Шта са осталима који нису успели. И они имају своје прохтеве, жеље и могућности. А да буду у глави здрави, много је важно.

 

Doktor energetske medicina Igor Četojević, Saveti roditeljima dece sportista, Sportski žurnal
Магазин „Спортског журнала“ за 9. јул 2016.

 

 

❓ Значи, деца бирају, а не родитељи?

– Нормално. Морају да схвате док су млади да је то само игра. Деца се оптерећују авионима, камионима, јер се таква слика ствара и у медијима. Све се гледа кроз новац. Нико не спомиње шта је то дете на том турниру научило, видело. Да ли је отишло у неку туристичку агенцију да научи нешто о тој земљи у којој су били. А не само да проводе време у хотелима и на теренима. То је робија. У свом мозгу морају да имају материјал који није само од тачке „А“ до тачке „Б“. Постоји много већи избор задовољства и ужитка. Значи био сам у Паризу, шта сам видео у Паризу? Био сам у Лондону, шта сам видео у Лондону?

 

❓ Шта је за децу још битно?

Стабилност, а њу добијате у породици. Али здраву подршку. Не она, као: „Најбољи си, ти си цар, краљ, развали га“. Значи, деци треба дати љубав, подршку, усмерити их, дати им здраво окружење. Мењати лоше навике. Као кад ми родитељи доводе децу, а они једу нутеле, плазме и слично…

 

❓ Колико је важна исхрана?

– Изузетно много. Основна грешка је што деца нису свесна хране. Већином док једу, играју игрице на компјутеру, телефону, гледају ТВ. Самим тим једу под стресом, у трку, као птице. Уместо да смире мозак који мора да добије импулс хране, и визуелно, и кроз мирис, и кроз укус, текстуру, и онда региструје храну и почне да шаље импулсе према стомаку, желуцу, цревима. И та храна се калеми…

 

❓ Шта треба избегавати?

Када видим нутелу, сникерсе и слично, одмах се најежим. Људи гледају рекламе и мисле да је то енергија… Исто важи и за Кока колу и сличне напитке, који су прави отров за стомак, али деца одрастају на томе и то је велика грешка. Нико не рекламира шаргарепу или јабуке. Треба појести слатко понекад, али не сваки дан. Ми сваког правимо гозбу, сваки дан је нова година, а то је погрешно. Једном недељно слаткиш је добар, али не сваки дан.

 

❓ На шта још треба обратити пажњу?

Деца треба да знају да су добитници тиме што су већ на турниру. Треба да буду свесни да су од милиона деце баш они на овом турниру, а за друге је то неоствариво. Тако су већ победници. Онда лакше тренирају, јер нису под ирационалним притиском.

 

❓ Шта бисте још истакли?

– Начин живота и окружење су јако битни. Рецимо, деца спавају са телефоном под јастуком и очекујемо да буде добар сан. Имамо радијацију телефона која шиба све време…

 

❓ Где телефон треба да буде током сна?

Угашен скроз и најмање три метра од нас. Сви електрични апарати, компјутери, телефони, пуњачи, све то што даље од нас.

 

 

 

 

Извор:

Спортски журнал

 

Сајт dr Игора Четојевића

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *