Сумирање резултата репрезентативних селекција млађих категорија на екипним европским такмичењима у 2015. години

Завршена је такмичарска сезона на екипним европским такмичењима за 2015. годину, па је време за сумирање резултата наших репрезентативних селекција, с обзиром да смо читаве године пратили њихове наступе на најважнијим турнирима у оквиру организације Tennis Europe.

 

Konstantin Kirovski, Marko Miladinović, Boris Butulija, Ladislav Demeter, European Summer Cups 2015 U16, Monopoli Italy, Tennis Europe Junior Tour
Константин Кировски, Марко Миладиновић, Борис Бутулија и селектор Ладислав Деметер

Детаљније Сумирање резултата репрезентативних селекција млађих категорија на екипним европским такмичењима у 2015. години

 

Погледајмо хронолошким редом како су наше девојчице и дечаци прошли на такмичењима која смо пратили од краја јануара:

 

 

Tennis Europe Winter Cups by HEAD, квалификације, Турска, 12 година, 30. јануар – 1. фебруар

 

Састави: Ива Дивац, Андреа Мрвић и Ана Вилчек, капитен Бранислава Ивановић; Хамад Међедовић, Стефан Поповић и Оливер Сабо Рац, капитен Дејан Вукојичић.

 

Девојчице су освојиле 4. место, изгубивши од Турске 3-0 у борби за 3. место, док су дечаци били шести, јер су у финалу утешног турнира изгубили од Бугарске 1-2.

 

 

Tennis Europe Winter Cups by HEAD, квалификације, Чешка и Турска, 14 година, 6-8. фебруар

 

Састави: Олга Даниловић, Анђела Скробоња и Михаела Ђаковић, капитен Ана Цветковић; Михаило Поповић, Немања Субановић, Кристиан Јухас, капитен Иван Гажо.

 

Обе селекције су освојиле 4. место. У мечу за 3. место дечаци су изгубили од Турске 1-2, а девојчице од Румуније 0-2.

 

European Summer Cups, квалификације, девојчице и дечаци до 14 година, 28-30. јун

 

Код девојчица су Србију представљале Олга Даниловић, Анђела Скробоња и Емилија Којчић, а капитен је Ана Цветковић. Репрезентација Србије је у борби за треће место изгубила од Израела 0-3.

 

У конкуренцији дечака за Србију су наступили Михаило Поповић, Виктор Јовић и Кристиан Јухас, а капитен је Александар Јеринкић. Дечаци су освојили 6. место, пошто су у финалу утешног турнира изгубили од Мађарске 1-2.

 

 

Tennis Europe Nations Challenge by HEAD, квалификације, девојчице и дечаци до 12 година, Румунија, јул

 

На финални турнир су се код дечака пласирале репрезентације Немачке и Француске, а код девојчица Украјине и Шпаније. Наши дечаци заузели су шесто, а девојчице 7. место у квалификацијама.

 

Састави: Андреа Мрвић, Наталија Сенић и Ана Вилчек, капитен Бранислава Јанковић; Хамад Међедовић, Оливер Сабо Рац и Стефан Поповић, капитен Вељко Барјактаровић.

 

 

European Summer Cups, квалификације, девојчице и дечаци до 16 година, јул

 

Састави: Кристина Милетић, Христина Ђокић и Тијана Спасојевић, капитен Слободан Ранковић; Марко Миладиновић, Константин Кировски и Борис Бутулија, капитен Ладислав Деметер.

 

Дечаци су освојили 3. место и за длаку изгубили у полуфиналу од Украјинe 1-2, а девојчице су биле четврте, изгубивши од Португала 1-2.

 

Појединачно првенство Европе за девојчице и дечаке до 14 година, Плзењ, Чешка, јул

 

Србију су представљали Олга Даниловић, Анђела Скробоња, Михаило Поповић и Кристиан Јухас. Једино је Михаило дошао до 4. кола, а Олга Даниловић је у 3. колу изгубила од касније победнице Пољакиње Иге Свјатек.

 

 

 

Желели смо да упоредимо те резултате са резултатима које су наше репрезентативне селекције млађих категорија постизале претходне три године, и то на основу коначних табела из билтена организације Tennis Europe. Ево како они по годиштима изгледају:

 

 

Девојчице и дечаци до 12 година, 2012-2015. година

 

Rezultati srpskih tenisera u mlađim kategorijama, dečji tenis u Srbiji

 

Девојчице и дечаци до 14 година, 2012-2015. година

 

Rezultati srpskih tenisera u mlađim kategorijama, dečji tenis u Srbiji

 

Девојчице и дечаци до 16 година, 2012-2015. година

 

Rezultati srpskih tenisera u mlađim kategorijama, dečji tenis u Srbiji

 

Девојчице и дечаци до 18 година, 2012-2015. година

 

Rezultati srpskih tenisera u mlađim kategorijama, dečji tenis u Srbiji

 

 

Коначни поредак нација у свим конкуренцијама, према билтену Tennis Europe, 2012-2014. година:

 

Rezultati srpskih tenisera u mlađim kategorijama, dečji tenis u Srbiji

 

 

Исти извор искористили смо да упоредимо завршне појединачне ранг-листе до 14 и 16 година (Tennis Europe не прави ранг-листу до 12 година), да бисмо видели како се из године у годину наши такмичари котирају на европским лествицама:

 

 

Девојчице до 14 година, појединачна ранг-листа, 2012-2015. година

 

Rezultati srpskih tenisera u mlađim kategorijama, dečji tenis u Srbiji

 

 

Дечаци до 14 година, појединачна ранг-листа, 2012-2015. година

 

Rezultati srpskih tenisera u mlađim kategorijama, dečji tenis u Srbiji

 

 

Девојчице до 16 година, појединачна ранг-листа, 2012-2015. година

 

Rezultati srpskih tenisera u mlađim kategorijama, dečji tenis u Srbiji

 

 

Дечаци до 16 година, појединачна ранг-листа, 2012-2015. година

 

Rezultati srpskih tenisera u mlađim kategorijama, dečji tenis u Srbiji

 

 

Пре него што изложимо наше мишљење о учинку наших такмичара, морамо се оградити и рећи да не улазимо ни у какву стручну расправу, јер наравно да су одговарајући органи Тениског савеза Србије једини овлашћени да се тиме баве.

 

Ми смо медиј који већ готово две године прати збивања у дечјем тенису у Србији, истовремено родитељи и навијачи, и само желимо да допринесемо да резултати наше деце буду што бољи, и да деце која се баве тенисом у Србији буде што више. Знамо и да ново руководство ТСС-а предузима мере на унапређењу и проширењу тениске базе у Србији, и сматрамо да су овакви текстови допринос објективном сагледавању стања, као и могућности да оно буде боље.

 

У поређењу са претходне три године, ове године наше селекције од 12 до 18 година нису ушле ни у једно финале европских екипних такмичења, што је свакако незадовољавајуће. У неколико случајева заиста је мало недостајало, повреда главног играча пред одлучујући меч и слично, али исход је такав. И претходних година није било превише успеха наших селекција у млађим категоријама, али све је то наравно и последица и објективних околности – наша земља је мала, са у просеку старим становништвом, економске прилике у њој су тешке, и кад се све то упореди са великим и економски моћним државама – ти резултати већ изгледају сасвим другачије.

 

Сматрамо да има један сегмент где се од најмлађих тенисера до сениора може направити велики помак – дубл! Верујемо да ту можемо освојити доста кључних бодова, а Tennis Europe и иначе високо цени резултате у дублу и у појединачној конкуренцији, па деца свакако не би била оштећена ако би се већи нагласак ставио на игру у паровима и на екипна такмичења у Србији.

 

Постоји и главни „кривац“ што нам резултати наших младих тенисера у овој и у претходним годинама не изгледају импресивно – то је Новак Ђоковић! Наравно, и остали наши врхунски тенисери, али Новак је толико подигао лествицу, да ће следећих сто година у поређењу с његовим, резултати огромне већине одличне деце изгледати више него просечни.

 

Али, осим што је главни „кривац“, Новак може бити и главни покретач новог узлета српског тениса у млађим категоријама, али само ако сви учесници у процесу стварања играча објективно сагледају ситуацију. Тешко да ће се у следећих неколико деценија у Србији појавити „нови Новак“. Теоријски је могуће, али то би већ био изазов за математичаре који се баве теоријом вероватноће. Али, НОВАК КАО ПРИМЕР ДА ЈЕ МНОГО ТОГА МОГУЋЕ ако се довољно ради и жели, представља капитал тениске Србије који није довољно искоришћен!

 

Верујемо да је уз добру организацију и уз реално сагледавање могућности то могуће, а ми ћемо се и даље трудити да пратимо развој неког новог Виктора, Јелене, Бојане, Јанка, Ненада, Новака, Филипа, Ане и Александре…, и да ту децу стално подсећамо да је важно да постану прави спортисти, попут њих!

 

Ненад Букарица

уредник сајта

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *