Simona Halep

Желите да вам дете постане тенисер? Припремите много новца

Даниела Росинг за CNN

18. октобар 2016.

 

 

Да није било једног румунског тајкуна, Симона Халеп можда никада не би постала једна од најбољих светских играчица.

Одрастајући у црноморском граду Констанци, Халеповој су била потребна међународна такмичења да би напредовала. Корнелиу Иду јој је прискочио у помоћ када је имала 14 година – и она је стигла до финала Ролан Гароса 2014. године и достигла 2. место на WTA листи.

„Било је невероватно скупо, подршка су ми били само родитељи, нисам имала спонзоре,“ рекла је Халепова у интервјуу током Dongfeng Motor Wuhan Open-а у централној Кини.

 

Детаљније Желите да вам дете постане тенисер? Припремите много новца

Без довољно средстава

 

За разлику од четири Гренд Слем нације, чији богати тениски савези имају програме за финансирање младих играча, за породицу Халеп није било финансијске подршке од Тениског савеза Румуније, који нема довољно средстава.

Иду, један од најбогатијих људи у Констанци, био је власник Тениског клуба Иду, за који је Халепова играла.

Његов новац јој је помогао да се такмичи на европским јуниорским такмичењима наредне две године, до њене 16. године.

„То је било све, нисам имала ниједног другог спонзора,“ каже Халепова, која сада има 25 година. „Моји родитељи су учинили све што су могли да бих ја стигла довде где сам сада, али је било добро за све нас што смо имали ту помоћ.“

 

Simona Halep
Симона Халеп можда не би постала једна од најбољих играчица на свету да није било финансијске подршке коју је добила од богатог добротвора. Корнелиу Иду, тајкун који се бави организовањем бродског транспорта и шпедицијом, је прискочио у помоћ када је ова румунска тенисерка са 14 година требало да игра међународне мечеве.
Слика: Getty images

 

Видевши како је Новак Ђоковић ове године постао први човек икада који је зарадио више од 100 милиона долара од награда на турнирима, и како је Серена Вилијамс најбоље плаћена спортисткиња са годишњом зарадом од скоро 29 милиона долара, лако је помислити да је тенис веома профитабилан спорт.

 

Скупо

 

Иако се Идуова инвестиција у Халепову исплатила – она је тренутно 4. играчица на свету и зарадила је више од 11 милиона долара од награда на турнирима – трошкови неопходни да се постани професионални тенисер могу да буду огромни.

Према наводима British Lawn Tennis Association, развој играча од узраста од 5 до 18 година може да кошта око 306.402 $ (280.000 €). То чини подршку од стране родитеља, спонзора, инвеститора или националних савеза све важнијом – и ставља све већи притисак на децу да постижу добре резултате.

Тинејџери – гренд слем шампиони су постали реткост, јер сада играчи достижу свој врхунац у двадесетим годинама, а како све више раде на кондицији и спречавању повреда, трошкови за родитеље и тениске савезе постају све већи.

 

Novak Đoković
Ако стигнете до врха, финансијске награде у тенису су огромне. Светски број 1, Новак Ђоковић, кога овде видимо како слави победу на прошлогодишњем US Open-у, је ове године постао први тенисер који је зарадио 100 милиона долара од награда на турнирима.
Слика: Getty images

 

Половина професионалаца не зарађује ништа

 

А чак и ако успете да постанете професионални тенисер који путује по турнирима, стварност је таква да, према истраживању које је 2013. спровела Међународна тениска федерација (ITF), скоро половина од близу 14.000 играча и играчица који професионално играју тенис уопште не зарађује ништа од награда на турнирима.

За разлику од професионалних фудбалера, који имају фиксне недељне плате, тениски професионалци су независни предузимачи који углавном морају сами да плате за све, од тренера до путовања, хране и смештаја.

ITF је просечне годишње трошкове професионалног бављења тенисом проценила на 38.800 $ за мушкарце и 40.180 $ за жене (без трошкова тренера).

Трошкови стварања нове Серене Вилијамс или Ђоковића могу да оду у небо ако дете упишете у тениску академију.

Медисон Киз, бивша полуфиналисткиња Australian Open-а, каже да су њени родитељи – обоје адвокати – између њене 10. и 13. године плаћали школарину за академију коју је у Бока Рејтону на Флориди водила 18-струка гренд слем шампионка у синглу Крис Еверт. Процењује да је годишња накнада била између 40 и 50 хиљада долара.

 

 

Одрицања

 

Киз се добро сећа одрицања ради њене тениске каријере, укључујући и селидбу целе породице (заједно са три сестре) из Минесоте на Флориду, како би она могла да се упише на Тениску академију Еверт када је имала 10 година.

 

Madison Keys
Према наводима British Lawn Tennis Association, развој професионалног тенисера од узраста од 5 до 18 година може да кошта око 306.000 $ (280.000 €). А може да кошта и више од тога ако упишете дете у тениску академију. Медисон Киз, тенисерка из топ 10, присећа се да су, док је била у узрасту од 10 до 13 година, њени родитељи трошили око 50.000 $ годишње на академију коју је водила Крис Еверт.
Слика: Getty images

 

„То није била лака одлука“, рекла је 7. играчица на WTA листи током интервјуа у Вуану. „Мама није желела да живим у дому. Говорила је ‘Не желим да 15-годишњакиња одгаја моју 10-годишњакињу.’ Било је тешко и мојим сестрама и мојој мами. Оставила је посао који је заиста волела, а и моје сестре су ишле у школу.“

Киз, која је ове године ушла у топ 10 играчица и већ је зарадила 3,3 милиона долара у каријери, каже да су ствари постале лакше са финансијске стране када је са 14 година потписала уговор са компанијом Најк.

„Новац који сам добила од тог уговора је уложен у моје бављење тенисом,“ каже она.

 

 

Академије

 

Академија Рафа Надал, која је у среду отворена на шпанском острву Мајорци, наплаћује 62.000 $ (56.000 €) годишње талентованим тениским професионалцима. Накнада укључује тениске тренинге (26.500 €), смештај и храну (19.000 €) и упис у American International School (10.500 €).

„Окупили смо изврсну групу тренера и имамо целу инфраструктуру и све што је детету потребно да буде у најбољим рукама када је реч о припреми, пажња се обраћа на све аспекте,“ рекао је Надал за CNN-ову емисију Open Court у интервјуу који је дао у својој академији у родном граду Манакору. „Имамо и више од онога што је детету заиста потребно.“

 

Mats Wilander, Rafael Nadal
Шампиони-тинејџери су у претходних неколико година постали реткост, јер се играчи све више фокусирају на све аспекте овог спорта, укључујући и исхрану и кондицију. Последњи тинејџер који је освојио неки велики трофеј је био Рафаел Надал, који је 2005. године са 19 година освојио Ролан Гарос. Овде га видимо како држи победнички трофеј те године, заједно са некадашњим освајачем Ролан Гароса Матсом Виландером.
Слика: Getty images

 

Сличан програм ће вас у недавно отвореној Тениској академији Муратоглу у Ници коштати 60.000 $ (55.000 €) годишње, док Академија IMG на Флориди коју је основао Ник Болитиери наплаћује 75.900 $ за тениске тренинге и похађање приватне средње школе.

 

 

Образовање

 

Иако су школарине високе, то је добро уложен новац, јер ће вам бављење спортом на високом нивоу дати важне животне вештине и може да побољша ваше образовање, сматра Патрик Муратоглу, тренер Серене Вилијамс, који је помогао да 40 играча уђе у топ 100.

Једна трећина од 150 сталних полазника академије Муратоглу добије стипендију на неком америчком универзитету.

 

Serena Williams, Patrick Mouratoglou
Нова тениска академија коју је недавно отворио Патрик Муратоглу, на слици са својом штићеницом Сереном Вилијамс, наплаћује 60.000 $ (55.000 €) годишње за полазнике који све време проводе у академији. За узврат, они добијају неке од најбољих тренера и врхунске услове на Француској Ривијери. А чак и ако не успеју као професионалци, још увек имају реалне шансе да добију стипендију на неком америчком универзитету.
Слика: Getty images

 

„Школа је подједнако важна као и тенис“, рекао је Муратоглу у једном интервјуу ове године у Мелбурну. „Ако сте одговорна особа, морате да схватите да многи играчи неће успети. Стога они морају да имају и другу опцију која је добра.“

 

 

Извор:

cnn.com

 

Једно мишљење на „Желите да вам дете постане тенисер? Припремите много новца“

  1. Svi mi otvorimo firmu i nadamo se da će biti jedna od uspešnijih …
    Tako je i sa decom, upišemo ih u tenis i očekujemo da stignu do vrha …
    Šta će se desiti sa firmom ili decom, ne postoji ovozemaljski stručnjak koji može da predvidi sudbinu istih, osim toga da je za razvoj i firme i deteta potrebno mnogo novca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Једно мишљење на „Желите да вам дете постане тенисер? Припремите много новца“

  1. Svi mi otvorimo firmu i nadamo se da će biti jedna od uspešnijih …
    Tako je i sa decom, upišemo ih u tenis i očekujemo da stignu do vrha …
    Šta će se desiti sa firmom ili decom, ne postoji ovozemaljski stručnjak koji može da predvidi sudbinu istih, osim toga da je za razvoj i firme i deteta potrebno mnogo novca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *