Featured Video Play Icon

Тениске и остале приче са… Миланом Кнежевићем

Први саговорник уредника Малих играча Ненада Букарице у новој серији разговора „Тениске и остале приче са…“ је Милан Кнежевић, успешни привредник и тениски радник.

 

Милан Кнежевић је власник текстилне компаније „Модус“, а његова љубав према тенису потиче из Приједора, где је био председник клуба са 95 година дугом традицијом – „ТК др Младен Стојановић“. Године 1992. господин Кнежевић је избегао у Србију и са малом уштеђевином и великом вољом створио успешну компанију, са 250 запослених и бројним продавницама широм земље. Један је од оснивача ТК Ас, клуба из којег су потекли неки од најбољих српских тенисера – Јанко Типсаревић, Ана Ивановић… Његов син се професионално бавио тенисом, а Милан Кнежевић је пријатељ београдског ТК Ђукић, где проводи много времена и својим искуством и саветима помаже директору клуба Петру Ђукићу.

 

Детаљније Тениске и остале приче са… Миланом Кнежевићем

 

Господин Кнежевић нам је испричао како се под његовим руководством радило у Приједору, када је у клубу било 360 деце. Затим се подсетио времена настанка ТК Ас на Бежанијској коси, у СЦ „11. април“ – „нуклеуса српског професионалног тениса“. „ТК Ас је био феномен, за који су биле врло значајне организационе способности Сеада Дервишевића“.

Милан Кнежевић је рекао да је успех наших тенисера искључиво плод њихових напора и напора њихових породица, а не системског процеса. Он сматра да и сад постоји могућност да се смање трошкови родитеља, да деца заједно путују, да иду са једним тренером, да се праве планови барем за осморо најбољих, али господин Кнежевић сматра да Тениски савез то слабо ради.

 

Замолили смо господина Кнежевића да упореди ситуацију у клубовима са ситуацијом у време ТК Ас.

Јако је велики број клубова тренутно у Србији, у Београду поготово. Од 4.600 регистрованих играча, за годину и по дана тај број се скоро преполовио. Просечна плата у Србији је 32.000 динара, а тенис је релативно скуп спорт. По мени би клубови требало сад да ураде то што се на Ђукићу ради: да пруже позитивну руку, снижавајући цене онда кад постоје могућности.

Милан Кнежевић инсистира да се у клубу малом свечаношћу и воћном закуском обележе добри резултати чланова клуба, јер то деци много значи, виде да је њихов труд препознат, а то је истовремено и мотивација за другу децу.

 

Milan Knežević, Petar Đukić, Marko Topo, Teniski klub Đukić Beograd
Милан Кнежевић са директором клуба Петром Ђукићем и са успешним такмичарем клуба Марком Топом

 

О улози родитеља тенисера

 

Можда би најсликовитије било овако описати: родитељи имају функцију као позадина на орнаменту. Орнамент је тај који сија лепотом, сјајем и формом, али то не постоји без позадине. Е позадина је та која не може узети славу орнаменту. Она њега омогућава, али га не условљава. Родитељ треба да буде матрица свеукупних подршки своме детету.

 

„Родитељ треба да примери своје амбиције, да на прстима прати развој детета…“

Милан Кнежевић је ни из чега створио нешто успешно (фирму), па смо га упитали који је по његовом мишљењу прави пут да у тенису поново буде више деце? „Не можемо ми популарисати тенис на 32.000 просечну плату. Клубови су на доњем нивоу прихода. Ако спуштају још ниже цене, биће им угрожен опстанак, а ако повећају цене, још ће се преполовити број деце. По мени је увек решење у средњем прелазном путу: да се ради са већим групама деце, да се смање трошкови, а онда да се пирамидално издвајају најбољи, с тим што у стимулансу тих најбољих морају да учествују и тениски савез, и клубови, и родитељи, и тренери.“ Господин Кнежевић је апеловао на тренере да не посматрају све само кроз новац, да морају имати и љубави, посвећености, романтичарског елемента.

Милан Кнежевић сматра да ће у наредном периоду доћи до затварања великог броја клубова. Ићи ће се на укрупњавање, свега 6-7 клубова. Клубови морају сарађивати, тренери не смеју да бране деци да спарингују са децом из других клубова.

Похвалио је и наше репрезентативце Филипа Крајиновића, Душана Лајовића, као и Дамира Џумхура, који никада не одбију да одиграју пола сата са јуниорима ТК Ђукић, којима то искуство непроцењиво значи.

 

Верујемо да ће родитељима, тениским тренерима и људима из клубова бити корисно да погледају разговор са Миланом Кнежевићем.

 

Damir Džumhur, Teniski klub Đukić Beograd
Дамир Џумхур спарингује са Марком Топом у ТК Ђукић

 

Док смо разговарали са господином Кнежевићем, на терену је репрезентативац Босне и Херцеговине Дамир Џумхур спаринговао са јуниорима Тениског клуба Ђукић, међу којима је био и Марко Топо. Замолили смо Марка да нам каже који су му највећи успеси у претходном периоду, са ким најчешће тренира и спарингује у клубу, и какви су планови за наредни период.

 

Разговор водио уредник сајта Ненад Букарица

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *