Johan Kriek, Johan Krik

Тренирање младих тенисера: Савети шампиона Јохана Крика – 1. део

Као тинејџер, Јохан Крик је кренуо за својим тренером из Јужне Африке у Аустрију. Пошто му је био потребан новац за путовања и котизације за учешће на турнирима, постао је тренер када му је било 17 година. Након успешне професионалне играчке каријере, Крик се вратио тренерском послу, у којем нагласак ставља на ментални аспект тениса.

Детаљније Тренирање младих тенисера: Савети шампиона Јохана Крика – 1. део

Крик каже да је увек постизао успехе и као играч и као тренер због свог огромног нагона и жеље за победом. Више воли полазнике који имају одличан однос према раду него оне који су невероватно талентовани, али су мање посвећени. Без обзира на грађу играча, ако он вредно тренира, увек постоји начин да се од њега направи конкурентан такмичар. Крик такође разуме да постоји много различитих ствари које утичу на живот младе особе.

 

Он каже да је тренерски посао једним својим делом и посао психолога. Поред времена које проведе на терену са играчем, и поред рада на стратегији и менталним елементима игре, тренер мора да разуме и играчев однос са његовом породицом, вршњацима, ситуацију у школи, и све друго што им се дешава а што утиче на њихов живот.

 

Johan Kriek, Johan Krik
Крик и његова супруга Дага воде Johan Kriek Tennis Academy у граду Шарлоту у Северној Каролини; најбољи ренкинг Јужноафриканца Јохана Крика у каријери било је 7. место

 

Прочитајте Јоханова размишљања о темама везаним за родитеље и тренере младих тенисера:

 

❓ Како да знам да тренер мог детета извлачи оно најбоље из мог сина или ћерке?

Ух, то је једно веома тешко питање. Тенис је спорт који се игра један-на-један, и приступ је крајње индивидуалистички, осим можда код дублова. Немате 15 играча на терену. То је једнодимензионални спорт где се фокусирате само на себе.  Када причате о односу који мора да се успостави између детета и тренера, он је веома важан. Ту је потребан стварно добар тренер, који разуме психологију ове игре. Као што сам рекао супрузи када сам основао ову академију, тренер мора да делује на више нивоа. Нема везе што сам ја био врхунски играч, и што јако добро познајем ову игру, и што добро тренирам друге. Морам да познајем и породичну динамику, окружење из којег дете долази, можда чак и да знам у коју школу иде. Има толико фактора који утичу на то да ли се из вашег детета може „извући“ нешто што ће утицати да дете напредује. Посматрајте га свеобухватно, а не само како удара тениску лоптицу. То је потпуно друга тема. Понекад сарадња са неким родитељима постаје права ноћна мора. Када су деца талентована, или, у неким случајевима, када родитељи мисле да су им деца талентована. То је веома тешка тема, и мислим да је овде најважније успостављање доброг односа, а тренер мора да има и добре квалификације. Нажалост, код нас се даје много акредитација које су сумњиве. Ја сам ван тога. Ја сам елитни тренер и помажем деци од веома раног узраста, покушавајући да их одведем на другачији ниво. Такође радим и са децом која треба да иду на колеџ, и покушавам да их припремим тако да могу да се упишу на бољи колеџ. Заиста је занимљиво то питање које сте ми поставили. Одговор уопште није једноставан и једнодимензионалан.

 

❓ Које су највеће грешке које родитељи праве покушавајући да управљају тениском каријером свога детета?

Аух! То се доста разликује од породице до породице. Оно што изгледа даје најбоље резултате је када су родитељи укључени, али нису укључени у свакодневно тренирање. Они детету пружају подршку, али су на првом месту родитељи, а тренирање детета препуштају неком другом. Сматрам да је то најефикаснији приступ. У сваком случају, родитељи су изузетно важан аспект за успех детета. Ако, на пример, ја као тренер сматрам да дете добро игра на неком турниру, а онда се одједном појаве родитељи и почну да буду ситничави или да критикују одређене елементе у игри детета, онда долази до сукоба. То се често дешава, поготово када су у питању родитељи који познају тенис. Као што изрека каже, мало знања понекад уме да буде помало опасно. У сваком случају, морате да се носите и са родитељима, и то је саставни део онога чиме се ја бавим. Већина родитеља је заиста сјајна. Неки су веома укључени у дететово бављење тенисом, али не тренирају дете, већ су ту да пруже подршку. А неки само довезу децу на тренинг и оду, баш као кад их одвезу у школу.

 

❓ Колико на успех у јуниорским категоријама утиче таленат? Колико однос према тренингу? Колико квалитет тренинга?

Радије бих имао дете које има 50% талента и 100% односа према тренингу, него неког са 50% односа према тренингу и 100% талента. Веома ретко ћете међу јуниорима пронаћи некога као што је Федерер или ови други врхунски тенисери. У ствари, чак је и Федерер био „late bloomer“ (играч који касније „сазрева“, прим. прев.). Виђао сам међу професионалцима играче са огромним недостацима у игри, зато што их нису исправили у ранијем узрасту. Можда једноставно нису имали довољно квалитетан тренинг техничких елемената. Имали су мотив. Слично као што сам га имао и ја. Постати седми играч на свету, освајати Гренд слем турнире, играти на највишем нивоу и побеђивати најбоље играче тог времена, то се није могло остварити без апсолутне жеље и „глади“ да се буде изванредан. То је главни разлог зашто је неки тенисер добар.  Али видите, ако сте високи 168 cm и мислите да ћете моћи да сервирате као Џон Изнер који је висок 208 cm, заборавите на то.  Морате да пронађете друге аспекте у својој игри које ћете побољшати и који ће вам омогућити да парирате момку високом 208 cm. То смо већ виђали, Давид Ферер је добар пример. И то је једна веома интересантна игра у тенису. Ту је реч о невероватно сложеној мрежи ствари које треба да се поклопе да би се створио одличан тенисер. Да ли сам видео огромне таленте који нису остварили успех у тенису? Има их колико хоћете. Све се своди на жељу и „глад“. Зато видимо клинце из других земаља, у последњих 10-15 година из Источне Европе, који су направили огроман помак у тенису, и ухватили корак са Америком и светом. Следећи велики талас ће доћи из Кине, и то ће можда бити највећи талас који сте икада видели. Могуће је да ће доминирати у наредних 10 или 20 година.

 

John Isner, David Ferrer
Кад већ помињемо Изнера и Ферера 🙂

 

 

Наредне недеље прочитајте наставак разговора са Јоханом Криком, у којем ћете пронаћи његове одговоре на питања као што су како да дете буде ментално јаче на терену, како да извуче поуке из пораза, као и када је време да родитељи одустану од амбиција о професионалној каријери свога детета.

 

 

Извор:

Volleycam.com

 

Прочитајте и други део интервјуа Јохана Крика

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *