Teniski klub Kikinda, TK Kikinda

ТК Кикинда на путу старе славе

У Војводини се тенис игра преко 130 година, и постоји више клубова са врло дугом традицијом, а један од таквих тениских центара је и Кикинда. У Кикинди се тенис игра од 1880. године, а између 1930. и 1938. године постојало је чак 14 тениских терена. ТК Кикинда је поново основан 1971. године на иницијативу професора Мирчета Берара, а крајем седамдесетих година у СЦ „Језеро“ је изграђено 6 тениских терена – 5 са шљакастом и један са тартан подлогом. Такмичари ТК Кикинда постизали су завидне резултате на појединачним и екипним такмичењима, а у клубу је до пре неколико година организован и фјучерс турнир. Нажалост, услед недостатка подршке града турнир је укинут, и дошло је до стагнације активности у клубу. Ново руководство клуба на челу са председником Дејаном Ћирићем и секретаром Драганом Олћаном, у претходних годину и нешто дана успело је да ревитализује клуб и покрене многе активности у њему, уз помоћ Града Кикинде и његовог градоначелника, као и уз подршку Тениског савеза Војводине.

 

Посету ТК Кикинда реализовали смо у оквиру сарадње са Тениским савезом Војводине

Teniski savez Vojvodine logotip, Vojvođanski teniski savez logotip, VTS, TSV

 

 

У среду 24. априла 2019. године је екипа Малих играча у саставу Ненад Букарица (новинар) и Зоран Станић (сниматељ) посетила Кикинду и разговарала са члановима и руководством ТК Кикинда.

 

Детаљније ТК Кикинда на путу старе славе

 

 

Председник клуба Дејан Ћирић рекао је да је кикиндски тенис дуго био подељен, али је ново руководство пре нешто више од годину дана почело да ради, и труди се да омасови клуб. Он је рекао да највећи проблем клуба представљају услови у зимском периоду. Тренутно клуб зими има на располагању само један терен за рад чланова клуба. Клуб очекује да ће ове и следеће године уз подршку и велико разумевање општине Кикинда и градоначелника, успети да коначно добије праву тениску халу са два терена. Клуб планира да током ове године направи идејно решење и уз помоћ града дође до финансија неопходних за изградњу хале током следеће године. Хала би много значила за континуитет рада чланова клуба, што је први услов за озбиљан рад и резултат, и за остварење амбиције да се клуб врати на стазе старих успеха.

Такмичари ТК Кикинда су прошле године у Чачку освојили 3. место на Екипном првенству Србије до 14 година, а председник клуба очекује да ће континуирани рад у клубу у наредним годинама довести до још бољих резултата. У клубу тренутно тренира 61 дете, а регистровано је 33!

 

Uroš Ćirić, Nikola Radišić, Marko Pekarević, Aleksa Borbelj, Ekipno prvenstvo Srbije do 14 godina, finalni turnir, Teniski savez Srbije, Teniski klub Sloboda Čačak
Екипа ТК Кикинда: Никола Радишић, Марко Пекаревић, Урош Ћирић и Алекса Борбељ са својим тренерима

 

Клуб са најмлађим тенисерима ради по програму Tennis 10’s, према препорукама Тениског савеза Србије, за шта је добио потребне реквизите. Такмичари клуба се такмиче на турнирима црвеног, наранџастог и зеленог нивоа, до 12, 14 и 16 година, а председник је најавио да ће клуб ове године на државном првенству имати и сениорску екипу, јер ће бити појачан играчима са колеџа!

Клуб се ослања на рад са најмлађима и жели да има у континуитету образоване тенисере, да би имао базу малих играча, који ће временом постати озбиљни играчи.

Председник клуба је истакао да клуб има подршку града Кикинде и градоначелника, као и Тениског савеза Војводине да покуша да врати стари сјај, а нада се ће заједно са Тениским савезом Србије успети то и да оствари.

Дејан Ћирић је истакао да је његова визија да се тенис не игра само на теренима, него тенис чине и збивања ван терена, где се налазе родитељи, пријатељи, који ту долазе да нађу мир у овом стресном времену, и клуб настоји да буде породично место окупљања, и да деца и родитељи тенис доживе као породични спорт.

 

Teniski klub Kikinda, TK Kikinda
Мали тенисери ТК Кикинда

 

Секретар ТК Кикинда и тениски тренер Драган Олћан представио нам је богату историју клуба. Поменуо је многе играче који су оставили траг у српском тенису, а двојица српских репрезентативаца Ласло Ђере и Пеђа Крстин, који претходних година постижу изванредне резултате на светском нивоу, тренирали су у ТК Кикинда са тренерима кикиндског клуба. Ласло Ђере је из Сенте, а Пеђа Крстин из Мокрина (12 км од Кикинде). За успех Ласла Ђереа заслужан је и кондициони тренер из ТК Кикинда Владимир Зорић.

Драган Олћан описао нам је и како су изгледали дани када је једна од најбољих српских тенисерки у историји Ана Ивановић тренирала у ТК Кикинда, у који је често долазила током распуста. Господин Олћан испричао нам је са коликом пажњом и посвећеношћу је Ана Ивановић слушала његове савете када је имала 9 година, и већ тада се могло видети да ће постићи врхунске резултате. Ана је освојила и ОП Кикинде 2. категорије када је имала 14 година.

Такође, бивши селектор Дејвис куп репрезентације Богдан Обрадовић је играо за ТК Кикинда на сениорском првенству Србије, и често тренирао у клубу. Такође, многи чланови клуба су успешно преко тениса завршили колеџе у Америци, и постали тренери и менаџери у САД.

 

 

Упитали смо мале тенисере ТК Кикинда са ким тренирају, ко су им тренери, који су им најбољи резултати и омиљени тенисери. Причали смо са Вукашином Булајићем, Геновевом Ивић, Леном Терзић, Сташом Терзић, Алексом Борбељом и Леном Ашлер, као и са њиховим тренером Јованком Мимић. Своје утиске о тренинзима у ТК Кикинда изнела је и Катарина Јелушић, девојка родом из Немачке, која од октобра прошле године тренира у кикиндском клубу и ту се припрема за наступе на ITF и фјучерс турнирима.

 

Teniski klub Kikinda, TK Kikinda
❤️❤️❤️

 

Желимо малим тенисерима ТК Кикинда пуно успеха у овој сезони и у наредним годинама, а новом руководству клуба да уз помоћ Града Кикинде, Тениског савеза Војводине и Тениског савеза Србије, оствари амбициозан план ревитализације кикиндског тениса!

 

Захваљујемо сниматељу Зорану Станићу на помоћи у реализацији посете ТК Кикинда

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *