ДОМИНАЦИЈА – непотребна и неоснована реч која боли

Значење речи доминација – превласт, надмоћ, премоћ, надмоћност, моћ, супериорност, владаваина

Мали играчи апелују да се ова реч пажљиво користи, посебно када се раде објаве у вези достигнућа на турнирима. Веома је проблематично и рекли би неукусно када се уз реч доминација објаве чак и имена играча (малих играча, деце) и резултати, из кола у коло. Обично су то резултати типа 6:1 6:0 (да доминација буде и потврђена).

Детаљније ДОМИНАЦИЈА – непотребна и неоснована реч која боли

Огласи


У развојном тенису је то недопустиво!!!

Питамо се шта се тиме постиже?

Поставили смо резултат на прво место – знамо сви да резултат у једном мечу није увек одраз само тениског нивоа, већ мерило како се један мали играч у датом тренутку, на датом терену и датом окружењу сналази. Како контролише ствари које зна и како се сналази са изазовима који му противник поставља.

Поставља се прво питање дали онај мали играч који се боље сналази јесте супериоран, доминантан, због свог талента, због свог знања, због свог тениског нивоа, дали је посебан или једноставно у датом тренутку има само мало више информација од остале деце са којима се такмичи.

Поставља се и друго питање дали је турнир правилно одабран и са којим циљем. Од какве користи за развој једног играча јесте наступ на турнирима где нико од пријављених такмичара не може да нашем доминантном играчу узме више од гем по сету. Ако имамо професионални приступ теми онда можемо лако проверити који је ниво пријављених играча увек и одабрати турнир који ће бити од користи за целокупни тениски развој. Турнир увек мора бити правилно одабран и не сме да служи за подизање ниво ега, надмености и нарцисоидности.

И на крају коначно питање зашто нам је потребно написати сва та имена и резултате, нормално уз реч доминација. Да ли су остали играчи марионете за промоцију личног успеха, промоцију моћи и не знамо шта већ друго.

Такмичење више није такмичење него ривалство. Такмичари се претварају у ривале. То је предуслов за развој нетрпељивости од најранијих такмичарских дана међу играчима, а знамо (или не знамо) колико смо потребни једни другима у овом нашем спорту.

Уништава самопоуздање код малих играча који се помињу уз резултате и оставља горак укус првих такмичарских искустава.

Урушава спортски сан код сваког малог играча и поставља га на таргетираној страни лузера.

Потенцира неуспех некога са циљем презентације успеха другог, стање које тешко подносе и одрасли спортисти.

Поставља некога недоказано и непотребно на пиједестал који ни сам не зна дали му припада.

Развија умишљеност играча која најчешће не води ка развоју и ствара терет са којима се мали играчи тешко носе у будућем делу своје спортске каријере.

Нема користи од тога да стојиш сам и јединствен на пиедесталу јер је тенис игра. И ако немаш с ким да стално и редовно мериш снагу и надмећеш се , онда нећеш моћи ни да напредујеш.

За крај овог текста… Коришћење речи доминација једноставно није корисна. И поред тога што се та реч не уклапа у ФЕР ПЛЕЈ понашање, зна да увреди, повреди и на крају крајева веома боли.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *