Featured Video Play Icon

Тактика у тенису – кључ до победе

Ник Болитијери је изјавио:

„Можете да имате најбољу и најлепшу технику на свету, али ако не разумете тактику и одабир удараца, нећете побеђивати често.“

Како чешће побеђивати без великог мењања технике удараца?

Кључ успеха је постати бољи играч, играч који паметно размишља на терену – који препознаје, анализира и користи своје прилике у мечу. То значи надјачати свог противника у сваком погледу, натерати га да игра вашу игру.

 

Детаљније Тактика у тенису – кључ до победе

 

Дрилови би требало да буду саставни део тренинга. Патерни или шаблони су ситуације из мечева које играчи у току самог меча препознају и одрађују на начин на који су и увежбали током тренажног процеса. Играчи би требало да буду научени како да изводе своју играчку стратегију, односно да максимално користе добре стране своје игре, а избегавају лоше. У исто време треба гурати противника у позиције које му не одговарају, што више минимизирајући његову снагу и користећи његове слабости. Циљ би требало да буде да се игра тако мудро да противник на крају победи самог себе, јер око 85% поена у тенису чине грешке. Наравно из тога следи да је само 15% освојених поена резултат неодбрањивог ударца. Још једна од тајни тениса је, дакле, да противника нападнете тако да мора да посегне за неким ризичним ударцем.

Како би план игре био успешан, потребно је да схватате шта се дешава у мечу – са вашом игром, игром вашег противника и са узајамним деловањем те две игре. Већина играча обично не зна и није свесна шта ко коме ради у току меча. Они једноставно не посматрају и не анализирају оно што се дешава на терену.

Противника треба посматрати као браву за коју постоји одговарајући кључ. Без кључа тешко ју је отворити, док са кључем ствари постају много једноставније. Прави кључ се проналази помним размишљањем о игри, односно схватањем шта ко коме ради у мечу.

Оно што ми на Procoachu првенствено радимо са играчима јесте да их упознајемо са њиховом игром, навикама и реакцијама. Најуспешнији играчи су играчи свесни својих слабости, будући да они тачно знају шта могу, а шта не могу. Ми из наших играча извлачимо максимум, постепено поправљајући слабости. Прво што свако од играча код нас добије јесу инструкције како дрилови функционишу и како се поени изграђују.

Кроз следећи цртеж показаћемо зоне на тениском терену. Осим овога, треба свакако знати где је и средина терена – јер бројни играчи мисле да је средина на терену једна тачка, а у ствари она је променљива – затим како се покрива терен, где је средина терена кад се изађе на мрежу, итд.

 

Taktika u tenisu, Procoach Tennis Center, Procoach Beograd, Teniski centar Procoach

 

Колико пута вам се догодило да имате чисту прилику да освојите поен, а погрешите? За сваку зону на терену важе одређена правила која у великој мери олакшавају одабир ударца и тактику. Свака зона отвара многе могућности али је скопчана и са бројним ризицима у које се не треба упуштати. Играчима на Procoachu све зоне детаљно су анализиране и објашњене.

Као најважније, играче Procoacha учимо следеће:

  1. Како препознати седам скривених предност поена и шта урадити када се они појаве?
  2. 6 разлога зашто никада не би требало да сервирате први;
  3. Како играти са различитим типовима играча?
  4. Како задржати и повећати вођство?
  5. Како се носити са психозама у мечу?

 

Страхиња Јовановић и Вељко Раденковић – тренери у Procoach Tennis Center

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *