Marija Mišić, Teniski blog Na Svom Terenu, sajt o dečjem tenisu Mali igrači, Memorijal Petra Mišića, Sport i tehnologija, 5 novih načina vežbanja

Спорт и технологија – 5 нових начина вежбања

Последњих година, сведоци смо неприкосновене примене информационих технологија у спорту. Брз темпо живота, брзо доношење одлука, брз стрес и брзо вежбање – то је отприлике формула функционисања времена у којем живимо. Изложеност великој количини информација из окружења постала је свакодневица. Неретко чујем „боли ме глава од толиких информација“.

Слажем се, и постављам питање, имаш ли избор? Сви га имамо, али страх од непознатог често блокира промену (углавном набоље). У једном од претходних текстова писала сам о томе.

Истински заљубљеници у спорт и људи свесни важности одржавања тела здравим, бег од ужурбаног живота налазе у времену посвећеном спорту и рекреацији. С тим у вези, познат је осећај задовољства након бављења физичким активностима.

Ендорфин и сератонин, популарно названи „хормони задовољства“, односно неуротрансмитери заслужни су за то.

Паметни телефони полако али сигурно постали су човекови партнери и током рекреације. Уз адекватну апликацију, стигли су до позиције виртуелног асистента. Произвођачи спортских справа и реквизита, све више користе благодети нових технологија у спорту.

У наставку текста представљам нове методе тренинга у којима улогу имају и информационе технологије.

Детаљније Спорт и технологија – 5 нових начина вежбања

 

Water Walker&Spa
Water Walker&Spa

 

Water Walker&Spa – мој лични фаворит јер волим водено окружење. У питању је трака за трчање у воденој капсули. Уз благу масажу с предње стране и воду која смањује оптерећење зглобова изврсна је справа и за све оне који се оправљају од повреда. Трчање, високи и ниски скип само су неке од вежби које можемо радити на Water Walker-u.

 

 

Climbstation – Волите пењање а замара вас релативно кратка деоница? Решење је у станици за пењање која функционише по принципу тежине тела вежбача и ритму преноса енергије на траку. Чак 10 различитих програма и могућност да партнера или пријатеља укључите у акцију, сасвим су солидни разлози да кренете на рекреацију. А када справа промени нагиб, делује као изазов.

 

 

Примећујем да све више играоница у Новом Саду има мини подлогу за спортско пењање. Зашто је то важно? Имајући у виду да је пењање облик основног људског кретања, оно представља базичну активност сваког човека. Еволутивно, оно нам је у генима. Одличан избор за децу у развоју. Поред тениских терена Index, где држимо часове тениса, можете пробати овај вид рекреације.

 

Cubi – Једном речју, справа за понети. Јача четвороглави мишић бута, тзв. квадрицепс феморис, погодна је док седите на послу, код куће. Вежбате и држите састанак, мени то баш одлично звучи.

 

 

Pilates Wheel – за љубитеље пилатеса и мање више статичких вежби. Мирнији темпо рекреације, за јутро или вече.

 

 

Stealth-Game Your Core! – Уз обавезно ношење телефона, велико ДА. За почетак, неопходно је инсталирати апликацију, поставити справу испред тела и из упора предњег на рукама почети акцију.

 

Stealth-Game Your Core!
Stealth-Game Your Core!

 

Циљ је да покретима тела, које је у овом случају џојстик, ухватите „тачку“ на дисплеју. Справа је корисна из више разлога. Веома важна предност Stelt-a јесте ангажовање великих група мишића-горњих и доњих екстремитета и абдомена. Можете вежбати где год пожелите, важно је да је постављен на чврсту и равну подлогу. Када имате циљ, што у овом случају представља хватање тачке, време брже пролази и мање сте фокусирани на саму вежбу. Тело ради а мисли су заузете.

 

 

Засигурно ће списак нових справа и реквизита из године у годину бити све дужи, а  изнедриће и неки нови спорт.

Јер, све је на дохват руке само треба додати оно најважније а то је унутрашњи инпут односно воља за физичком активношћу како би прича могла имати смисла.

 

IT i sportske aktivnosti

 

Уз помоћ савремених технологија, већ и у тенису за релативно кратко време можемо пратити параметре јачине ударца и дужине уз помоћ сензора и геџета и добити статистику – на телефону.

 

 

О томе већ наредне недеље.

 

 

Поздрав,

ЈаМарија

 

 

 

Извор:

http://www.tkpetarmisic.com/blogjamarija/

 

 

Teniski trener Marija Mišić, Teniski klub Petar Mišić Novi Sad
Марија Мишић

 

Мој мото: „Буди упоран и издржи, успех је пред вратима. Кад год је тешко имај на уму да без напорног рада на себи нема напретка и размене добре енергије са окружењем“.

 

Марија Мишић је дипломирани професор спорта и физичког васпитања.

Лиценцирани је тениски тренер од стране Тениског савеза Србије.

Прве тениске кораке направила је на теренима новосадске Војводине. Воли рад са децом, нарочито почетницима – девојчицама и дечацима предшколског и школског узраста. Поседује дозволу за рад као и лиценцу за међународни програм Tennis 10’S.

 

 

О ТК Петар Мишић

http://www.tkpetarmisic.com/

 

Љубав према тенису породице Мишић датира од средине прошлог века, када је Петар Мишић (1940-2009) почео да се бави белим спортом. Прво у сингл, па у дубл конкуренцији.

Тренинзи, такмичења, победе и порази део су свакодневне спортске приче. Тако је било и онда.

У пару са Миленком Хабеншусом, Петар је освајао најзначајне турнире тадашње Југославије. Био је председник Тенис клуба Војводина, организатор важних турнира, врховни тениски судија егзибиционих мечева.

Дуго година преносио је своје знање и искуство на младе тенисере. Радио је и као тениски тренер у Немачкој.

Његове ћерке, Александра и Марија, (на слици) настављају породичну спортску причу. Оснивају тенис клуб Петар Мишић и раде као тренери.

Клуб је изузетно поносан што сваке године, у сарадњи са Тениским савезом Војводине и Тениским савезом ветерана Војводине, организује Меморијални турнир “Петар Мишић”. Дводневни Меморијал одржава се у знак сећања на познатог тенисера бивше СФРЈ, спортског радника и тениског тренера. Јуниорски шампион велике Југославије у дублу са Миленком Хабеншусом, шездесетих година прошлог века, владао је у конкуренцији чувених Сплићана Николе Пилића и Жељка Франуловића.

„Меморијал Петра Мишића“ има за циљ промоцију тениса као идеалног спорта за све узрасте, и окупља велики број љубитеља белог спорта који кроз рекреацију склапају пословна и лична пријатељства.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *