У фокусу: Председник ITF Дејвид Хагерти

Од избора на функцију председника Међународне тениске федерације (ITF) у септембру 2015. године, Дејвид Хагерти је надгледао бројне промене у руководећем телу овог спорта. Будући да је редован посетилац конференција које организује Tennis Europe, на којима искористи прилику да се састане и размени мишљења са представницима земаља-чланица, сусрели смо се са њим недавно у Русији, где је представио најновије планове за главна тимска ITF такмичења и дао своје виђење неких од изазова са којима се тенис тренутно сусреће.

 

❓ Како видите тренутне односе између ITF-а и његових регионалних асоцијација?

У статуту и актима ITF-а, наведено је да је улога регионалних асоцијација да задовољавају потребе ITF-а, тако да им ITF делегира одређене задатке на које треба да се фокусирају. Тренутно се бавим управо тиме, покушавајући да увидим да ли имамо одговарајућу равнотежу.

У ITF-у имамо 211 земаља чланица, и региони имају кључну улогу у њиховом окупљању, прослеђујући им информације, примењујући различите програме и тако даље. Заиста је сјајно што сам могао да дођем овде на Tennis Europe AGM, видим толико различитих нација на једном месту и разговарам о тренутним питањима која нас све погађају.

Детаљније У фокусу: Председник ITF Дејвид Хагерти

❓ Предложене реформе Дејвис и Фед купа су очигледно тема о којој се тренутно доста говори. Какве су овде биле реакције на те предлоге и како се Вама чини напредак по том питању?

Овде у Сочију, након састанка, пружена је снажна подршка у сусретима један-на-један за предлоге као што су играње на два добијена сета за сингл мечеве, затим да се мечеви играју три дана, да освајач и финалиста такмичења аутоматски добијају домаћинство у првој рунди наредне године и да терени за тренинг буду доступни дан касније, тако да репрезентације не морају да изнајмљују терене на две недеље. Надамо се да би евентуално померање прве недеље Фед купа за април омогућило да се игра на отвореном уместо у дворани, што би довело до смањења трошкова. Што се Фед купа тиче, сви желе да виде 16 екипа у Светској групи – 8 је једноставно премало – па су реакције на тај предлог биле позитивне.

 

❓ Неки од предлога су дочекани раширених руку, али тешко је удовољити свима.  Идеја да се финале игра на унапред одређеном месту је покренула расправе…

Концепт са играњем финала на унапред одређеном месту, то је прилично контроверзно. Неки сматрају да се тиме нарушава традиција, али ја упорно истичем да ITF није правио никакве промене у овим такмичењима већ више од 50 година, никакве значајне промене. Промене су тешке, јер последња ствар коју желите да урадите јесте да убијете драж такмичења, али желимо да ово постане Светско првенство у тенису, а да бисмо то постигли, морамо да променимо формат. Иако је посета у Загребу прошле године била изванредна, Федерација није успела да заради ништа од организовања финала, а то је велика штета. Постоје начини да се заради новац и да се он подели чланицама, које би га уложиле у даљи развој тениса. Дакле, новац је, наравно, важан, али је важан и дух такмичења. А заиста не бих волео да то буде такмичење чије ће финале да се током једног викенда гледа у Хрватској и Аргентини и нигде више. Финале Дејвис купа би требало да буде један од 5 најважнијих спортских догађаја у години. На Светском првенству у фудбалу, свако навија за своју репрезентацију, али када она испадне, људи изаберу другу и навијају за њу до краја; желели бисмо да у тенису тај концепт подигнемо на још виши ниво, нарочито из перспективе ТВ преноса, друштвених медија и спонзорисања догађаја.

 

ITF President David Haggerty, Vladimir Dmitriev, Tennis Europe
Господин Хагерти честита председнику Tennis Europe, Владимиру Дмитријеву, на успешном избору на ту функцију

 

❓ Да ли је део предлога да то буде пилот-пројекат, да видите како ће ићи, и да се евентуално вратите на играње „код куће и у гостима“?

То јесте једна од могућности. Знаћемо више када стигну понуде, и када одбор проучи предлоге. Има доста емоција око свега овога, али говоримо о томе да се уради само једна ствар – да се промени место играња финала. Да будемо сасвим јасни да ће играње „код куће и у гостима“ остати.

 

❓ Кључна реч овде је „емоције“… Дејвис и Фед куп имају одређене специфичне услове који стварају драму и ситуације које ретко виђате другде у тенису: последњи сет „на разлику“, важност коју добијају дублови, итд… прилично је тешко наћи прави баланс између очувања ових главних начела и примене промена…

Задржали бисмо то да се финале игра три дана, при чему би се синглови играли на два добијена, а дублови суботом на 3 добијена сета. Такође, постоји и снажан аргумент за заједничко финале Дејвис и Фед купа. Свет боље разуме Дејвис куп, и треба више да порадимо на подизању свести јавности о Фед купу. То би могло да створи феноменалну недељу тениса који би у великој мери подигла профил финала. Све опције су отворене. Једна од ствари о којој је дискутовао комитет Дејвис купа и која им се генерално свидела јесте проширивање Светске групе на 24 екипе. То би захтевало „Фајнал фор“, јер би додавање још једне недеље у календар такмичења био готово немогућ задатак; стога то још увек није званичан предлог.//

 

❓ Али то би такође омогућило да финалисти из претходне године буду слободни у првом колу, а то је нешто што се прилично снажно захтева…

Управо тако! Помогло би из тог угла. Поента је да ћемо морати да направимо велики број промена, али за њих је потребно време, и оне ће се дешавати постепено… промене формата ће бити важне, могуће играње финала на унапред одређеном месту, а затим могуће проширивање група.

 

❓ Шта је са развојним путем играча? То је једна сложена тема коју је тешко објаснити играчима и јавности. Како планирате да се носите са тим изазовом?

Због тога смо и желели да презентујемо овде. Изашло је много детаљних информација, и људи сада треба да их проуче. Прва, интуитивна, реакција је да се каже „изгледа да ово има смисла, али погађа и мене…! “ А и треба да погађа, јер на професионалном путу данас има превише играча који нису истински професионалци, или нису спремни да буду на том путу. Изменама којима ће јуниори бити усмеравани на Транзициони тур, и обезбеђивањем да најбољи јуниори брзо оду са Транзиционог тура на професионалне турнире преко „вајлд карти“ и позивница за турнире на основу њиховог успеха на Транзиционом туру ће се, по мом мишљењу, помоћи бољим играчима који се муче при дну. Жреб их сада често ставља да играју против играча који су превише квалификовани за тај ниво, а има и превише играча вишег ранга који играју слабије турнире, играју фјучерсе и челенџере и одузимају поене и новац играчима који би требало да се такмиче на том нивоу. Овим се неће смањити број турнира; желимо да више нација буде укључено у то. Тренутно, у око 90 држава се одржавају јуниорски турнири, али само у 70 се одржавају професионални турнири. Стога ће Транзициони тур између ова два нивоа помоћи да се премости тај јаз и помоћи ће играчима да се више такмиче локално. Tennis Europe може да буде одличан промотер овога, јер у Европи постоји тако добра мрежа турнира и играчи имају много прилика да играју, а да не морају да путују далеко или да улажу онолико колико људи на неким другим местима морају да улажу.

 

❓ Каква је била реакција од стране главних турова, и каква је генерално тренутна сарадња са њима?

Ја сам члан Одбора WTA и имам сјајну сарадњу са њима; већ смо размишљали о томе како ћемо обезбедити да врхунски играчи и „транзиционалци“ имају прилику да играју „навише“, да играју „наниже“ или да се пребацују између ова два тура. Са ATP-ом имамо добре разговоре, али нисмо одмакли оволико далеко, из једноставног разлога што ће они почети са дискусијама о 2019. години на нивоу Одбора тек касније током ове године. Али за сада је добро. Ми сматрамо да је 750 играча оптималан број за професионалце, и знам да се WTA слаже са тим.

 

❓ Шта је са припремама за наредну Олимпијаду?

Недавно смо се у Лозани срели са председником Бахом и неким од кључних људи из МОК-а када је у питању турнир. Припреме иду добро; ишао сам у Токио да видим место одржавања турнира и наши тимови су ишли тамо још два пута.  На неки начин, требало би да буде лакше него турнир у Рију – познато нам је место одржавања, зато што се тамо већ играју турнири, па можемо да будемо уверени да ће све бити у реду. Што се тиче бодовања, након разговора са оба тура, моје мишљење ја да би можда требало најпре да се посветимо питању бодовања за Дејвис и Фед куп. На Олимпијади играчи пре свега играју за своје земље и нису им потребни додатни подстицаји, а и њихова посвећеност својим земљама је већ доказана тиме што играју тимска такмичења. Једна од ствари које разматрамо јесте да будемо у могућности да имамо пул са новцем за награде и да врхунске играче наградимо за чешће играње, што и јесте крајњи циљ, јер то помаже такмичењу када су у питању ТВ, спонзорства итд.

 

❓ Какве су најновије информације када је реч о независној ревизији анти-корупцијских програма у тенису?

Независна ревизија је још увек у току, и привремени извештај би требало да буде готов у јулу, када ће и бити јавно објављен. Након тога ће тениски органи заједно погледати предлоге и на основу њих предузети мере. Коначни извештај треба да буде објављен у четвртом кварталу ове године, заједно са препорукама и одговорима тениских органа везаним за то шта ће од предложеног бити имплементирано. Интегритет је од највеће важности за све што радимо, и, искрено, и развојни пут играча је део тог процеса, јер се дефинише шта је професионални тенисер – ти играчи бивају обухваћени анти-допинг програмима и програмима за очување интегритета. То је била једна огромна, далекосежна истрага у којој је учествовало неколико стотина људи из тениса како би се обезбедило да се добије потпуна слика, и све коцкице се полако склапају.

 

Извор: Tennis Europe билтен бр. 134

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *