Milan Vučković, Dejan Vuković, Ladislav Demeter, Kristian Juhas, Vanja Vidanović, Anđela Skrobonja, Filip Stipić, Oliver Sabo Rac, Petar Bašić Palković, Miloš Vuković, Mila Mejić, Teniski klub Spartak Subotica

Тенис, Суботица, Спартак

Тениски клуб Спартак из Суботице je проглашен за најбољи клуб у Војводини у 2017. години, а свакако је и један од најбољих тениских клубова у Србији. У четвртак 28. јуна 2018. године смо посетили клуб који се налази у Дудовој шуми, прелепом парку у Суботици, да бисмо открили у чему је „тајна успеха“ Спартака.

 

Репортажа о ТК Спартак настала је у оквиру сарадње са Тениским савезом Војводине. Захваљујемо Војвођанском тениском савезу на сарадњи и подршци!

 

Тенис се у Суботици игра више од 100 година, а тенис клуб Спартак под овим именом постоји дуже од 60 година. У том периоду тенисери Спартака су освојили преко осамдесет екипних и појединачних шампионата државе. Сениорска екипа је била првак Југославије 1964. и 1976. године, а тенисери Спартака су више пута на државним првенствима освајали вицешампионске титуле. Две титуле екипног првака има женска екипа сениорки 1980. и 1985. године. Мушка јуниорска екипа освајала је првенство државе четири пута, а јуниорке чак једанаест пута, и то узастопно.

 

Детаљније Тенис, Суботица, Спартак

 

Тениски комплекс у Дудовој шуми обухвата 14 тениских терена (10 са шљаком (између осталог и прву халу са шљакастим тереном у Југославији), у зимској сезони 3 терена са тепихом, покривена балоном; 7 терена је под рефлекторима), клупску зграду као и пријатан кафић са баштом. У ТК Спартак тренутно тренира близу 200 деце, а од тога се њих четрдесетак такмичарски бави тенисом.

 

Teniski klub Spartak Subotica, Dudova šuma
Прелепи тениски комплекс ТК Спартак у суботичкој Дудовој шуми

 

Тог четвртка преподне у току је био тренинг на више терена. Полазници школе тениса радили су са тренером Габором Клонком, такмичари до 14 година са тренером Веселином Ракочевићем, а јуниори Спартака са главним тренером Ладиславом Деметером.

 

 

Председник Тениског клуба Спартак и члан Управног одбора Тениског савеза Србије Милан Вучковић укратко нас је упознао са богатом историјом клуба, и рекао је садашња управа клуба наставила да ради онако како се радило раније у клубу, за разлику од многих других клубова који су нажалост постали друштва рекреативаца. Господин Вучковић је констатовао да тенис као спорт није искористио да се направи тениски центар (као што су атлетичари искористили успехе Иване Шпановић). ТК Спартак најбољој деци је омогућио да тренирају бесплатно, и зими и лети, а остали такмичари тренирају по врло повољним ценама (годишње плаћају између 2.500 и 4.000 динара!).

 

Milan Vučković, Dejan Vuković, Teniski klub Spartak Subotica
Председник ТК Спартак Милан Вучковић и генерални секретар Спортског савеза Суботице Дејан Вуковић додељују ранчеве такмичарима ТК Спартак

 

Што се тиче овогодишњих резултата такмичара ТК Спартак, Милан Вучковић није задовољан, али да су тенисери углавном у улазном годишту и да у другом половини ове и у следећој години очекује више успеха. ТК Спартак по традицији пред крај сваке школске године обиђе прве разреде основних школа и направи презентацију тениса и клуба, и ко год жели дође на месец дана бесплатног тренирања током распуста. У просеку сваке године дође 100-200 деце, а од тог броја 20-30% остане у тренажном процесу. Зато ТК Спартак тренутно има око 40 такмичара, а укупно у клубу тренира близу 200 деце.

 

Milan Vučković, Dejan Vuković, Veselin Rakočević, Teniski klub Spartak Subotica
Такмичари ТК Спартак са председником клуба Миланом Вучковићем, тренером Веселином Ракочевићем и са генералним секретаром Спортског савеза Суботице Дејаном Вуковићем

 

ТК Спартак има изврсну сарадњу са Спортским савезом града Суботице, а тога јутра такмичари клуба добили су на поклон по један ранац за спортску опрему са логотипом ове организације, који ће им добро доћи за тренинге. Генерални секретар Спортског савеза Суботице Дејан Вуковић нам је рекао да ССС има преко 100 клубова чланица, и труди се да сваке године помогне директно деци, па је тако ове године поделио ранчеве за спортску опрему. Господин Вуковић је истакао да Тениски клуб Спартак остварује заиста изузетне резултате и да је то доказ да се у клубу добро ради.

 

Milan Vučković, Dejan Vuković, Teniski klub Spartak Subotica
Полазници школе тениса ТК Спартак са председником клуба Миланом Вучковићем и са генералним секретаром Спортског савеза Суботице Дејаном Вуковићем

 

У паузама тренинга кратко смо поразговарали са сјајним јуниорима суботичког клуба Кристианом Јухасом и Анђелом Скробоњом, а затим са млађим такмичарима Данијелом Даниловић, Матејом Гојковићем, Ањом Вујовић, Луком Илићем и Луком Халасом, као и са њиховим тренерима Ладиславом Деметером и Веселином Ракочевићем.

Најбољи јуниор ТК Спартак Кристиан Јухас нам је рекао да није задовољан својим резултатима на ITF турнирима, али да је имао једно четвртфинале 2. категорије и да се планира да се до краја године пласира међу најбољих 150 на ITF листи и да се припреми за јуниорски Аустралија Опен. На државном првенству до 18 година је морао да преда полуфинални меч Бодину Жарковићу, јер му је прокрварио жуљ на левој нози.

 

Kristian Juhas, Teniski klub Spartak Subotica
Кристиан Јухас

 

Анђела Скробоња није се много такмичила у Србији, али игра ITF турнире; први пут је играла Аустралија Опен, што је било драгоцено искуство за њу. После тога је три месеца тренирала на академији у Немачкој, где је имала прилику да тренира и са Андреом Петковић. Од тада тренира у ТК Спартак са тренером Ладиславом Деметером, а повремено тренира и са тренером из Енглеске. План јој је да уђе у најбољих 100 на ITF листи, а следеће године креће са фјучерс турнирима.

 

Anđela Skrobonja, Teniski klub Spartak Subotica
Анђела Скробоња на форхенду

 

Главни тренер у ТК Спартак Ладислав Деметер сложио се да мишљењем председника клуба да први део сезоне није био превише успешан за такмичаре клуба, али верује да ће у другој половини године резултати бити бољи, и на појединачном и на екипном нивоу.

 

Anđela Skrobonja, Ladislav Demeter, Teniski klub Spartak Subotica
Анђела Скробоња са тренером Ладиславом Деметером

 

Са млађим такмичарима ТК Спартак Данијелом Даниловић, Матејом Гојковићем, Ањом Вујовић, Луком Илићем и са Луком Халасом причали смо о томе с ким тренирају и спарингују у клубу, који су им најбољи резултати ове године и какви су им планови за наставак летње сезоне.

 

Luka Ilić, Anja Vujović, Veselin Rakočević, Teniski klub Spartak Subotica
Лука Илић, Ања Вујовић и тренер Веселин Ракочевић

 

После тога смо разговарали са тренером млађих категорија у клубу, од 10 до 14 година, Веселином Ракочевићем, који нам је рекао да праве резултате такмичара које тренира очекује следеће године, јер су ове године већина њих улазно годиште.

Занимљиво је да је господин Ракочевић преко тениса завршио колеџ на Флориди, а касније се вратио у Србију, што свим такмичарима препоручује у случају да њихови резултати не дозвољавају да се баве професионалним тенисом. До сада је из ТК Спартак око 30 деце отишло у САД на колеџ.

 

Mateja Gojković, Veselin Rakočević, Teniski klub Spartak Subotica
Матеја Гојковић сервира под будним оком тренера Веселина Ракочевића

 

Желимо пуно успеха TK Спартак у наставку летње сезоне, и још пуно деценија уживања у тенису и изванредних резултата тенисера из Дудове шуме!

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *