Tenis na koledžu, regrutovanje tenisera za koledž

Тренирање младих тенисера: Савети шампиона Јохана Крика – 2. део

Доносимо вам други део разговора са Јоханом Криком, у којем ћете наћи одговоре на нека врло занимљива питања.

 

❓ Како да припремим младог тенисера да буде ментално чвршћи на терену?

То је елемент тренинга који највише недостаје у данашњем јуниорском свету тениса, а Америка акутно пати од тога. Пре недељу дана сам написао чланак о томе. Нагласак у мом концепту побеђивања је на процесу, а не на резултатима. Нажалост, америчко друштво у целини пати од овога. То је штетно за нашу децу, а штетно је и за наш спорт. Постали смо друштво у којем се захтева тренутно задовољење. Стога увек тражимо да се одмах постигну одређени резултати, а то нас заправо чини неприпремљеним за реалност како достићи одређени ниво нечега као што је нпр. сервис у тенису. Проблем у јуниорском тенису је што сви јуре поене за ранг-листе, и сви желе да буду примећени на tennisrecruiting.net, и морате да будете примећени од стране разних тренера. Стога је од најранијег узраста све подређено томе да се изгледа као професионалац, али нико не учи како да буде професионалац. То је скоро као да прескочите цео процес учења правилног ударања лоптице. Чак и ако сте веома талентован клинац, ако сте нпр. рангирани међу првих 50 у САД или томе слично, много важније од тога јесте да научите правилно ударање лоптице, јер ћете само тако бити одличан играч и када напуните 16, 17 или 18 година, а то је узраст када „крем“ избија на врх. Нажалост, из разноразних разлога, било да је реч о новцу или о мамутским организацијама које одређују стратешки правац у тенису, то погађа већину нас, и младим тенисерима понекад недостају менталне вештине да би могли да се успешно такмиче. Људе само занимају резултати, а не процес. А процес који се мора проћи да би се постало врхунски тенисер траје много, много година, захтева много напора, и у њему има много успона и падова. Систем је такав да се веома рано траже резултати од младих тенисера, а то дугорочно лоше утиче на неке од њих.

Детаљније Тренирање младих тенисера: Савети шампиона Јохана Крика – 2. део

❓ Како да помогнем свом детету да научи више из својих пораза?

Као конкретан метод за разумевање онога што се догодило, ја инсистирам да играч научи више о својим слабостима. Ако убедљиво изгубите меч, немојте једноставно да се правдате тиме да сте имали лош дан. Много више учите из пораза него из победа. Моји играчи који су тинејџери морају да запишу против кога су играли, које су јаке стране и слабости противника, који је био резултат, и на томе инсистирам. Када идем на турнире да гледам децу како играју, наредне недеље причамо о томе. Понекад причамо у окружењу академије, где свако може да каже нешто. А понекад и причамо насамо, када желите да нагласите одређене ствари. Не желите да осрамотите дете пред свима осталима. Ту има много аспеката.  То је један конкретан напор. Ментална страна тениског тренинга заиста много недостаје. Изгледа као да људи мисле да треба да се проведе шест сати дневно на тениском терену, и да се тако постаје добар играч. Радије бих провео два и по сата дневно на терену и дао све од себе, па онда провео један сат дневно на менталном тренингу, разумевању како да изградим поен, када долазе поени који се играју „под притиском“, и на разумевању како да се такмичим. Ту има много аспеката. Зато је и потребно толико много времена да се постане добар. Није довољно да играч буде само физички спреман, већ мора и да брзо мисли, да разуме како да се такмичи, да буде флексибилан у глави како би разумео говор тела са друге стране мреже, јер неки људи умеју много добро да сакрију када су под притиском. Има толико много ствари којима треба научити клинце. Људи се толико фокусирају на победе и поразе да заправо и не примете многе друге ствари које би требало да примете. Мој посао је да их научим како да размишљају на терену и на које ствари да обрате пажњу.

 

Tenis na koledžu, regrutovanje tenisera za koledž

 

❓ Имате ли неки савет како да моје дете обезбеди себи школарину за колеџ?

Доста младића ми долази и каже да имају шест месеци на располагању, или да узимају годину дана слободно јер желе да раде напорно како би достигли виши ниво. Одлазак на колеџ је много тежи за младиће него за девојке због Члана IX (пропис којим је изједначен број стипендија које колеџи додељују мушким и женским спортистима, прим. прев.). Много више стипендија је доступно девојкама, и велики број девојака из наше академије их је добио. Долази нам много играча, али треба видети каква су правила NCAA (Национална асоцијација за студентски спорт у САД, прим. прев.) о узимању слободног времена, и онда можете да побољшате ниво своје игре за шест месеци. То је један од трендова које примећујемо, долазе нам 16-годишњаци или 17-годишњаци који желе да постану бољи тенисери како би се уписали на колеџ. То је нешто на шта смо фокусирани.

 

Наравно, потребно је направити име да би вас тренери приметили.  Постоје организовани термини (тзв. tennis showcase) за колеџе, када се тренери окупљају и гледају тенисере како играју, постоје ранг-листе, ту је и tennisrecruiting.net, можете да направите своје видео-снимке, и већина оних који покушавају да добију стипендију добро знају како да се чује за њих. Ако дођу на моју академију и кажу да желе да иду на Вандербилт или на UCLA, ја познајем много тренера, и ако их позовем и кажем да обрате пажњу на неког клинца, они обично то и ураде. Доста тренера се обраћа мени и кажу да их обавестим ако имам неког одличног младог играча.  Ако имате тениску академију, по дефиницији сте укључени и у регрутовање играча за колеџ. Има много тренера који иду на велике турнире. Неки колеџ-тренери иду на Вимблдон и гледају јуниоре. Они знају шта траже. То су све бивши професионалци.

 

❓ Када родитељ треба да процени могућности свог детета и „одустане“ од идеје о професионалној каријери?

Мислим да људи из ове бранше знају разлику између детета које ће бити одличан играч и оног чији родитељи желе да он буде одличан играч. То веома брзо постане очигледно. Тешко је једноставно доћи на тениски турнир и видети шта се дешава, јер има толико талентоване деце свуда унаоколо. Ту има много фактора. Потребно је ићи на академије и радити са тренерима који одлично познају ову игру, који знају шта је потребно да би се отишло на колеџ, и који знају да процене децу. Ту су и тennis showcase догађаји на које идете и играте мечеве уз присуство многих тренера, можете да их пронађете на интернету, организују се по целој земљи, морате да одете тамо и покушате да се изборите за себе. Знате како кажу, точак који шкрипи ће бити подмазан. Тако Америка функционише. Свет није савршен, а није ни спорт којим се бавимо. Морате да будете примећени. Морате да радите одређене ствари. Морате да се наметнете. То је у основи свега.

 

Johan Kriek, Johan Krik

Крик и његова супруга Дага воде Johan Kriek Tennis Academy у граду Шарлоту у Северној Каролини

 

 

Извор:

Volleycam.com

 

Прочитајте и први део интервјуа Јохана Крика

 

Једно мишљење на „Тренирање младих тенисера: Савети шампиона Јохана Крика – 2. део“

  1. SJAJAN TEKST KOJI TREBA DA POSLUŽI KAO SMERNICA SVAKOM RODITELJU I TRENERU DETETA KOJE SE BAVI TENISOM….ČVRSTO VERUJEM U SVE GORE NAVEDENO, ŠTO SAVETUJEM I DRUGIM RODITELJIMA, A NAROČITO TRENERIMA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Једно мишљење на „Тренирање младих тенисера: Савети шампиона Јохана Крика – 2. део“

  1. SJAJAN TEKST KOJI TREBA DA POSLUŽI KAO SMERNICA SVAKOM RODITELJU I TRENERU DETETA KOJE SE BAVI TENISOM….ČVRSTO VERUJEM U SVE GORE NAVEDENO, ŠTO SAVETUJEM I DRUGIM RODITELJIMA, A NAROČITO TRENERIMA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *