Дугорочни развој спортиста (LTAD) – Активни током целог живота (8. део)

У последњем наставку текста о методи Дугорочног развоја спортиста, говорићемо о фази Активни током целог живота. То је фаза која би требало би да се односи на све нас, без обзира на узраст и на то да ли смо се и на којем нивоу бавили спортом. Осим тога, ова фаза очекује и врхунске спортисте након завршетка њихових каријера, и даје им предлоге како могу да помогну будућим спортистима или рекреативцима.

 

Активни током целог живота

Фаза Активни током целог живота у оквиру метода Дугорочног развоја спортиста (ДРС) је крајња одредница за све нас. У овој фази, спортисти и остали уживају у доживотном учествовању у различитим такмичарским и рекреативним приликама везаним за спорт и физичку активност.

Rekreativci2

Детаљније Дугорочни развој спортиста (LTAD) – Активни током целог живота (8. део)

(Спортисти и учесници изнад 12 година)

У ову фазу може да се уђе у било ком узрасту, почевши са развојем физичке писмености у најранијем детињству, и она може да еволуира у облике Такмичар током целог живота и/или У доброј форми током целог живота у свим фазама зрелог доба.

У фази Активни током целог живота, нико не јури за славом на Олимпијским играма или светским првенствима.  Неки спортисти који еволуирају у облик Такмичар током целог живота су и даље укључени у разна такмичења са добрим резултатима, али која не воде на Олимпијске игре или светска првенства, док се други баве спортом и физичким активностима ради одржавања форме и здравља, а све зарад личног задовољства.

У идеалним околностима, спортисти и учесници улазе у фазу Активни током целог живота у једном од ова два случаја:

 1. Након што су до краја фазе Научите да тренирате развили физичку писменост и одлучили да се спортом и физичким активностима баве у складу са циљевима фазе Активни током целог живота.
 2. Након што су завршили са делом метода Дугорочног развоја спортиста који се односи на високе перформансе спортиста (фазе Тренирајте да тренирате, Тренирајте да бисте се такмичили и Тренирајте да бисте победили).

 

Фаза Активни током целог живота у оквиру метода ДРС нуди могућности за доживотно бављење спортом или рекреацијом. У оквиру фазе Активни током целог живота постоје два облика бављења спортом и физичким активностима:

Такмичар током целог живота, у коме учесници вероватно неће отићи на Олимпијске игре, светско првенство или на Вимблдон, али и даље желе да се такмиче на релативно високом нивоу у такмичарским спортским лигама на локалном или регионалном нивоу.

У доброј форми током целог живота, у којем учесници дефинитивно не планирају да се такмиче на Олимпијским играма, светским првенствима или на Вимблдону, а чак не желе да се такмиче ни на локалном или регионалном нивоу. Они једноставно желе да развију и одрже своју физичку спрему на рекреативном нивоу, путем физичких активности које им причињавају задовољство.

Rekreativci

Потребе учесника у фази Активни током целог живота углавном задовољавају локални спортски клубови, центри за рекреацију и разни програми који се нуде преко школа или факултета.

Ова фаза има за циљ и то да унутар спортског система задржи спортисте који су завршили своје каријере. Њихова помоћ је непроцењива када је у питању подршка новим генерацијама спортиста и учесника, и то у функцији тренера, судија и спортских администратора.

Неки од њих можда чак преузму и неке стратешке улоге, као што су креатори политике у влади, корпоративни спонзори, предавачи или инструктори за рекреацију.

Помоћу фазе Активни током целог живота увиђамо да спорт и физичка активност није нешто чиме се баве само елитни спортисти.  Ова фаза одражава схватање да спорт и физичка активност играју кључну улогу у промовисању добробити свих људи, и одржавању здравља читаве нације.

Опште смернице током фазе Активни током целог живота

 • Поздравите долазак нових учесника било ког узраста.
 • Примените искуство из спорта на животне ситуације.
 • Обезбедите позитивно окружење како бисте подстакли доживотну физичку активност.
 • Обезбедите равнотежу између учествовања и такмичења.
 • Обезбедите могућност да се:
  • пређе са једног спорта на други. На пример, гимнастичар може да постане скијаш, спринтер почне да се бави бобом, а дванаестогодишњи кошаркаш открије веслање.
  • пређе са једног аспекта спорта на други. На пример, средњепругаш постане тркач-водич за слепе атлетичаре, или бициклиста вози тандем на Параолимпијским играма.
  • пређе са такмичарског спорта на рекреативне активности као што су хајкинг и вожња бицикла.
 • Обезбедите могућност за спортисте који су завршили своје каријере да пређу:
  • на каријере везане за спорт, као што су тренер, судија, спортски администратор, власник малог предузећа или медији.
  • са такмичарског спорта на волонтерске активности у виду тренера, судија или администратора.

 

Овим завршавамо серијал текстова о методи Дугорочни развој спортиста. Надамо се да смо током ових осам недеља успели да вам пружимо корисне информације које ћете моћи практично да примените током раста и развоја ваших малих играча!

 

Извор:

http://canadiansportforlife.ca/ltad-stages/active-life

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *