Featured Video Play Icon

Тениске и остале приче са… Банетом и Дором Вучетић

Серију разговора „Тениске и остале приче са…“ настављамо интервјуом са Браниславом и Дором Вучетић, бившим тенисерима и брачним паром који већ деценијама обележава тениски живот у Србији и у бившој Југославији, оснивачима београдског TK Sa@Ni.

Бранислав Бане Вучетић тенисом се бави од 9. августа 1957. године. Био је репрезентативац бивше Југославије, учесник Галеа и Дејвис купа, савезни капитен свих тениских селекција Југославије (између 1975. и 1990. године), тренер у ТК Црвена звезда и тренер и дугогодишњи директор ТК Партизан. Две године је радио као тренер у Немачкој. Кроз тенис је упознао и своју будућу супругу Дору Алавантић, државну првакињу и репрезентативку Југославије, која је највеће успехе постигла од 1971. до 1976. године.

Дора Алавантић (касније Вучетић) је била првакиња Југославије до 14, 18 и до 21 годину, освојила је јуниорску Балканијаду, трострука је финалисткиња сениорског државног првенства.

У априлу 1991. године Бане и Дора Вучетић основали су свој клуб TK Sa&Ni, који се и данас налази поред хале „Александар Николић“ у Београду, а клуб је добио име по почетним словима имена њихове деце: Саша (ћерка Александра, Саша, успешна јуниорка) и син Никола (познатији као Кића; такође успешан јуниор, тениски судија; Никола је већ дуже време директор TK Sa&Ni). Дора и Бане Вучетић су све време укључени у тениски живот „Санија“, и својим богатим животним, играчким и тренерским искуством помажу свом сину Николи да са успехом руководи клубом.

У понедељак 8. априла смо у кафићу TK Sa&Ni разговарали са Дором и Банетом Вучетићем. На почетку разговора присетили су се некадашњих времена, када новац није имао толику улогу у тенису као данас. Замолили смо их да упореде колико се место тениса у друштву разликовало у поређењу са данашњим друштвом?

 

Детаљније Тениске и остале приче са… Банетом и Дором Вучетић

 

Ево о којим смо све темама разговарали:

9:30 О организацији некадашњих великих југословенских клубова

12:26 Дора Вучетић се присетила времена када је тренирала у Квинсу, чији је члан била, као и колико лоптица су тенисерке ТК Партизан имале на располагању; ова прича илуструје колико је то време било другачије од данашњег

14:40 О улози родитеља у тенису, колико су се раније родитељи мешали у процес тренирања своје деце

15:50 Колико се променила свест родитеља о томе какве све могућности тенис пружа деци

17:15 Колико је некада коштао тениски рекет, и како су се мењале жице

18:10 О рекреативном и о такмичарском тенису

20:38 Бане Вучетић о 3 услова која морају да се испуне да би се дете успешно бавило тенисом

21:26 Дора Вучетић о занимљивом искуству у Немачкој и о њиховој деци код које није постојао ентузијазам да се посвете тенису, да „гризу“; о томе колико је та карактеристика присутна код данашње деце

23:44 Која све врата тенис отвара? (на пример искуства Доре Вучетић са Квинс клубом)

26:45 О томе шта им је све тенис у животу пружио

29:40 О њиховој доброј пријатељици Јелени Генчић, изузетној жени

32:00 О томе колико су Дора и Бане укључени у рад TK Sa&Ni

 

 

Велико нам је задовољство што смо били у прилици да наше читаоце упознамо са животном причом и са ставовима Банета и Доре Вучетић, људи чији читав живот чини тенис, и који и данас на децу која тренирају у „Санију“ преносе своју тениску филозофију, учећи их да постану културне, васпитане и образоване особе, са здравим животним и спортским навикама!

 

Разговор водио уредник сајта Ненад Букарица

 

Branislav Bane Vučetić, Dora Vučetić Alavantić, Nikola Vučetić Kića, Teniski klub Sa&Ni Beograd
Фотографије из богате тениске биографије Доре и Банета Вучетића

 

Branislav Bane Vučetić, Dora Vučetić Alavantić, Nikola Vučetić Kića, Teniski klub Sa&Ni Beograd
Фотографије из богате тениске биографије Доре и Банета Вучетића

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *