Featured Video Play Icon

Јанко Типсаревић о својој академији – ТА Типсаревић, 4.10.2017.

У Тениској академији Типсаревић првих дана октобра ради се пуном паром. Ту је и њен оснивач Јанко Типсаревић, Дејвис куп репрезентативац Србије и један од најбољих српских тенисера свих времена, који се опоравља од операције тетива задње ложе. У среду 4. октобра 2017. године разговарали смо са њим и са једним од најперспективнијих српских младих тенисера Хамадом Међедовићем.

 

Током снимања у Академији, уверили смо се да Јанко Типсаревић преноси своје знање и искуство Хамаду и да са пажњом надзире његов тениски напредак, и тренинге са тренером Немањом Лалићем. Јанко је 5 дана пре интервјуа оперисао тетиве задње ложе и каже да се осећа одлично, и да је чак претходног дана у стану играо фудбал са својом ћеркицом 🙂  Јанко ће морати да паузира са тренинзима 2-3 месеца, али рекао нам је да је добро што ће моћи да користи „protected ranking“ када буде почео да се такмичи, почетком 2018. године, тако да се целокупан распоред сезоне неће много променити.

 

Јанка Типсаревића прво смо питали како је задовољан новим тереном са тврдом подлогом? Каже да је врло задовољан. Академија је искључиво такмичарски оријентисана, и приметио је да су често морали да изнајмљују терене у другим клубовима, јер нису имали могућност да својим такмичарима понуде и терен са тврдом подлогом. Терен поседује нову бетонску US Open подлогу, и сада сви такмичари академије ту могу да се припремају за турнире на тврдим подлогама. Зими ће терен бити покривен балоном, а за годину-две Јанко се нада да ће бити наткривен халом.

Детаљније Јанко Типсаревић о својој академији – ТА Типсаревић, 4.10.2017.

 

Hamad Međedović, Janko Tipsarević, Teniska akademija Tipsarević Beograd
Јанко у разговору са Хамадом

 

Колико Јанко има енергије и времена да се бави послом у академији, поред својих обавеза врхунског тенисера? Каже да се труди да нађе што више времена, чак да понекад улази и у конфликт са својим тимом зато што сувише времена посвећује академији. Јанко је рекао да је академија млада, основана пре три и по године, и да је још у фази развијања. Поносан је што у Академији има 120-130 полазника.

 

„Тенис у Србији није на завидном нивоу, због економске ситуације и неких других разлога, али то нема никакве везе са мојом страшћу и љубављу према овом спорту. Ја сам дефинитивно одлучио, када време дође да окачим рекет о клин, да наставим да се бавим овим, прво и основно зато што имам велику љубав према овој игри, и друго – зато што то најбоље знам да радим.“

 

Јанко Типсаревић сматра да у Србији има доста тренера, али нема много квалитетних тренера. Сви људи који су у Академији Типсаревић су у тенису врло дуго, и јако пажљиво се бира коме се даје посао, да би договор са играчима који су ту био испоштован, и да би напредовали. Јанко је рекао да ће се ствари променити када он буде био у Академији 8-10-12 сати дневно, али до тада је презадовољан како све функционише. Рекао нам је да је једна од највећих промена у Академији да је највећи број тренера пребачен на „full time“ плате, и начин рада се доста променио, и у односу на родитељ и на тренере.

 

„Ми немамо 120 играча овде зато што је Јанко отворио академију. Људе, да се онако београдски изразим, ‘боли уво за то’. Људи могу да дођу да виде како то изгледа, шта се то дешава, али сви ти играчи који су овде, а за сада нико није отишао, остају управо због тима који овде ради. Сви тренери, када немају стрес око наплата и вођења рачуна о неким непотребним стварима, могу да се фокусирају само и апсолутно на тенис, и то се аутоматски рефлектује на прогрес и резултате играча које тренирају. Тренерова посвећеност је 100% на играчу.“

 

Hamad Međedović, Janko Tipsarević, Gojko Stanarević, Teniska akademija Tipsarević Beograd
Хамад Међедовић и Јанко Типсаревић

 

Јанко нам је пренео и какви су планови академије у погледу инфраструктуре. Клуб тренутно ради на две локације, обе на Новом Београду, код СЦ „11. април“ и код ТЦ Ушће (ту се налази Тениска академија Типсаревић Ушће), и поседује 6 терена – 5 са шљаком и један бетонски. Сви терени су зими наткривени балоном. Клуб сада има официјелно возило и два возача који развозе тенисере, како из иностранства тако и децу из Београда, кад год и где год је то потребно. То је било потребно јер клуб није на једној локацији. Јанко се нада да ће се Академији у наредном периоду „скућити“, у смислу да све буде на једном месту, са 10-15-20 терена. Главна поента је да у једном тренутку, на свим теренима, буде 60 клинаца и 10 тренера.

Јанко је презадовољан напретком Академије за ових 3 и по године, „у условима када економска ситуација у земљи није повољна, иде на боље али није сјајна. Тениски савез помаже колико год може младим играчима, али сви знамо колико је тежак и скуп овај спорт.“

 

Teniska akademija Tipsarević Beograd, betonski teren
Нови терен са тврдом подлогом у ТА Типсаревић

 

„Једини проблем који ми имамо су тениски терени. Ми већ имамо листу чекања, а ту децу не примамо не зато што нећемо, него једноставно не бисмо могли да испунимо обећање које смо направили на почетку сарадње. Зато што немамо терене.“

Јанко Типсаревић сматра да би било дивно да и најмлађи такмичари Академије могу да дођу и тренирају док су ту сви врхунски тенисери који долазе и тренирају у ТА Типсаревић: Виктор Троицки, Душан Лајовић, Дамир Џумхур, Олга ДаниловићЈанко је рекао да му је драго што и најмлађи такмичари осећају припадност клубу и што радо носе тренерке са натписом Академије. Поучен је искуством ТК Ас, који је феноменално водио Сеад Дервишевић, где су сви осећали припадност клубу, а време и економске околности су биле много лошије него сада. „А мислим да се то, у време хиперекспанзије тениса у Србији, апсолутно изгубило.“

 

 

Јанко је на крају рекао да је чуо од својих људи да сајт Мали играчи ради феноменалан посао, и пожелео нам је да наставимо с тим! Много нам значи подршка таквог спортисте и човека, и наставићемо да пратимо активности најмлађих тенисера из Србије и окружења!

 

Јанку Типсаревићу желимо брз опоравак од повреде и повратак на терен, а Академији Типсаревић да оствари своје планове у наредном периоду и да и даље окупља најбоље српске тенисере и помаже им да се вину у светски врх!

 

Разговор водио уредник сајта Ненад Букарица

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *